Setiap mak tentunya inginkan yang terbaik untuk anakya. Begitu juga bila anak sudah berkawhin dan mempunyai pasangan. Sudah tentulah, sebagai mentua, dia ingin menantu sempurna dan dapat membahagiakan anaknya.

Mampukah keinginan mentua untuk dapat menantu sempurna itu tercapai. Rasanya, belum tentu dapat tapi sebolehnya menantu akan cuba jadikan yang terbaik. Cuma tak tahulah macm mana pula pandangan mentua pada dirinya.

Kita bukanlah sempurna. Baik mentua atau menantu, kita bukanlah yang terbaik dan mentua jangan terlalu berharap untuk dapat menantu sempurna, sebab sampai kiamat kita tak akan jumpa.

Perkongsian yang boleh dianggap agak ‘panas’ dan makan bila pendakwah memberi jawapan ‘pedas’ kepada salah seorang perempuan apabila ditanya tentang mentua yang merasakan menantu tidak sesuai dengan anaknya.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Mentua ‘Mulut Laser’ Menantu Mampu Bertahan Bila Suami Faham, Bukannya Menangkan Mak Sendiri!

Menantu Dapat Mentua Cerewet, Jangan Banyak Cara & Jaga Mulut, Semuanya Jadi Mudah!

IKLAN

Menantu Sempurna, Jangan Cepat Menghukum

Dalam satu perkongsian di tiktor, tular tentang wanita Indonesia yang mengajukan soalan tentang menantu yang tidak sempurna. Namun, jawapan yang diberikan oleh pendakwah terkenal negara itu, Mamah Dedah cukup pedas.

“Saya baru sahaja mengizinkan anak berkahwin dan menerima menantu baru. Namun selepas mereka berkahwin, ternyata menantu saya itu tidak seperti yang saya harapkan. Dia tidak memenuhi ciri-ciri yang saya bayangkan sebelum ini dan saya rasa dia tidak sesuai untuk anak saya.”

Kemudian, soalan tersebut dijawab tenang oleh Mamah Dedeh dengan jawapan yang cukup memberi kesan kepada mereka yang mendengar.

“Kita harus memahami peribahasa ‘rambut sama hitam, hati lain-lain’. Jika anda mengharapkan bertemu calon menantu sesempurna seperti dalam bayangan anda, sehingga kiamat tidak akan berjumpa orang seperti itu.

“Ada pepatah yang mengatakan ‘Insaan Mahalul Khatha wan Nisyaan’ yang bermaksud ‘manusia itu tempatnya adalah salah dan lupa’. Jangan terlalu cepat menghukum si menantu, ada baiknya kita muhasabah diri dahulu.

IKLAN

Adakah kita sudah cukup sempurna untuk mengharapkan yang sama?

Mingguan Wanita : Terimalah kelebihan dan kekurangannya. Sebab menantu di didik oleh mak ayahnya.

Sumber: MNCTV (tiktok) MSTAR

IKLAN
@officialmnctv Sebelum mau mantu yang sempura, lihat dulu kita aja sempurga ga bu ibu… #sirqolmamahdedeh #Sirqol #MamahDedeh #Ceramah #Islami ♬ original sound – MNCTV

MENTUA, Janganlah Berharap MENANTU Sempurna 100%, Sampai Kiamat Pun Tak Akan Jumpa!

MENTUA, Janganlah Berharap MENANTU Sempurna 100%, Sampai Kiamat Pun Tak Akan Jumpa!

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita