Capsicum atau Lada Benggala selalu dicampur dalam pasta, pizza, sup sayur, salad dan sebagainya. Ada pelbagai warna seperti hijau,merah dan kuning. Jika selalu kita main beli je, rupanya capsicum ada jenis ‘jantan dan betina’ yang boleh mempengaruhi kemanisan dan kerangupannya.

Nak tahu lebih lanjut, boleh cuba tip yang dikongsikan oleh Puan Aishah Syarif ini.

Nak buat salad tapi CAPSICUM tak rangup dan tak manis? Sis ada petua pilih CAPSICUM tau.

Petua nak pilih CAPSICUM

Capsicum betina ada 4 kelopak bawah tu. Sesuai kalau nak buat salad atau ratah macam tu je sebab lebih rangup dan manis rasanya. Capsicum jantan ada 3 kelopak, sesuai kalau nak buat masak.

Sis bagi pakej resepi salad merangkap sandwich. Tak kisah nak guna brand apa pun.

Bahan A

Daun salad/lettuce (potong ikut suka)
Mayonis
Capsicum hijau (betina 4 kelopak) (potong dadu)
Ayam brand cili tuna (level pedas ikut selera masing-masing. Sis guna level 3 spicy)

Bahan B

(Goreng atas kuali dengan sedikit minyak sebab nak bagi naik aroma lagi best)

Bawang Holland (potong dadu)
Cendawan butang
Sosej / isi ayam

Cara Membuat:

1. Goreng bahan B dengan sedikit minyak hingga naik aroma (goreng asing-asing tau).
2. Campurkan semua Bahan A & B (yang dah goreng tadi) dalam 1 bowl besar.
3. Masukkan mayonis kesukaan, kuantiti pun ikut suka. Kalau banyak takut muak, so ngam-ngam rasa la.

IKLAN

Siap sedia untuk dihidang. Boleh makan cam tu je atau boleh makan dengan roti kesukaan.

Selamat mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Cara Mudah Semai Capsicum, Dari Biji Benih Sampai Pokok Berbuah!

Mingguan Wanita : Baru tahu capsicum pun ada jantan dan betina. Rupanya jika nak buat salad pilih capsicum betina ada 4 kelopak, barulah rangup dan manis rasanya. Boleh cuba tip yang dikongsikan ni nanti.

Sumber: Aishah Syarif

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

IKLAN

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita