sardin tlc

Pesanan buat mak-mak, cuba check dalam pantri ada tak terbeli sardin jenama TL Tan Lung dan  jenama TLC ini. Jika ada, lebih baik buang. Manakala jika berura-ura nak beli sardin jangan terbeli jenama ini.

Ini kerana dalam satu kenyataan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini, telah menarik balik dua produk sardin dalam tin dari China. Iaitu Canned Sardines in Tomato Sauce jenama TL Tan Lung dan Sardines in Tomato Sauce jenama TLC diarah ditarik balik dari pasaran kerana mengandungi bendasing iaitu nematoda (sejenis cacing) daripada Genus Anisakis spp.

KKM Arah Sardin Dalam Tin Jenama Ini Ditarik Balik, Awas Mak-Mak Jangan Sampai Terbeli!

Tidak Memenuhi Akta Makanan

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata arahan itu dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan kepada dua syarikat pengimport sardin dari China iaitu syarikat Fujian Yongfa Co. Ltd dan Dongshan Dongyi Foods Co. Ltd kerana produk yang diimport tidak mematuhi Akta Makanan 1983.

IKLAN

KKM Arah Sardin Dalam Tin Jenama Ini Ditarik Balik, Awas Mak-Mak Jangan Sampai Terbeli!

“Kementerian Kesihatan melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan sentiasa menjalankan pemantauan ke atas produk makanan import termasuk produk ikan sardin dan ikan mackerel dalam tin.

“Pemantauan ke atas produk ikan sardin dan mackerel dalam tin yang diimport di semua pintu masuk negara dan di pasaran sentiasa dilakukan dan sekiranya didapati tidak mematuhi Akta Makanan 1983, tindakan penguatkuasaan akan diambil,” katanya.

Temui Cacing Mati

Menurut beliau lagi, Kementerian Kesihatan mengambil maklum laporan yang menjadi viral di laman sosial berkaitan cacing mati ditemui dalam produk ikan sardin dalam tin dari negara China.

IKLAN

KKM Arah Sardin Dalam Tin Jenama Ini Ditarik Balik, Awas Mak-Mak Jangan Sampai Terbeli!

IKLAN

“Laporan itu menyatakan bahawa pihak Badan Pengawas Obat dan Makanan (BPOM), Indonesia mengarahkan tiga pengimport produk ikan sardin dalam tin untuk menarik balik produknya dari pasaran selepas pemeriksaan menunjukkan cacing mati ditemui dalam produk mereka yang diimport dari negara China,” katanya.

Beliau berkata, sekiranya pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan makanan, mereka boleh menghubungi Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah terdekat.

Jadi mak-mak mohon prihatin dengan sardin yang dibeli untuk hidangan keluarga iya. Jangan terbeli Sardin dua jenama ini.

Sumber:kosmo

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI