Perjuangan ibu tuntut kembali anak dirampas, Mrs Chatterjee VS Norway berdasarkan kisah benar. Jangan pandang remeh perjuangan seorang ibu. Ibu akan sanggup berbuat apa saja untuk mendapatkan kembali anak yang dikandungnya selama 9 bulan.

Dibesarkan dari telapak tangan, setiap anak akan dijaga dengan penuh kasih sayang. Rasa risau andai anak tidak sihat serta lain lagi, seorang ibu akan melakukan apa saja demi anak-anaknya.

Jika anak jatuh sakit pun seorang ibu berasa risau, pastinya ibu lebih bangkit jika anak disayangi dirampas dan dibawa lari jauh darinya.

Mungkin sebahagian dari kita belum menonton Mrs Chatterjee VS Norway dan ada sudah menontonnya yang baru sangat ditayangkan di Netflix.

 Mrs Chatterjee VS Norway Berdasarkan Kisah Benar

Mrs Chatterjee VS Norway Berdasarkan Kisah Benar, Perjuangan Ibu Tuntut Kembali Anak Dirampas

Apa yang menarik mengenai filem India genre drama ini, ia mengisahkan perjuangan seorang ibu yang menuntut dua anaknya yang dirampas oleh pemerintah Norway melalui Bernevernet (Child Welfare System).

Dituduh mengabaikan anak (memberi anak makan melalui suapan, tidak membantu kerja sekolah anak, berat anak kurang dari 400 gm, tak makan meatball, marah anak dan lain-lain lagi pemerintah boleh “merampas” anak kita) menyaksikan Mrs Chatterjee lakonan Rani Mukarjee sebagai teraju utamanya  tidak pernah lelah berjuang demi mendapatkan kembali dua anaknya termasuk rela berpisah dengan suami demi anak-anaknya.

Jika kita sering dibuaikan bahawa kehidupan di Norway amat indah kerana diiktiraf negara paling bahagia, pendapatan tinggi dan lain lagi, ada sisi gelap mengenai negara berkenaan yang perlu diambil peduli oleh mereka yang ingin melakukan penghijrahan. Kata orang hujan emas di negara orang, hujan batu di negara sendiri dan lebih baik berada di negara sendiri.

Perjuangan Ibu Tuntut Kembali Anak Dirampas

Mrs Chatterjee VS Norway diambil dari kisah benar dari autobiografi Sagarika Chakraborty dalam bukunya “The Journey Mother” yang menimpa keluarga Chakraborty ketika mereka berhijrah ke Norway.

Rani Mukarjee tampil sebagai  Debita Chatterjee dan drama ini merupakan penampilan sulungnya selepas dua tahun berehat.

Mrs Chatterjee VS Norway Berdasarkan Kisah Benar, Perjuangan Ibu Tuntut Kembali Anak Dirampas
Kebahagiaan seorang ibu bila ada anak-anak di sisinya
Mrs Chatterjee VS Norway Berdasarkan Kisah Benar, Perjuangan Ibu Tuntut Kembali Anak Dirampas
Mrs Chatterjee VS Norway adalah kisah benar diinspirasi dari kejadian menimpa Sagita Chakraboty

Drama ini mengisahkan kehidupan keluarga migran di mana dua anaknya dirampas secara paksa oleh kerajaan Norway dengan alasan dirinya tidak “berkemampuan” bergelar ibu. Dengan hanya membuat “andaian” kerana tidak memahami budaya India dan Barat, anaknya dirampas sebelum diberi kepada keluarga angkat untuk penjagaan.

IKLAN

Semasa dua anaknya dirampas, dirinya dipanggil memberi keterangan. Sering kalah dalam perjuangan menuntut anaknya, dirinya sentiasa kecundang dalam perjuangan di mahkamah  kerana dikatakan mentalnya tidak stabil (unfit).

Siang dan malam hidupnya menjadi murung kerana teringat-ingat akan anaknya tambahan si kecil baru beberapa bulan dan masih menyusu badan. Walau dia memerah susunya dan menghantar ke Bernevernet tetapi mereka langsung tidak memberikannya.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Kisah Benar, Doktor Kongsi Suami Ada HIV Positif Boleh Ada Zuriat. Anak Dilahirkan Sihat & Negetif

Kisah Benar! Ustazah Tangani Kes Isteri Didera Mental Fizikal 30 Tahun Oleh Suami, Dipijak Hingga Keguguran 3 Kali

Menari Di Batu Caves Seolah Buat Fashion Show, Gadis Minta Semua Hormati Tempat Ibadah Agama Lain

‘Syok Nak Jadi Kajol’, Jangan Terpakai ‘Pottu, Sindoor’, Kena Tahu Beza Budaya, Hukum Agama!

IKLAN

Rupanya Masih Hidup, Pelakon Veteran Bollywood Dikatakan Meninggal Dunia Akibat Dibunuh Anak Sendiri

Harap Taubat Diterima, Pelakon Bollywood Sana Khan Umum Tinggalkan Dunia Hiburan

HInggalah dia nekad menyeludup masuk ke rumah kebajikan dan membawa lari dua anaknya untuk merentasi sempadan negara tetapi malangnya sekali lagi dia tertangkap. Hal ini membuatkan peluangnya seakan sudah tertutup namun nasib dia tidak dipenjarakan. Tapi  hal ini menjadikan dirinya kemurungan dan banyak membuat kerja gila demi ingin dekat dengan anaknya.

Mrs Chatterjee VS Norway Berdasarkan Kisah Benar, Perjuangan Ibu Tuntut Kembali Anak Dirampas
Debita Chatterjee tersungkur di atas jalan raya ketika cuba menarik kembali anaknya yang dibawa lari dari dalam rumah oleh pegawai kebajikan Norway
Mrs Chatterjee VS Norway Berdasarkan Kisah Benar, Perjuangan Ibu Tuntut Kembali Anak Dirampas
Inilah wanita sebenar Sagarika Chakraborty yang berjuang demi menuntut kembali anaknya yang dirampas kerajaan Norway. Diadaptasi dari autobiografi “The Journey Mother” yang menimpa keluarga Chakraborty ketika mereka berhijrah ke Norway.

Keluarga mentua yang datang ke Norway juga langsung tidak membantu dan menyalahkannya. Jalan ceritanya semakin menarik selepas  mahkamah Norway memutuskan hak penjagaan dua anaknya diserahkan  kepada keluarga sebelah suami di India hingga anaknya menjadi dewasa dan boleh membuat keputusan sendiri.

Lebih keji keluarga angkat akan memperoleh  elaun secara bulanan sehingga anak berusia 18 tahun sedangkan mak sendiri ke sana ke mari mencari duit membayar kos peguam.

Perjuangan ibu ini tidak terhenti di situ sahaja. Walau tidak mendapat sokongan suami sendiri yang cuba memburukkannya ketika memberi keterangan kepada mahkamah di India, peguam Norway yang mahu membawa dua anaknya balik ke negara berkenaan namun akhir perjuangannya menemui titik noktah bila mana peguamnya membuktikan kasih sayang seorang ini melebihi segala-galanya.

IKLAN
Mrs Chatterjee VS Norway Berdasarkan Kisah Benar, Perjuangan Ibu Tuntut Kembali Anak Dirampas
Mahkamah India akhirnya menyerahkan hak penjaaan kepada Mrs Chatterjee selepas peguamnya berjaya membawa pelbagai bukti tindakan gilanya sebelum ini adalah kerana mahukan anaka-anaknya kembali

Ibu yang akan sanggup berkorban apa saja dan akhirnya mahkamah memutuskan dua anaknya dikembalikan kepadanya kerana “kewarasan” seorang ibu itu bila anak-anak ada di sisinya dan itulah yang dibuktikannya.

Inilah hebatnya seorang wanita, yang sanggup berbuat apa saja demi anak-anaknya. Wanita juga bukan insan lemah seperti dikatakan oleh lelaki dan dirinya menjadi gagah perkasa bila melibatkan hal anak-anak.

Sebab itulah jangan hairan seorang ibu akan merajakan anaknya sendiri walau dirinya menyedari anaknya itu bukanlah berkata benar dalam menutup kesalahn dilakukan sang anak.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Penceraian tak bermakna boleh mengabaikan anak-anak. Suka tengok cara Sharnaaz dan juga bekas isterinya, Nabila dalam berganding bahu membesarkan anak walaupun sudah berpisah.

 

 

 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI