Sumber/Sumber Foto: Instagram Betty Rahmad

Pelakon Betty Rahmad berasa bersyukur apabila pembantu baru yang menjaga anaknya merupakan seorang gadis yang sangat baik.

Malah pembantu yang dikenali sebagai Teha itu juga sebenarnya memiliki segulung Ijazah.

Dek kerana pandemik Covid-19 sememangnya memberi kesan terhadap kehidupan seluruh masyarakat dunia. Ramai yang hilang pekerjaan dan pendapatan terjejas. Bukan itu saja malah graduan lepasan universiti juga sukar untuk mendapat pekerjaan.

Malah bagi meneruskan kehidupan seharusnya kita tidak boleh memilih kerja. Begitu jugalah keadaan yang berlaku kepada gadis yang menjadi pembantu kepada Betty Rahmad. Bagi membantu keluarga dia tidak memilih pekerjaan dan hal itu seharusnya menjadi contoh kepada graduan yang lain.

Betty Rahmad Kongsi Cerita Tentang Pembantu Baru

Seperti mana yang dikongsi menerusi akaun Instagramnya, Betty akui pembantu barunya memohon pekerjaan untuk menjaga anaknya, Wira.

“Lama nak post pasal ni but takde masa. So today i nak bagitau my followers yang terlalu gigih follow & dm Teha about this (for so many times)

IKLAN

“First of all, i tak faham tahap “concern” or jealousy u all tu. Kenapa perlu gigih tanya banyak kali tanya benda yang sama? Apa yang tak puas hati sangat Teha kerja dengan saya,” luahnya.

Teha Pemegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Awal Kanak-Kanak

Malah Betty juga akui Teha memiliki Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Awal Kanak-Kanak.

“Ya, Teha belajar tinggi ada Bachelor in Early Child Education. Dia apply kerja dengan saya untuk tolong jaga Wira memandangkan keadaan negara kita sekarang. Banyak taska tutup dan sebagainya. Teha ada ibu-bapa & ramai adik beradik di kampung.

“So adakah kalau u ada ijazah tinggi u perlu jaga standard & ego u untuk survive? To be honest, im so proud to see her. Baru 22tahun but sangat independant, pandai buat kerja rumah & work for her family at her young age.

IKLAN

“Takkan nak jadi anak yg ada ijazah tinggi tapi still minta duit dekat mak bapak untuk hidup. Lepastu salahkan keadaan. Berapa ramai orang akan suffer kalau nak fikir standard & level?

Teha Bukan Orang Gaji, Tapi Pembantu Yang Saya Anggap Seperti Adik

“She’s not my maid and i tak pernah address her as my maid. We are helping each other. Dah macam adik & asst. Saya sendiri takkan biarkan Teha untuk habiskan hidup dia dengan saya. Sampai waktu dia perlu kejar cita-cita selama ni. Get it?

“So please stop being too concern tanpa memikir perasaan orang lain. Biarlah dia ringankan beban keluarga di kampung dengan rezeki yang halal. Saya percaya Allah pasti permudahkan & bagi balasan yang baik pada Teha atas segala kebaikan dia pada family saya selama ni. Kehadiran Teha dalam family saya pun rezeki buat family saya yang bukan semua orang dapat.

“Sekian bebelan harini. Doakan yang baik-baik untuk orang lain kalau nak hidup happy,” tulisnya.

IKLAN

Baca Disini Juga: 

“Nikmatnya Kurniaan Allah Kepada Perempuan Yang Mampu Mengandung..” Erma Fatima

Nurul Zahid Akui Pernah Lakukan Pembedahan Bariatrik “Dari 100kg Pernah Turun Sampai 58kg”

“Allah Aturkan, Korang Berdua Saling Memerlukan” – Ozlyn

Ozlyn menerusi akaun Instagramnya jozlynnhanania turut memberi komen positif kepada Betty.

“Ya Allah ku suka jawapan dia.. korg berdua saling memerlukan.. mu bantu teha, teha bantu mu.. Allah aturkan dh.. jujur ckp, anak sulung ku nak cari duit utk top up keperluan dia.. suami ku suruh buat keje kt ofis ku, cuci jamban, kemas ofis, vacuum, buang sampah, susun bil! anak ku buat mu, dpt rm 50 .. tandas x bersih mmg kena hamun jugak.. sbg tanggungjwp buat kerja kena abes, x boleh tangkap muat sb bapak ko bos!! Apa x kena staff ktorg akan amik report.. xde istilah ko anak bos! Kerja ttp kerja!! Baru berkah.. respect mu dgn Teha.. moga Allah pelihara hubungan mu dgn Teha.. aamiin”

Sumber/Sumber Foto: Instagram Betty Rahmad

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita