Mak-mak mesti ingat, label nombor yang biasa tertera di bahagian bawah bekas plastik adalah jumlah yang sepatutnya kita guna. Jangan lebih daripada itu, takut ia akan memudaratkan kesihatan. Rasanya semua orang mesti beranggapan begitu.

Sememangnya, bekas plastik yang ada dijual ini, macam-macam bentuk dan warna, sampaikan mak-mak pun geram dan kalau boleh semua nak diborongnya. Ini belum lagi, angan-angan apa jenis makanan yang nak dimasukkan ke dalamnya.

Kalau jenis mak-mak yang prihatin, mesti dia akan tengok dulu label nombor di bawahnya. Bagaimana dengan mak-mak yang tidak pernah ambil tahu tentang perkara ini.

Jangan salah faham tentang label nombor yang ada di bawah bekas plastik. Ini ada penerangan daripada ahli kimia, Fatimah Salin tentang perkara ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Jangan Salahkan Isteri Kalau JARANG MASAK, Suami Kenalah Toleransi Penat Lelahnya

Mesin Basuh Bermasalah, Fahamkan Jenis Error Code Dulu, Setting Semula Sendiri

Info Lebi Menarik DI SINI

Label Nombor Itu Untuk Memudahkan Proses Pengumpulan Kitar Semula

Secara peribadi, masuk saja kedai serbaneka, saya suka melihat kepelbagaian barang yang dijual, ada yang saya beli juga. Barangan yang murah, sedia maklumlah ada baik dan buruknya. Namun jika kita pandai membeli dengan membandingkan harga dan jenis barangan, untung sebenarnya. Ada barangan sama yang jauh lebih murah daripada kedai lain.

Cuma nak pesan, barangan yang melibatkan penyimpanan makanan harus lebih berhati-hati. Contoh barangan plastik berwarna hitam yang mungkin diperbuat daripada plastik kitar semula. Barangan murah dikaitkan dengan kitar semula komponen plastik barangan elektronik seperti keyboard, komputer dan sebagainya.

IKLAN

Kajian menunjukkan terdapat potensi bocoran (leaked) bahan-bahan kimia seperti cadmium, chromium, mercury, antimony ke dalam makanan yang dimasak, di samping bahan penebat api berbromin terutamanya apabila dipanaskan melebihi suhu 70 degree Celcius.

Interaksi dengan masakan berminyak, berasid dan bergaram tinggi juga meningkatkan risiko bocoran bahan-bahan kimia tersebut.

Bukannya tidak boleh guna, cuma ELAKKAN penggunaan plastik jenis sebegini pada suhu panas.

Label Pada Barangan Plastik

Berkongsi mengenai barangan plastik, mari ulangkaji mengenai label Resin Identification Code (RIC) yang digunakan pada barangan plastik supaya kita lebih cakna.

Cuba perhati barangan plastik anda. Perasan tak adanya nombor 1 hingga 7 yang biasanya berada dalam kurungan segitiga (rujuk gambar di bawah). Sebenarnya ia adalah kod rujukan yang bertujuan untuk mengklasifikasikan jenis bahan kimia polimer binaan aka material untuk bekas plastik berkenaan.

YA. Kod ini bertujuan untuk memudahkan proses pengumpulan semula bekas yang mempunyai bahan binaan yang sama untuk dikitar semula (recycled).

IKLAN

Label Nombor Bekas Plastik Bukan Tanda Penggunaannya Tapi Kod Material, Jangan Salah Faham
Bagi kod resin No.7 agak unik kerana ianya mengumpulkan pelbagai bahan binaan yang bukan dalam kategori utama No.1-6. Untuk lebih terperinci, boleh rujuk senarai dalam gambar di bawah.

Bekas berkod resin No.3 iaitu yang diperbuat daripada bahan kimia polimer vinyl chloride (PVC) boleh membocorkan (leaked) bahan kimia phthalates yang mana telah dikaitkan dengan masalah sistem peranakan dan tumbesaran.

Label Nombor Bekas Plastik Bukan Tanda Penggunaannya Tapi Kod Material, Jangan Salah Faham
Bekas berkod No.7 terutamanya yang diperbuat daripada bahan kimia polimer carbonate (PC) boleh membocorkan bisphenol A (BPA) yang mana telah dikaitkan dengan pembesaran prostat dan gangguan sistem peranakan pada bayi dan kanak-kanak, juga kanser payudara, diabetis, kegemukan, penyakit berkaitan jantung.

Selain itu, bekas berkod resin No.6 pula boleh membocorkan styrene iaitu bahan kimia penyebab kanser (kasinogenik). Ini juga sebab kenapa kini pembungkus polystyrene tidak dibenarkan untuk membungkus makanan, apa lagi untuk makanan panas.

Label Nombor Bekas Plastik Bukan Tanda Penggunaannya Tapi Kod Material, Jangan Salah Faham

IKLAN

Sering Diperkatakan

Sebenarnya isu keselamatan barangan plastik ini pada dos yang kita terdedah setiap hari masih lagi menjadi perdebatan. Setakat ini, FDA hanya mengharamkan penggunaan bahan ber BPA dalam produk botol bayi.

Selainnya, masih lagi dikategorikan sebagai selamat kerana jumlah bahan kimia pemberi risiko yang boleh terbocor dan masuk dalam badan kita (melalui makan, minum, terhidu atau aplikasi pada kulit) adalah sangat sedikit jika dibandingkan dengan pendedahan luar dan sistem badan kita mampu mengeluarkannya secara semula jadi.

Usah risau, FDA bukan suka-suka keluarkan keputusan. Ia dibuat berdasarkan timbang tara beribu kajian klinikal tentang keselamatan barangan plastik ini. Jika pengeluar mengikut garis panduan pembuatan dan kita pula menggunakannya dengan betul, ia selamat. Maka, gunakanlah bekas-bekas ini sesuai dengan TUJUANNYA agar keselamatannya terjamin.

Label Nombor Bekas Plastik Bukan Tanda Penggunaannya Tapi Kod Material, Jangan Salah Faham
Nota kaki: Kod pada bekas plastik ini BUKAN petanda berapa kali ianya boleh dikitar semula ya.

Semoga bermanfaat.

MW: Jangan salah faham ye mak-mak.

Sumber: ChM Dr Fatimah Salim
Ahli Kimia

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI