pengkid-pergi-umrah

Tindakan pengkid pergi umrah malah merakan video dalam pakaian ihram di hadapan Kaabah di Tanah Suci Makkah mengundang kemarahan di kalangan orang ramai.

Gusar dengan keberanian tidak bertempat individu yang dikenali sebagai ‘Mohd Syahid’ atau ‘Ayid’ ini, Dr Azila Mohd Kasim berkongsi pandangan. Betapa tidak mudah untuk seseorang yang mahu menunaikan umrah melepasi pintu masuk ke negara Arab Saudi.

Berdepan dengan pegawai imigresen nya saja boleh buatkan pelancong ketar lutut. Apalah lagi jika tidak pandai berbahasa Arab. Dan dari pengelamannya, dia tahu ianya tidak mudah.

Pemeriksaan Ketat Di Setiap Check Point Masuk Ke Negara Saudi

Setiap check point masuk negara Saudi di kawal ketat. Pegawai imigresen semua perempuan Arab dan garang-garang belaka. Tau tau jelah kan kalau pegawai perempuan yang jaga, cerewet kannn. Mereka sangat-sangat teliti periksa passport. Kemudian scan 4 jari tangan tau, bukan ibu jari. Tak lepas..kena ulang lagi. Tak lepas ulang lagi sampai lepas.

‘Pengkid Pergi Umrah..’ Masih Ada Lagi Manusia Tidak Belajar Dari Kes Covid-19

Lepas tu scan muka guna kamera, sama ada sama tak dengan gambar passport. Kalau pakai facemask kena buka. Kadang-kadang cermin mata pun kena buka. Panik dan gemuruh hanya Allah yang tahu.

Semasa nak balik juga pemeriksaan sangat ketat. Boleh pula mereka cakap Arab dengan kita. Bila kita tanya semula dalam bahasa English, mereka bantai balas semula cakap Arab.

IKLAN

Dah macam nak luruh jantung, nak terkincit pun ada. Padahal nak balik negara sendiri. Sesungguhnya kalau tiada mutawif yang pandai berbahasa Arab mahu nangis kena tinggal hahaha.

‘Pengkid Pergi Umrah..’ Masih Ada Lagi Manusia Tidak Belajar Dari Kes Covid-19

Pengkid Pergi Umrah

Kes pengkid yang hangat sekarang ni masuk Saudi guna pas pelancong. Kemungkinan besar berpakaian perempuan ketika check point di airport. Dalam beg bagasi sudah ada kain ihram dan pakaian lelaki.

Bila dah selamat check point, beliau cabut jubah dan tudung. Masa ni tiada sesiapa check dah. Berdosa lah..

IKLAN

Kita tak mahu Allah murka. Jika dihukum kita semua akan terima sama hukuman nya. Masih ada lagi manusia tidak belajar kes Covid-19. Ianya suatu teguran kerana pondan pergi umrah pada tahun yang sama ketika itu.

Baca : Mutawwif Kongsikan Akibat Langgar Pantang Dalam Ihram, Pengkid Berihram Jangan Permainkan Agama

Kasihan..ibadah umrah mereka juga sia-sia kerana tidak mematuhi syarat pantang larang berihram. Hanya dapat penat sahaja.. Astaghfirullah.

Sebab tu nak buat ibadah kena ada ilmu. Kita pergi Mekah pergi Madinah..tanah suci..walaupun guna pass pelancong tetap tidak sama seperti kita bercuti di negara lain. TIDAK SAMA.

IKLAN

Berdoa lah supaya anak-anak dan keturunan kita dijauhi dan dilindungi sifat-sifat yang membawa bala bencana ke atas seluruh umat Islam.

Ini gambar airport Jeddah baru sewaktu kami timbang bagasi mahu pulang ke Malaysia.

Sekian, semoga bermanfaat.

Mingguan Wanita : Kejadian tular pengkid pergi umrah dengan pakaian ihram ini perlu ditangani dengan tegas. Semoga tiada lagi kejadian seumpama ini yang berlaku.

Sumber/Foto : Azila Mohd Kasim

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI