Asyraf Khalid

Semalam anak tiri kepada penyanyi nombor satu Negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza, Asyraf Khalid berkongsi satu tulisan yang positif di laman Instagram miliknya selepas keretanya dilanggar lari.

Baginya, ujian itu satu peringatan dari Allah buatnya untuk baiki ibadahnya.

Kenapa bila kita di landa musibah, orang kata rezeki akan masuk?

Baru-baru ni, saya dilanda musibah, kereta kesayangan saya dilanggar lori dan lori tersebut lari tanpa kami sempat ambil plate number. Bila saya post gambar di story saya, ramai yang cakap, inshaallah ada rezeki akan masuk. Betul ke?

IKLAN

Bagi saya, ianya bergangung pada bagaimana kita ambil musibah tersebut dan interepetasi kita terhadap situasi tersebut.

Bila saya di uji, benda pertama yang saya akan fikir, automatic dalam fikiran saya, ujian ni datang dari Allah, dan mungkin saya kurang ingat pada Allah atau infak ke jalan Allah atau mungkin saya tak jaga waktu solat saya.

IKLAN

“Bila kita ambil ujian Allah ini sebagai satu peringatan, kita akan kembali ke jalan yang lurus, dan bila kita di Jalan yang lurus, inshallah Allah akan redho dengan perbuatan kita dan dari situlah datangnya rezeki yang lebih besar tersebut.”

IKLAN

“Sebaliknya, kepada yang melihat masalah itu sebagai satu ‘bad luck’ mereka akan terus lagi dapat ‘bad luck’ kerana mereka tidak ambil musibah tersebut sebagai peringatan dari Allah dan terus lupa pada Allah dan perintah-Nya.”

Ustaz saya selalu mengingatkan kami, kalau kita punyai masalah dengan sesiapa pun, itu adalah ujian dari Allah. Pulihkan hubungan dengan Allah, dan hubungan kita sesama manusia akan jaga oleh Allah.

Saya bukan lah seorang ustaz atau seorang ‘scholar’. Sekadar berkongsi buah fikiran untuk di fikirkan bersama. Have a good day ahead everyone!