5 Kesan Ini Akan Mak Ayah Alami Lepas Menjerit Pada Anak, Fahamkan Kebenarannya

Dalam proses nak besarkan anak-anak, ada ketikanya mak-mak jerit dekat anak. Tindakan itu akan buatkan anak-anak label ibu bak ‘singa’. Garang kata mereka. Hakikatnya, bukanlah garang semata-mata tapi tegas.

Dalam bertegas itu, memang tak dapat larilah dari mak ayah TERmenjerit. Semua itu demi mahu membentuk sikap anak-anak ikut acuan yang betul.

Ini perkongsian daripada Puan Nadiah Ahmad atau lebih mesra dengan panggilan Cik Nad berkongsi semula tip melalui pembacaannya di laman web berbahasa Inggeris.

Semalam cerita kisah jerit, Cik Nad nak share lah juga sikit input daripada pembacaan artikel bila ya dah tak ingat.

Disclaimer : ini BUKAN kempen jerit pada anak ye. Hanya nak sampaikan mesej, “i feel u bebeh, i feel u.”

5 Kesan Ini Akan Mak Ayah Alami Lepas Menjerit Pada Anak, Fahamkan Kebenarannya

5 Salah Faham Tentang Menjerit Pada Anak

Apabila ibu bapa menjerit pada anak, 5 hal inilah yang akan ibu fikirkan. Bertenang mak ayah, anda tidaklah seteruk yang dibayangkan. Kerana jawapan di bawah inilah yang akan menenangkan kembali mak ayah.

1. Saya Adalah Ibu Ayah Yang Teruk – SALAH

Hakikatnya:

Kita ibu ayah yang baik, sebab itu kita sentiasa mengingatkan anak-anak. Mungkin anak-anak tak menerima mesej penyampaian kita pada ketika itu dengan baik.

Ibu ayah yang baik sentiasa mencuba. Ibu ayah yang teruk tak kisah, lantak pi lah hampa.

Ibu ayah yang baik akan rasa bersalah kalau jerit pada anak anak, ibu ayah yang teruk memang tak akan rasa bersalah.

Kita sentiasa utamakan keperluan anak-anak.

Kita penat, kita serabut, kita stres.

Normal kalau kita terjerit sekali sekala.

Yang tak normal jerit sepanjang masa.

Ibu ayah yang baik pun ada macam-macam perasaan termasuklah marah.

Jom belajar handle marah diri sendiri, bonusnya anak-anak pun pandai control dan handle perasaan marah tu sendiri.

IKLAN

2. Saya Merosakkan Anak Saya Selama-lamanya. SALAH

Hakikatnya:

Perasaan itu memang sangat tak best.

Lebih-lebih lagi banyak buku parenting sebut tentang emosi anak apabila dimarahi.

Namun.

Ada kajian, hubungan keluarga yang sihat adalah balance negatif dan positif.

Kalau ada satu interaksi negatif kena top up balik dengan 5 interaksi positif.

Ok nak senang, kalau TERjerit pada anak anak jomlah kita top up balik dengan SEBANYAK BANYAKNYA dengan 5 bahasa kasih sayang tu

+ Kata kata pujian : ayat ayat manis yang diorang memang suka
+ Hadiah : belanjalah sekali sekala benda benda yang diorang suka
+ Sentuhan : peluk, usap kepala, ciuman kasih sayang sambil selawat, ya latiff
+ Masa bersama : Masa yang berkualiti di sini maknanya 100% kita bermain dengan anak walaupun hanya 5 minit.
+ Rasa dilayani (act of service) : “abang ni ibu masak khas untuk abang”,”abang ibu tolong abang kemas mainan sebab abang dah letih seharian di sekolah kan.”

Kita cubalah ya sama-sama.

BALANCE. Seimbangkan.

Mak-mak Yang jerit Pada Anak Bukan Garang, Tapi Dialah Paling Sweet Lagi Struggle Nak Bagi Anak Jadi 'Orang'

3. Saya Satu-satunya Ibu Yang Menjerit Pada Anak-anak. SALAH

Hakikatnya:

Macam kawan saya cakap, mak-mak Asia ni mak rimau. Kah kah kah.

IKLAN

Kadang-kadang mak yang nampak cool tu adalah mak yang paling garang. Kita tak tahu apa struggle dia eh.

Jadi, kena ingat tu bukan kita seorang yang struggle.

4. Ada Ibu Yang Jerit Pada Anak Sekali Je – SALAH

Hakikatnya:

Semua orang memang hari-hari struggle berusaha nak kurangkan jerit, tapi akhirnya jerit juga.

*sigh.

Hidup kita memang kadang di atas kadang di bawah.

Masa di atas enjoylah momen-momen indah dengan anak-anak.

Masa hidup kita serabut semua benda, TERjerit-jeritlah kita lagi.

It’s ok. Maafkan diri sendiri dan berusaha lagi.

Jangan hidup dengan perasaan bersalah. Nanti makin stres. Anak-anak juga mangsa.

5. Mustahil Bagi Saya Untuk Kurangkan Jerit – SALAH.

Hakikatnya:

Kita boleh sentiasa berusaha.

IKLAN

Itu PILIHAN.

Kawal apa yang kita boleh kawal.

Kita boleh kawal diri sendiri. Tapi tak boleh kawal sikap anak.

Cuba teknik yang sesuai dengan jiwa dan apply.

Bila dah back on track anak anak pun happy, kadang ada masa terjerit lagi. It’s ok.

Taubat, istighfar, zikir, doa dan start je rutin macam biasa balik.

Mak-mak Yang jerit Pada Anak Bukan Garang, Tapi Dialah Paling Sweet Lagi Struggle Nak Bagi Anak Jadi 'Orang'

Pegang Ini Ibu Ayah

Kita adalah ibu dan ayah yang baik.
Kita TIDAK SELAMANYA merosakkan anak kita.
Bukan kita seorang yang menjerit pada anak.
Kita BOLEH stop menjerit.

Tapi kalau kita TERjerit lagi, it’s ok.

TERjerit ye,

Bukan jerit tu adalah hobi atau makanan anak hari-hari. Yang itu, memang kena minta surat doktor jumpa pakar psikatri.

Ujian terbesar seorang ibu adalah anak-anak, sebab kita sangat sayang pada mereka. Tapi, matlamat utama kita bukan mereka.

Matlamat kita adalah jadi TERBAIK di mata Allah. Bila kita berusaha jaga yang ni, insya Allah yang lain lain akan follow dan jadi lebih mudah.

Sumber/Foto : Facebook Nadiah Ahmad