Mira Filzah nasihatkan netizen, “its blackout bukan makiout, ingat penulisan kita ada dosa & pahala. Perang di Gaza sudah berlanjutan lebih dari enam bulan.

Ketika di awal peperangan, dapat dilihat ramai bersatu hati menyokong Palestin tetapi sokongan itu  dilihat semakin merosot kerana tiada lagi pose atau turun di jalanan membantah pembunuhan beramai-ramai ini. Masa yang sama Israel masih membongkak dunia dengan berterusan membedil Rafah.

Mira Filzah Nasihatkan Netizen, “Its “Blockout” Bukan “Makiout”, Ingat Penulisan Kita  Ada Dosa & Pahala
Pengeboman di Palestin sudah mengambil masa lebih 6 bulan dengan kesan kemusnahan teruk dan pembunuhan beramai-ramai.

Ketika dunia sudah semakin sepi dengan nasib penduduk Palestin berdasarkan persektif masing-masing, diam tak diam masyarakat Islam di Amerika Syarikat telah memulakan kempen #blackout dengan menyenaraikan nama-nama artis popular dunia yang dilihat menyokong Zionis atau menggunakan produk dari Zionis.

Satu kempen atau gerakan yang telah dimulakan oleh rakyat di Amerika Syarikat dinamakan sebagai Celebrity Block list (Blockout 2024). Melihat kepada isu ini, netizen di Malaysia turut menamakan beberapa selebriti dan pempengaruh terkenal dalam senarai gerakan ini.

Antara nama yang tersenarai dalam kempen Blackout ini ialah Kim Khardashian, Miles Cyrus, Justin Bieber, Taylor Swift, Beyonce dan banyak lagi.

Mira Filzah Nasihatkan Netizen, “Its “Blockout” Bukan “Makiout”, Ingat Penulisan Kita  Ada Dosa & Pahala

Tak terkecuali, netizen turut menyenaraikan hampir 30 selebriti dari Malaysia susulan kempen #blockout ini. Antara yang tersenarai adalah Dahlia Rizal & suami, Nadhir Nasar, Neelofa, Awal Ashari dan lain lagi termasuklah Mira Filzah yang selama ini amat jauh dari kontroversi.

Mira Filzah Nasihatkan Netizen, “Its “Blockout” Bukan “Makiout”, Ingat Penulisan Kita  Ada Dosa & Pahala
Senarai 30 artis Malaysia yang dilihat tidak memberikan sokongan kepada Palestin selain didakwa menggunakan produk Zionis seperti beg tangan dan lain lagi.

Susulan namanya tersenarai kerana dilihat kurang prihatin akan isu Palestin, Mira Filzah telah memuat naik satu hantaran di aplikasi X dengan menulis,

“Saya bercakap ini untuk semua.

IKLAN

Just do whatever you wanna do, nak block just block, tapi tak payah sampai keluarkan kata kata yang tidak baik. Its #blockout bukan #makiout. Ingat, penulisan kita pun ada dosa dan pahala. 🙏🏻

Malah dirinya turut memuat naik keprihatinannya atas isu Palestin bermula pada bulan Januari 2024 lagi.

“Bukan “dan dan post seperti didakwa selepas namanya tersenarai.

Mira Filzah Nasihatkan Netizen, “Its “Blockout” Bukan “Makiout”, Ingat Penulisan Kita  Ada Dosa & Pahala

IKLAN

Bahkan untuk memahamkan mereka yang menyerbu pagenya, Mira Filzah dilihat menyusun satu persatu posenya mengenai nasib rakyat Palestin.

Mira Filzah Nasihatkan Netizen, “Its “Blockout” Bukan “Makiout”, Ingat Penulisan Kita  Ada Dosa & Pahala

 Tak hairanlah Mira Filzah meminta netizen untuk berhati-hati menulis kerana ditakuti terpalit dosa memaki kerana dilihat pada postnya tentang Palestin, kita sendiri musyikil kenapa namanya tersenarai kerana dirinya tak pernah menyepi pun akan nasib rakyat Palestin.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Rakyat Palestin Ditanam & Dikubur Hidup-Hidup Di Hospital, Zionis Guna Jentolak Gilis Mangsa

IKLAN

Rider Grab Nekad Berhenti Kerana Sokong Palestin, Rezeki Milik Allah Tak Sampai 2 Hari Dapat Kerja Baru

Gadis Palestin Nour AlSaqqa Kongsi Cerita Terkini Di Gaza, “Kami Mungkin Bukan Mati Dibom Tapi Keadaan,”

Kaka Azraff Tak Patah Semangat Sokong Palestin, Jihad Tahu Di Pihak Yang Benar 

“Tudung is my hair. Kalau tak ada tudung, rasa macam botak. Masak pun pakai tudung, tidur pun dengan tudung…inilah perkongsian dari artis legenda, Bonda Noor Kumalasari.
Dalam pertemuan Mingguan Wanita bersamanya, bintang kesayangan ramai ini turut sebak dan mengalirkan air mata tatkala bercerita tentang hijrah 30 tahun lalu mengenai pemakaian tudung yang dilakukannya seterusnya memilih untuk tidak lagi bergelar anak seni walau menerima banyak tawaran.
Mengimbau kenangan lalu, kata Bonda Noor, dahulu balik dari Makkah, dirinya masih tidak menutup aurat dengan sempurna biar ada dinasihati oleh suaminya kerana mati itu akan berlaku tanpa kita tahu.
“Ketika itu Kak Noor cakap, Kak Noor nak pakai ikut kata hati. Kak Noor minta pada Allah dan itulah yang berlaku hingga ke hari ini. Tak pernah tanggal langsung dah. Dah macam rambut.
Lagi satu bila kita memilih bertudung, kena tanya pada hati kita. Kita pakai untuk siapa? Pakai untuk diri sendiri? Untuk suami? Atau kerana Allah? The best thing pakailah kerana Allah kerana itu adalah syariat dan tuntutan menutup aurat bagi wanita. Ya itulah kita kena lakukan.

 

 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI