Mentua  selepas anak berkahwin harus menghormati privasi anak menantu. Ada pasangan suami isteri menerima tawaran ibu bapa mentua untuk tinggal bersama. Tanpa memikirkan keselesaan pasangan, tawaran diterima umpama pucuk dicita ulam mendatang.

Mentua Bebas Masuk Bilik Anak Menantu

Tapi, pernah tak terfikir soal keselesaan dan privasi suami isteri? Bab aurat sudah tentunya terbatas kerana ada adik-beradik lain yang tinggal sekali. Lagi merimaskan bila mentua masuk ke bilik tanpa kebenaran. Ramai para-para suami ambil remeh dalam hal sebegini.

Mentua Bebas Masuk Bilik Anak Menantu, Suami Wajib Bawa Isteri Pindah

HUKUM IBU MASUK BILIK ANAK LELAKI YANG DAH BERKAHWIN TANPA IZIN/KEBENARAN ANAK ATAU MENANTU PEREMPUANNYA

SUAMI JANGAN AMBIL MUDAH.

SOALAN : Apakah hukum ibu masuk bilik anak lelaki yang dah berkahwin tanpa izin anak atau menantu perempuannya?

JAWAPAN : Dia sebenarnya ada hukum juga. Jangan pakai modal syurga suami di bawah telapak kaki mak,syurga isteri bawah telapak kaki suami. Kalau begitu sampai ke tua isteri terseksa.

IKLAN

ADA JAWAPANNYA,KALAU BENDA YANG MEMUDARATKAN ISTERI,MASAM MUKA DENGAN MAK MERTUA KE,ADIK IPAR KE,KAKAK IPAR KE,ABANG IPAR KE DAN SEGALA IPAR YANG ADA TU SUAMI HARAM KUMPULKAN ISTERI DALAM RUMAH TU. DIA WAJIB BAWAK ISTERI PINDAH. DALAM BAB KAHWIN HATI ISTERI KENA JAGA JUGAK.

Kalau isteri tak bahagia sebab sikap keluarga suami kena pindah. Nak kahwin kena belajar. Jangan sebab syurga suami bawah terlapak kaki ibu dia, isteri tu seksa jiwa raga. Haramlah perbuatan sebegitu. Ada benda kita bertolok ansur, ada benda tak boleh bertolak ansur. Jangan ambil mudah perkara sebegini.

Mentua Bebas Masuk Bilik Anak Menantu, Suami Wajib Bawa Isteri Pindah

Suami Wajib Bawa Isteri Pindah

JAWAPAN TANYALAH USTAZ : Anak lelaki kena bagi tau mak. Sebab bilik ini privacy. Kalau betul mak dia bagi guna bilik itu untuk anak dan menantunya, jadi mak dia kena tahu adab. Bilik tidurkan memang privacy space.

IKLAN

Kalau mak dia kata rumah “aku ikut pandai aku la”

Maknanya si anak kenalah pindah dengan segera. Lagi pun anak-anak yang sudah berkahwin ini tak boleh duduk tinggal dengan mak ayah. Kena belajar hidup sendiri. Melainkan kalau mak ayah itu uzur. Anak- anak boleh duduk sekali sebab nak jaga mak/ayah.

Baca artikel berkaitan di sini: Wanita Sarat Hamil 7 Bulan Meninggal Dikelar Mentua, Gara-Gara Tolak Ajakan Hubungan Intim

IKLAN

Ibu Mentua Nak Rapat Dengan Menantu Macam Anak Sendiri, Jangan Tinggal Sebumbung

Mak Mentua Jangan Hanya Tayang, Bangga Menantu Pilihan Sampai Yang Lain Rasa Kecik Hati