Kala petang, isteri mula tak menang tangan kat dapur, sibuk memasak untuk hidangan berbuka puasa nanti. Pagi-pagi tadi, sibuk dengan urusan harian lain, basuh baju, jemur baju, sapu sampah dan sebagainya. Itu belum lagi kepala dok fikir menu apa untuk berbuka nanti.

Itulah isteri dan ibu pada anak-anak. Sentiasa inginkan yang terbaik untuk keluarga. Bagaimana dengan suami? Hanya rileks depan televisyen dan kejap-kejap dok tengok handphone. Ini belum lagi, main games dan tidur. Rasanya inilah ‘kesibukan’ suami pula.

Untungnya mak bila anak perempuan rajin tolong. Itu kalau yang rajin dan ringan tulang membantu. Jadi, para suami jangan fikir, kerja-kerja rumah ini, semuanya di tangan isteri dan selebihya di bantu oleh anak perempuan. Suami dan anak-anak lelaki pula menjadi ‘raja’ dalam rumah.

Ini antara perkongsian oleh Khairul Fahmi Ramli, Peguam Syarie & Konsultan Undang-undang Islam yang beramal di Negeri Kedah, Penang, Perlis dan Perak tentang perkara ini.

Kerja Dapur BUKAN Tugas Isteri Tapi Ia Dikira Kebajikan, Jadi Suami Kenalah Tolong

Kerja Dapur Tanggungjawab Wanita

Di dalam Islam dan rumah tangga, tanggungjawab di dalam rumah, tak kira di dapur ke, di mana sudut pun dalam rumah sebenarnya menjadi tanggungjawab lelaki. Cuma, sebaiknya perlu ada kerjasama sahaja. Jika sekiranya isteri, tidak mahu melakukan kerja basuh pinggan atau memasak, ia tidak menjadi satu kesalahan. Kerana itu sememangnya menjadi tanggungjawab SUAMI.

IKLAN

Jika tanggungjawab ini dilakukan juga oleh isteri, ia dikira sebagai sedekah atau kebajikan seorang isteri di dalam rumah tangga. Sebab itu di dalam kes Harta Sepencarian misalnya, seorang isteri boleh tuntut harta yang dibeli oleh suaminya walaupun dia tidak mengeluarkan wang untuk membeli harta tersebut. Sumbangannya di dalam membasuh pinggan dan kerja-kerja dapur itu boleh menjadi hujah bahawa dia LAYAK untuk mendapat harta tersebut.

Kerja Dapur Ini Kerja ANAK Perempuan?

Tidak benar. Di dalam Islam tidak dinyatakan kerja dapur ini kerja anak perempuan. Bahkan di dalam rumah tangga, tanggungjawab yang paling besar diletakkan kepada bapa dan anak-anak lelaki. Mereka bukan sahaja bertindak sebagai WALI, tapi bapa dan anak lelaki sepatutnya memainkan peranan sebagai pencari nafkah dan pengurus rumah tangga. Jika, si bapa yang sepatutnya melakukan semua perkara ini, dia perlu MENGGAJIKAN seorang PEMBANTU RUMAH buat isteri dan anak-anaknya.

Cuma, jika nak mendidik anak perempuan untuk pandai masak misalnya, itu tidak menjadi satu kesalahan. Yang salah bila kita menganggap anak perempuan atau isteri kita sebagai KULI di dapur dan rumah tangga.

Aktiviti Terbaik Keluarga

Antara perkara terbaik boleh dilakukan oleh bersama keluarga sepanjang Ramadan adalah:

IKLAN

Masak Bersama-sama

Apa salahnya kita sepakat untuk masak bersama. Mungkin ketika sahur atau pun mungkin ketika nak berbuka puasa. Kalau pun tidak masak, sekurang-kurangnya bantu untuk menyiapkan makan minum yang dibeli. Nikmat sebenarnya bila dapat makan masakan sendiri. Wang pun jimat. Momen berharga dengan satu keluarga juga tidak akan ternilai. Masakan pun boleh siap dengan cepat. Ini tidak, bila anak perempuan dan ibunya di dapur, anak lelaki dan bapanya hanya bermain Facebook, game dan menunggu azan di hadapan TV sahaja. Buangkan tabiat tersebut.

Mengemas Rumah

Biasanya di bulan Ramadan, kita akan ada satu atau dua hari untuk kita mengemas rumah sebelum menjelang Aidilfitri. Yang biasa tengok, ibu dan anak-anak perempuan yang akan salin langsir dan mengemas rumah. Cuba biasakan pula, anak lelaki juga turut mengambil kerja yang sama. Bukan susah pun nak tukar langsir. Tambah-tambah sekarang kebanyakan langsir hanya perlu masukkan lubang dalam satu kayu panjang sahaja. Mencantikkan rumah bukan tugas anak perempuan sahaja yer. Kalau mungkin citarasa lelaki dalam mencantikkan rumah ini kurang, biarkan anak lelaki mengambil tugas mop lantai, vakum karpet dan sebagainya. Boleh?

Solat Jemaah Bersama

Sangat nikmat kalau dapat bersolat jemaah bersama. Si bapa menjadi Imam, anak lelaki pula menjadi bilal dan yang lain menjadi makmum. Tak semua orang akan dapat nikmat ini. Tapi sayang kalau nikmat ini tidak diambil dengan sebaiknya. Kadang-kadang dalam satu rumah, ibu solat sendiri, bapa sendiri di bilik lain. Anak-anak pula buat hal masing-masing. Rugi. Sangat rugi bila ada peluang berjemaah ini tidak dilakukan di bulan Ramadan, tambah-tambah ketika kita dalam PKP ini.

IKLAN

Bertadarus Al-Quran Bersama

Tadarus Al-Quran adalah antara anjuran terbaik dalam bulan Ramadan. Lagi ramai ahli keluarga join bersama tadarus ini, lagi seronok. Kita boleh mendengar, membaca, belajar dan khatam Quran bersama. Berbanding seorang diri, nikmat bertadarus sesama ahli keluarga sangat perlu dihargai.

Membuat Kuih Raya Bersama

Jika kita sudah berada di ambang akhir Ramadan, pastinya kita akan membuat kuih raya sempenan Aidilfitri kan? Pada kebiasaannya kuih raya akan dibuat oleh ibu dan anak perempuan. Lagi seronok kalau sebenarnya bapa dan anak lelaki boleh mengambil peluang juga untuk membuat kuih raya. Ataupun mungkin boleh agihkan tugas, bapa dan anak lelaki sediakan lemang dan dodol, ibu dan anak perempuan pula siapkan kuih semperit. Ha, kan masing-masing ada tugasan.

Amanah dan tanggungjawab lelaki ini berat sehinggalah dia yang sepatutnya berada di dapur, bukan di hadapan TV menunggu makanan terhidang seperti raja. Walaupun lelaki banyak mendapat hak di dunia, tetapi lelaki yang paling susah untuk masuk di akhirat kerana akan banyak disoal Allah tentang tanggungjawabnya.

Amanah Lelaki Sangat Berat Pada Mereka Yang Memahaminya.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI