Noorshila Amin Tumpang Hasil Karya Anak-Anak

Noorshila Amin pernah popular dengan lagu Kad Ucapanmu dan lagu Rambu Ramba. Namanya mula naik semula selepas memasuki program hiburan Gegar Vaganza musim ke-6.

Walau dikelilingi barisan penyanyi baru, namun Noorshila atau lebih mesra dengan sapaan MamaShila ini masih mampu menarik perhatian peminat dan masyarakat penggemar industri hiburan.

Bakatnya dalam bidang nyanyian memang tidak dapat disangkal lagi. Hinggakan anak-anaknya turut mewarisi bakatnya dalam bidang nyanyian juga. Tanggal 31 Januari 2020 lalu, Noorshila Amin telah mengeluarkan single terbaru bersama-sama anaknya Mohammad Daniel Durrany, 27, dan Mohammad Banni Basyishar,25 tahun.

Single bertajuk Lari Ini boleh didengari dan dimuat-turun di semua platform digital(Spotify, iTunes,joox, tiktok).

Noorshila Amin Tumpang Hasil Karya Anak-Anak

Apa yang menyebabkan MamaShila ambil keputusan menghasilkan single bersama anak-anak? Sejauh mana keyakinan Mama terhadap penerimaan masyarakat dan peminat terhadap gandingan ibu dan anak-anak ini?

Sebenarnya, anak-anak mama yang mencipta lagu ini tiga tahun lepas dan mereka minta Mama menyanyikan bahagian chorus dalam lagu ini. Daniel, anak Mama yang ketiga kata dia cuma dapat bayangkan Mama saja yang dapat nyanyi bahagian chorus itu dengan cara yang dia bayangkan.

IKLAN

Mama ada rasa takut dan tak yakin pada masa itu tapi Mama cuba jugalah. Tapi lepas Daniel dan Banni push Mama, alhamdullillah, Mama dapat deliver apa yang mereka minta. Anak-anak Mama decide untuk tunggu dulu release lagu ini atas banyak sebab.

Pertamanya, pada 2017 genre muzik Drum & Bass ini hanya popular di UK dan belum boleh diterima di Malaysia. Kedua, sebab mereka anggap masih belum berpuas hati sepenuhnya dengan hasil lagu ini pada ketika itu. Tapi, selepas Gegar Vaganza 2019, anak-anak Mama cadangkan untuk kita release pada tahun 2020.

Jika kita perhatikan industri muzik tanah air kini sudah boleh menerima pelbagai genre muzik dari seluruh dunia dan Mama percaya, lagu Lari Ini, pasti boleh diterima oleh anak muda Malaysia.

IKLAN

Mengenai gandingan dengan Daniel dan Banni, Mama dapat rasakan suara Daniel dan Banni akan mewarnai industri seni Malaysia memandangkan suara mereka unik dan tersendiri. InsyaAllah, Malaysia boleh terima Mama dan anak-anak Mama.

Berkaitan dengan kerjaya seni anak-anak. Sejauhmana perkembangan mereka. Bagaimana pula penglibatan MamaShila terhadap keputusan mereka melibatkan diri dalam bidang seni?

Sejujurnya, Mama dan Babah tak pernah menghalang semua anak-anak Mama sertai industri seni. Tak kisahlah dalam bidang nyanyian atau lakonan. Sebab itu, Banni sejak sekolah sudah terlibat dalam teater dan Daniel sudah berpengalaman berduet dengan Mama buat persembahan di sekolah dia dan juga di rancangan di RTM.

Malah, anak-anak Mama rajin ‘jamming’ dengan kawan-kawan mereka dan juga pernah sertai audition untuk Asia Got Talent, Akademi Fantasia dan Mentor. Tapi mungkin rezeki mereka di tempat lain dan bukannya pertandingan nyanyian.

IKLAN

Alhamdullillah anak-anak tak pernah hilang semangat. Sehingga kini, Daniel masih lagi aktif cipta lagu bersama kawan-kawan Banni yang juga merupakan graduan bidang Komposisi Muzik dari UiTM. Manakala Banni aktif membuat persembahan sebagai Saxophonist bersama band Ryot Jones dan turut mencipta lagunya sendiri.

Adakah nama dan populariti MamaShila sebagai penyanyi memainkan peranan penting bagi masyarakat dan pengikut dunia seni terutamanya untuk memperkenalkan nama anak-anak di bidang seni.

Of course sebagai mak, Mama nak bantu anak-anak Mama supaya dapat mencipta nama dalam industri seni tanah air tapi anak-anak Mama bertegas nak cuba berdiri atas bakat sendiri tanpa cuba mengharapkan nama dan populariti Mama semata-mata.

Melalui lagu Lari ini, Mama rasa bukannya anak-anak Mama yang tumpang Mama tapi Mama yang tumpang hasil karya anak-anak Mama untuk kekal dalam industri seni tanah air. Dan dalam keadaan ini, Mama sebenarnya sangat beruntung sebab ada anak-anak yang cukup kreatif dan Mama bersyukur sebab mereka pilih Mama untuk menyanyi dengan mereka sedangkan ramai lagi penyanyi-penyanyi muda dan popular pada masa sekarang.

Apa sasaran MamaShila kini dalam industri seni?

Mama nak tinggalkan nama Noorshila Amin sebagai penghibur yang versatile. Kalau dulu, orang kenal Mama sebagai penyanyi lagu rakyat sahaja. Tapi sekarang, anak-anak kecil kenal MamaShila sebagai seorang penghibur yang mampu membawa lagu lama dan juga lagu moden. Mama harapkan industri seni tanah air lebih memberi peluang kepada kami penyanyi lama untuk menunjukkan bakat terpendam kami yang tidak pernah diketahui umum.