Kuih Peneram Rangup Luar Lembut Dalam, Campur 2 Tepung Je!

Siapa yang suka kuih peneram, bolehlah cuba buatnya. Hanya guna campuran 2 tepung, kuih ini jadi rangup di luar dan lembut di bahagian dalamnya.

Boleh cuba resipi kuih peneram yang dikongsikan oleh CT Liz ini.

Resipi Kuih Peneram

Bahan-bahan

4 cawan tepung beras cap 3 Gajah
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 cawan air

Artikel berkaitan:
Nak Kulit Kuih Ketayap Cantik, Tak Melekat Pada Kuali, Cubalah Cara Ini!
Kuih Ulat Bulu Inti Kacang Merah, Sedap & Senang Sangat Buatnya!

IKLAN
Kuih Peneram Rangup Luar Lembut Dalam, Campur 2 Tepung Je!
Cara Buat

1-Panaskan air dan gula atas api hingga mendidih dan meruwap berbuih.

IKLAN

2-Tapiskan dan masukkan sedikit demi sedikit air panas dalam tepung. Gaul sebati. Dah jadi bertali, stop kan air gula.

Kuih Peneram Rangup Luar Lembut Dalam, Campur 2 Tepung Je!
Yang bulat bulat hijau tu.. menggelembung..tandanya adunan perfect..kalau tak jadi menggelembung macam ni. Adunan tak rangup di luar

3-Perap 2 hari ( suhu bilik ) adunan akan menggelembung. Itu tandanya adunan sempurna.

IKLAN

Kuih Peneram Rangup Luar Lembut Dalam, Campur 2 Tepung Je!
4-Uli sekejap. Terap dan goreng dalam minyak panas. Gunakan api sederhana ketika menggoreng.

Selamat Mencuba!

Sumber: CT Liz