ibu hamil stress sebabkan emosi bayi negatif

Ibu hamil stress bukan saja sebabkan dirinya alami gangguan emosi. Malah bayi dalam kandungan. Jika tak dirawat, ia beri kesan pada ibu dan emosi bayi dalam kandungan jadi negatif. Ibu yang sedang menyusu pun kalau terganggu emosi akan jejaskan perasaan bayi yang sedang disusukan. Boleh akibatkan bayinya stress sama, merasai kesedihan, emosi negatif mahupun kemurungan ibu.

Perkongsian bermanfaat daripadai Dato Dr. Suriyakhatun Osman tentang emosi ibu mengandung ini menarik sekali. Ia akan jadi pengajaran agar ibu hamil jangan stress kerana tanpa sedar, aura negatif ibu rupanya menganiaya emosi anak sepanjang kehamilannya.

Punca Ibu Hamil Stress

1. Keadaan fizikal yang kurang enak disebabkan keadaan kesihatan sebelum mengandung.

2. Perubahan hormon dan fisiologi tubuh yang menyebabkan sedikit masalah ringan.

3. Situasi kehidupan termasuk pekerjaan, keadaan rumah tangga, kewangan dan lain-lain yang mencetuskan tekanan emosi termasuk kejutan yang berlaku tiba-tiba.

4. Fenomena mengandung anak sulung: perubahan situasi hidup, peringkat menyesuaikan diri pada rumah lain,  keluarga lain, ada kalanya cara masakan dan waktu makan berbeza.

Fahamkan Ini: Keadaan emosi ibu semasa mengandung inilah nanti yang akan mempengaruhi kesihatannya, fisiologi tubuh serta emosi anak dalam kandungan.

Ibu Hamil Stress Boleh Sebabkan Emosi Bayi Negatif, Penjelasan Dr. Ini Menyeramkan
Kredit foto : hellosehat.com

Cuba Pula Fikirkan Keadaan Bayi Yang Baru Lahir

–  Ada yang banyak menangis

– Cepat terperanjat

IKLAN

– Takut Serba Serbi

– Wajah nampak sugul

Bandingkan Pula Dengan Bayi Ini

– Yang ceria

– Suka senyum & ketawa

– Kelihatan relaks dan selesa

Ibu Menyusu Pun Tak Boleh Stress, Boleh Sebabkan Bayi Stress Sama

Jika masa mengandung ibu asyik kira duit dan takut kurang duit, kebimbangan tentang kewangan akan jejaskan emosi kandungan. “Saya pelajari perkara ini semasa belajar homeopathy dan saya seringkali merawat emosi anak melalui merawat emosi ibu.”

IKLAN

Bukan setakat emosi ibu masa mengandung malahan emosi ibu semasa menyusukan anak pun boleh pengaruhi anak.

Contoh Ibu Hamil Stress Dan Kesannya Pada Bayi Dalam Kandungan

Ibu Hamil Stress Boleh Sebabkan Emosi Bayi Negatif, Penjelasan Dr. Ini Menyeramkan
Kredit foto : ummuayyash.com

1. Bila Ibu Menyusu Merajuk Dengan Suami, Bayi Sama Terkesan Dengan Emosi Ibunya

Dalam masa 10 tahun yang lepas, ada seorang ibu membawa anaknya yang baru dua bulan sebab anaknya tidak mahu susu ibunya. Saya perhatikan sendiri bayi yang tengah lapar itu menjerit menangis bila ibunya cuba menyusukannya.

Dari gaya tangisan seolah anak itu merajuk sedih. Saya bertanya pada ibu, adakah dia (ibu) sedang merajuk? Ibu menjawab. ‘Ya’, dia baru bergaduh dengan suami dan amat sedih dan marah.

Saya mengajar ibu teknik berlapang dada serta memberikan ubat homeopathy Ignatia yang memang diberikan pada orang yang kecewa dan sedih oleh perbuatan orang yang dia sayang. Anak dan ibu mendapat penawar yang sama. Depan mata saya anak itu terus sahaja mahu menyusu dan sudah tidak lagi menangis dengan tangisan sayunya .

2. Ibu Hamil Stress Ditipu Penjual Sampai Kerugian RM5000

Pada pesakit yang lain, seorang bayi berumur tiga bulan yang batuk sejak dari dalam hari (neonatal period) sudah ke hospital untuk dapatkan rawatan, Memang saya akan tanya sejarah ibu mengandung bagi setiap bayi yang saya rawat. Maka kali ini ibunya ceritakan bagaimana dia ditipu oleh seorang penjual dan kerugian RM5000 ringgit semasa mengandung 6 bulan.

IKLAN

Kejadian itu amat mengecewakannya. Bryonia adalah ubat untuk kecewa disebabkan perniagaan yang merugikan dan Bryonia juga amat baik untuk jenis batuk yang tidak berkahak. Maka selepas Bryonia anak yang sudah batuk sepanjang umurnya sembuh dari batuknya.

3. Anak Autistik: Ketika Hamil Ibu Ini Stress

Banyak lagi kisah stress ibu yang dialami oleh anak. Yang paling ringan anak hanya sedih dan murung tetapi ini boleh menjadi peribadi anak. Tetapi ada beberapa kes anak autistik dimana ibunya mengalami stress yang besar semasa mengandung.

4. Ibu Hamil Stress Dengan Mertua

Salah satu kes, ibunya sedang membuat tesis Phd dan kes yang yang lain, ibunya duduk rumah mertua semasa mengandung anak sulung sementara suaminya tidak ada sebab bekerja luar negara. Yang dia laporkan, mertuanya amat cerewet dan kritikal serta pandang rendah padanya.

4 Tip Rawat Emosi Ibu Hamil Stress Dengan Cara Paling Lembut

Ibu Hamil Stress Boleh Sebabkan Emosi Bayi Negatif, Penjelasan Dr. Ini Menyeramkan
Kredit foto : dailymail.co.uk

1. Berlapang Dada

Pendek kata, ibu yang mengandung perlu faham bahawa dia perlu berlapang dada, bersikap syukur redha dan pasrah semasa mengandung.

2. Sentiasa Fikirkan Perkara Baik

Bermohonlah doa dan bermunajat, istaghfar dan selawat semasa mengandung. Bersangka baik dengan orang lain, ketepikan syak dan prasangka serta perasaan dengki, dendam dan jealous.

3. Peranan Suami, Ibu, Ayah, Mertua & Adik-beradik

Orang yang berada sekeliling orang yang mengandung pula terutama suami, ibu-ayah serta mertua dan adik beradik perlu menjaga hati orang yang mengandung, sering ingatkan dia bahawa dia sedang mengandung apabila dia beremosi negatif.

4. Majikan Bertimbangrasalah

Begitu juga majikan dan rakan sekerja pada orang mengandung perlu lebih bertimbang rasa terhadap ibu mengandung, tidak timbul istilah manja bila diberi muka. Anak yang dikandung merupakan harapan manusia generasi akan datang.

Sumber: Facebook Dr. Suriyakhatun

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI