Balik Dari Negara Jiran, Lelaki Dari Selangor Ini Disahkan Positif Koronavirus
Kredit foto : dhakatribune.com , astroawani.com

Setakat hari ini sejumlah 10 kes positif korovirus dicatatkan di Malaysia. Terkini seorang lelaki berusia 41 tahun, dari Selangor disahkan positif wabak koronavirus baharu (2019-nCoV). Menjadikan kesnya, rakyat Malaysia pertama dijangkiti.

Sebelumnya, lelaki itu dilaporkan pernah ke Singapura untuk menghadiri mesyuarat bersama delegasi antarabangsa termasuk China. Perjalanannya bermula dari 16 hingga 22 Januari lalu.

Pada 23 Januari lelaki ini pulang ke tanah air, dan mula mengalami demam dan batuk pada 29 Januari. Dia mendapatkan rawatan di pusat perubatan swasta di Selangor.

Kemudian, kesnya dirujukkan ke Hospital Sungai Buloh (HSB) dan dimasukkan ke wad isolasi. Lelaki itu dilaporkan stabil,” kata Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad.

Keluarga terdekat lelaki berkenaan juga akan diletakkan dalam ‘home surveillance’ selama 14 hari.

IKLAN

Demam Lebih Lima Hari, Warga China Dari Wuhan Disahkan Koronavirus

Dalam kenyataannya lagi, Dzulkefly memaklumkan seorang warga China berusia 63 tahun berasal dari Wuhan turut didapati dijangkiti 2019-nCoV.

Pada 18 Januari lalu, lelaki itu tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. Lima hari kemudian, dia mengalami demam ringan.

Dia mendapatkan rawatan pesakit luar di sebuah hospital swasta di Kuala Lumpur dan keadaannya dirujukkan ke Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Dia diletakkan di bawah Perintah Pengawasan dan Pemantauan (home surveillance) selama 14 hari.

IKLAN

Sehingga 2 Februari demamnya masih berterusan dan lelaki itu dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL). Dia disahkan positif koronavirus pada 3 Februari.

Bermakna sejumlah kes positif koronavirus ini, 9 daripada warga China dan seorang dari Malaysia.

IKLAN

MW : Sebaiknya elakkan daripada berada di tempat yang sesak ya mak ayah. Dan amalkan lah doa elak bencana wabak sebagaimana yang diajarkan oleh ustaz.

Baca sini : Doa untuk lindungi dari bencana, wabak

Balik Dari Negara Jiran, Lelaki Dari Selangor Ini Disahkan Positif Koronavirus
Doa hindari bencana, wabak. Baca panduannya di link disertakan.

.

Sumber/Foto : Harian Metro, Astroawani