Setiap kali tibanya musim haji, isu Visa Furada pasti dibangkitkan terutamanya apabila ada bakal jemaah yang terkandas di lapangan terbang gara-gara visa ini. Ramai yang mungkin kurang jelas apa yang dimaksudkan dengan menunaikan haji di tanah suci menggunakan visa Furada ini.

Meskipun visa furada ini lebih mahal dan tiada subsidi daripada pihak tabung haji namun ada sebabnya ia tetap menjadi pilihan bagi sebahagian jemaah.

Baca perkongsian daripada Puan Mona Din yang pernah mengerjakan haji bersama suami pada 2015 menggunakan Visa Furada ini sebagai panduan.

MENGERJAKAN HAJI MELALUI VISA FURADA

Saya ingat saya pernah berjanji nak bercerita tentang Pakej Haji Visa Furada, yang saya gunakan semasa melakukan haji yang saya buat tahun sudah, 2015.

Dan sebab ada few friends yang dok pm saya bertanya tentang visa Furada, maka untuk menunaikan janji saya, di bawah ni saya bagi sikit info ringkas tentang Haji Visa Furada.

Visa Furada

Visa Furada adalah visa yang diberikan secara terus oleh kerajaan Arab Saudi kepada beberapa individu-individu / syarikat-syarikat tertentu, di sebabkan pelbagai faktor.

Dan kita-kita yang melakukan Haji Furada actually pergi menggunakan visa dari mereka-mereka tersebut, yang mereka salurkan kepada mana-mana agensi untuk menguruskannya.

Pemergian ke Tanah Suci bagi menunaikan HAJI menggunakan VISA FURADA adalah sah dari segi undang-undang Malaysia, dan juga sah dari segi undang-undang Arab Saudi.

Lebih Mahal & Tiada Subsidi, Namun Ada Sebabnya Jemaah PILIH Tunai Haji Guna VISA FURADA!

Tak Termasuk Dalam Kouta Tabung Haji

Visa Furada tidak termasuk di dalam kuota Tabung Haji.Jemaah haji yang menggunakan VISA Haji FURADA ini tiada kaitan dengan LTH ( Lembaga Tabung Haji ), sebaliknya mereka di uruskan oleh mana-mana travel agensi swasta, dan masa kerja haji nanti akan di letakkan di bawah maktab jemaah haji ANTRABANGSA dan bukannya bersama jemaah TH group Malaysia, kerana mereka tidak termasuk dalam kuota negara yang di salurkan melalui Tabung Haji.

Haji Visa Furada ni selalunya dipilih oleh :

1. Waktu Fleksibel

Bakal jemaah yang sentiasa sibuk dengan urusan bisnes dan mahukan pakej yang flexible dari segi tarikh berangkat & pulang, serta jumlah hari yang lebih singkat.

2. Tak Dapat Menunggu Giliran

Bakal jemaah yang tidak dapat menunggu giliran menunaikan haji melalui LTH yang lebih lama.

3. Ibadah Tahunan Golongan Kaya

Golongan kaya yang suka menjadikan amalan mengunjungi tanah suci samada untuk umrah mahu pun haji, sebagai ibadah tahunan mereka.

IKLAN

4.Golongan Lanjut Usia

Golongan yang kritikal untuk mengerjakan haji ekoran usia yang sudah lanjut, di mana kadang-kadang umur 65 tahun tidak terpilih oleh Tabung Haji lagi, jadi keluarga pun membiayainya melalui Pakej Haji Furada.

5. Baru Buat Haji

Golongan yang baru buat haji, tapi mahu pergi lagi dan mereka tidak mahu menunggu syarat TH yang hanya boleh mendaftar kembali selepas 5 tahun dari balik haji sebelum nya. Jadi mereka hanya boleh pergi lagi dengan lebih cepat, sebelum tempoh 5 tahun, hanya melalui visa furada.

Lebih Mahal & Tiada Subsidi, Namun Ada Sebabnya Jemaah PILIH Tunai Haji Guna VISA FURADA!

Visa Persendirian

Visa Furada adalah visa persendirian dan apabila jemaah haji furada mengerjakan haji, nama mereka dimasukkan dalam kumpulan jemaah haji antarabangsa, iaitu jemaah-jemaah yang datang dari negara-negara lain, dan bukannya bersama rakyat Malaysia kerana mereka tidak berdaftar dengan Tabung Haji.

Khemah-khemah jemaah visa/haji furada semasa di Arafah & Mina akan berada di kawasan maktab jemaah-jemaah antarabangsa dari negara-negara luar seluruh dunia, seperti negara China, Jepun, Korea dan lain-lain dan tidak berdekatan dengan maktab TH rakyat Malaysia.

Setiap tahun, sekitar 1,500 hingga 2,000 orang jemaah haji yang berjaya mengerjakan haji melalui visa furada.

Lebih Mahal & Tiada Subsidi, Namun Ada Sebabnya Jemaah PILIH Tunai Haji Guna VISA FURADA!

IKLAN

Harga Lebih Mahal & Tiada Subsidi

Haji melalui visa Furada lebih mahal dari Pakej THaji. Ini kerana jemaah visa Furada tidak mendapat subsidi dari THaji.

Mereka yang menunaikan haji Furada / secara persendirian selalunya perlu membayar sekurang-kurangnya RM35,000 dan ke atas, kerana perbelanjaan pemprosesan visa sahaja dengarnya sudah memakan belanja kira-kira RM15,000 lebih. Itu belum lagi tiket kapal terbang, tempat tinggal, pengangkutan dan lain-lain. Tak boleh dapat dapat harga pakej paling murah seperti di bawah Tabung Haji.

Kerana itu, walau telah membayar mahal untuk visa furada, jangan mengharapkan servis istimewa seperti pakej mahal tabung haji, kerana visa furada ini sememangnya kos menguruskannya, lebih tinggi.

Mengerjakan haji melalui Visa furada adalah halal dan sah, tidak mengambil hak rakyat Malaysia yang lain, kerana ia tidak menganggu kuota negara yang di salurkan melalui tabung haji.

Tetapi visa furada mungkin kadang-kadang akan mengalami sedikit masalah here and there, kerana ia adalah visa terbuka antarabangsa, yang di uruskan oleh hanya agensi-agensi kecil, (tanpa bantuan tabung haji ), dan masa kerja haji akan berada dalam maktab besar berserta jemaah negara-negara lain.

Lebih Mahal & Tiada Subsidi, Namun Ada Sebabnya Jemaah PILIH Tunai Haji Guna VISA FURADA!

Lebih Berhati-Hati Menggunakan Visa Furada

Cuma yang paling penting, berjaga-jaga, check betul-betul bila nak sertai haji menggunakan visa furada, pastikan agensi-agensi yang menguruskan benar-benar jujur dan bertauliah, serta betul-betul memiliki visa furada. Ini kerana, ada juga yang menipu.

IKLAN

Pastikan anda pergi dengan agensi berdaftar dan besar, yang memiliki track rekod bersih, dan telah pernah mnguruskan haji furada, beberapa kali.

Sentiasa bersedia untuk sebarang masalah, terutama hal-hal teknikal, bersabar, berdoa dan terus berusaha. Semoga sentiasa di permudahkan.

Semoga sedikit info dari saya bermanafaat untuk sahabat-sahabat semua.

Mesti Baca:Suami Isteri Bayar RM76,000 Antara 380 Jemaah Haji Visa Furada Terkandas Di KLIA!

Mesti Baca:7 Amalan Ini Bila Dilakukan, Dapat Pahala SAMA Macam Buat Haji & Umrah!

Artikel Menarik:Berangkat Ke Mekah, Suami Doakan Heliza “Semoga Allah Pelihara Kalian & Diberikan Haji Mabrur”

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat dan kita lebih faham mengenai penjelasan mengerjakan ibadah haji menerusi Visa Furada.

Sumber: Mona Din
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI