Hanya selepas 10 hari, jenazah Rabitah Hamed, 49, yang meninggal dunia dalam kemalangan di Griffith, Australia, pada 8 Februari lalu, selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam di Griffith, kira-kira jam 12 tengah hari semalam.

Abang iparnya, Mukhti Mat Jusoh, 58, berkata mereka sekeluarga bersyukur kerana penantian keluarga yang mahu jenazah dikebumikan segera akhirnya tercapai, walaupun terpaksa menunggu 10 hari.

Redha Apa Yang Berlaku

Katanya, mereka sekeluarga termasuk tiga anak arwah berusia 14 hingga 26 tahun tetap redha dengan apa yang berlaku, walaupun tidak dapat menatap wajah arwah buat kali terakhir.

“Memang kami berharap sangat jenazah dapat dibawa pulang ke Malaysia, namun disebabkan banyak proses yang perlu dilakukan, kami reda arwah dikebumi di Australia.

“Kami minta rakan arwah di sana, membuat rakaman langsung keadaan di sana ketika pengebumian dilakukan, dapatlah juga kami melihat dari sini,” katanya ketika dihubungi hari ini.

IKLAN

Keluarga Redha, Jenazah Wanita Kemalangan Di Australia Selamat Dikebumikan Selepas 10 Hari

Wajah Berseri

Mukhti berkata, ahli keluarga sayu sepanjang rakaman berlangsung dan mendapati ramai dalam kalangan rakan arwah yang bekerja bersamanya hadir menziarahi jenazah.Katanya, mereka turut melihat wajah arwah yang berseri, walaupun sudah meninggal hampir dua minggu.

“Kami sekeluarga akan meneruskan kenduri tahlil untuk arwah di masjid dan surau di kawasan ini sehingga hari ke-14.

IKLAN

“Saya juga akan menunaikan amanah arwah untuk menjaga ketiga-tiga anaknya iaitu Rushaniena Izani, 26, Ridwana Ardini, 19, dan Rafiq Afif Rusman, 14,” katanya.

Terima Kasih Hulurkan Derma

Mukhti berkata, mereka sekeluarga turut merakamkan terima kasih kepada rakyat Malaysia yang menghulurkan derma bagi menampung kos pengebumian jenazah.

IKLAN

Dalam kejadian 8 Februari lalu, Rabitah maut selepas terbabit dalam kemalangan dipercayai cuba mengelak haiwan yang melintas di Griffith.Rabitah maut di tempat kejadian akibat terpelanting keluar dari kereta dipandunya yang kemudian terjatuh ke dalam tali air berdekatan.

Baca Lagi Di Sini:
Wanita Kemalangan Di Australia, 3 Beradik Harap Dapat Bawa Pulang Jenazah Ibu

MW:Alhamdulillah, jenazah selamat dikebumikan di Australia walaupun terpaksa menunggu hampir 2 minggu. Semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.

Sumber: Bharian

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI