layan-anak

Segelintir daripada mak ayah, ketika layan anak atau meluangkan masa dengan anak-anak pun mata masih lagi tertumpu pada skrin telefon.

Jangan tiba-tiba anak buat perangai, cepat saja anak-anak dimarahi. Walau pun sebenarnya anak itu bukanlah meragam mana pun. Dia cuma minta perhatian saja.

Ketahuilah mak ayah, telefon pintar itu sebenarnya ada ‘dopamine effect’ yang tanpa sedar beri kesan pada mak ayah.

Hadamkan perkongsian pengalaman daripada Aimi Nawi ini. Bagaimana ‘dopamine effect’ ini menyebabkan suami macam nampak garang bila dengan anak-anak.

Satu Tangan Pegang Anak, Satu Tangan Pegang Phone

2 malam lepas Aimi notice husband macam nampak garang dengan anak-anak bila anak-anak play around him dan tanya itu ini.

Aimi perhatikan je. Sebab he is always the cool version of me.

Ohh i know why. So i said to him,
Bang, if you tak nak rasa annoyed, put down your phone dan enjoy the moment dengan budak-budak .”

Yes I know sebab Aimi sendiri pun biasa dalam keadaan macam tu.

Satu tangan pegang Safiyya.
Satu tangan pegang phone.
Kadang tak buat apa pun.
Just scrolling Facebook or IG.
Safiyya akan merengek-rengek.
Bangun duduk bangun duduk tak jadi.
Eeee awat nya hang ni dik.

IKLAN

Baca sini : Tarik hati suami untuk layan anak isteri, bukan hadap telefon 24 jam

Letak Telefon, Fokus Layan Anak

Tapi Aimi dah lama belajar untuk cepat sedar situasi macam ni.
Letak phone ke tepi.
Fokus dekat dia.
Agah dia. Main dengan dia.
Terkekek-kekek dia gelak.

Orang selalu cakap pasal effect of screen time pada budak-budak.
Tapi kita tak sedar effect of screen time pada adult.

Pada parents.
Banyak dah kajian tunjuk screen time dan media sosial ni ada DOPAMINE effect dekat kita.

Dopamine Jadikan Ketagih

DOPAMINE ni adalah FEEL-GOOD chemical.
Dopamine ni buat kita rasa syok, rasa happy, khayal.
Dopamine ni macam dadah.
Kita jadi ketagih.
Kita nak lagi, nak lagi.
It makes us happy kan.

IKLAN

Budak or dewasa.
Effect nya sama je.
Dopamine equals to happy, khayal.

Sebab tu budak bila dah addicted dengan screen time, kita tarik gadget dari dia, dia mengamuk.

Siapa tak marah bila sumber kegembiraan dia dirampas dari dia kan.
Sama juga kita dewasa.
Kita main phone.
Anak datang kacau.
Kita rasa annoyed.
Kita yang kata dia kacau

Padahal dia tengah tagih perhatian kita.
Siapa yang salah?
Anak or kita?

Mak Ayahlah Dopamine Anak-anaknya

So put our phone away.
Kena latih diri untuk sedar dopamine effect ni pada kita.

IKLAN

Jangan sampai kita addicted.

Sampai rosakkan hubungan kita dengan anak-anak.

Ni gambar Safiyya ni dia baru lepas merengek sebab ibu main phone.
Ibu letak phone tepi, agah dia terus dia gelak.

Takde pun buat perangai dah.
So ibu cakap dekat diri sendiri,
kau lah dopamine untuk anak kau

Sumber/Foto : Aimi Nawi

Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW