Rasanya kalau bab-bab membasuh baju, tidak menjadi masalah. Tapi, bila time nak melipat baju, memang bercnta betul. Sampai seminggu pun tak berlipat lagi. Bilik stor mesti penuh dengan baju-baju yang tak berlipat. Namun, ada juga mak-mak yang suka melibat baju tapi bab membasuh tak berapa suka. Macam-macam peel kan setiap orang nie.

Kalau hanya suami isteri boleh bertimbun baju tak lipat, bagaimana pula dengan mak-mak yang anak ramai nie. Jenuh la dok bersila depan televisyen, sambil tengok rancangan tv, tangan bergerak dok lipat baju.

Sebenarnya, kalau nak lipat baju pun kena dengan moodnya. Bla keadaan dan ok dan mak-mak dok rileks, masa itulah mood nak lipat baju datang. Kalau tak ada mood, seminggulah baju tu dok kat situ.

Ini ada perkongsian daripada Syikin Zahir yang boleh membantu menyelesaikan masalah baju bertimbun.

“Saya nak share cara selesaikan baju anak-anak ramai terutamanya baju untuk 4 orang anak. Secara purata untuk seorang anak akan menyumbang minimum 3 pasang seorang SEHARI. Baju tidur, baju sekolah, baju lepas balik sekolah. Kita andaikan 12 pasang sehari.

Tapi kalau mak tangguh seminggu lipat kain.. Kira.. Kira.. Kan bertimbun jadiknya.

IKLAN

Ni semua akan mengganggu mental & emosi mak-mak kan? Nanti mulalah stress, nak marah, penat bertingkat-tingkat, sakit mata dan hati. Jom tengok macam mana nak selesaikan.

Langkah 1

1. Sediakan bakul untuk setiap anak
2. Tulis nama di bakul so anak tahu itu bakul siapa
3. Jangan beli bakul besar-cari yg sederhana aja.. Makin besar bakul, kecenderungan untuk “nanti la lipat” akan menggunung juga.

Langkah 2

Bila masukkan kain baju yang belum berlipat dalam bakul, kuranglah sikit rasa sakit mata.
Kalau dah asingkan, setiap satu bakul ktia dah tahu siapa punya baju.

IKLAN

Langkah 3

Percaya tak, bagi setiap bakul tu, masa yang diambil untuk melipat tak sampai 10 minit pun.
Kenapa?
1. Secara psikologi, nampak sikit baju dalam tiap 1 bakul. Sejukk hati mak nak melipat.
2. Pengkhususan: pantas sebab senang nak cari pairing baju tu. Dah lipat boleh letak setempat sebab kita lipat baju orang yg sama. Ini semua menjimatkan MASA.
3. Sekiranya kita perlu tinggalkan kerja melipat, kita tau berapa bakul yg belum dilipat. Daripada 4 bakul, tinggal dua. Sekali lagi, PSIKOLOGI, kita nampak jumlah baju nak dilipat makin kurang.
4. MOTIVASI
YESSSS. tinggal satu bakul je belum lipat? Maka lebih semangat nak melipat, berbanding lipat satu bakul tinggi menimbun, mak stress nampak banyak betul nak lipat!!!
Mak-mak ni banyak bermain dengan mental dan emosi kan?

Langkah 4

Last, cara kita susun baju dalam almari anak.
Jangan susun bertindih supaya anak senang nak pilih baju. Lagi satu, tak adalah baju paling bawah langsung tak dipakai. Tau-tau dah tak muat. Lama sangat dalam almari dok lapis paling bawah.

IKLAN

Langkah 5

Kalau nak susun berlapis, letak baju yang seragam. Bila nak pakai tarik je.Tak perlu bukak sampai 3 laci.
Emosi pun tak terganggu.
Bila jadi mak-mak kenalah sistematik
Esok p la beli bakul. Kikikiii..
Tip dari mak kepada mak!

MW: Lepas nie, mak-mak boleh beli bakul dan buat seperti yang disarankan. Dah tak payah nak stres-stres dah.

Sumber: Syikin Zahir