Siapa yang minat kek marble dan kek buah, apa kata kita sekalikan jadi kek marble buah. Ada sesetengah mak-mak buah kering nie mesti ke bawah. Kali nie kita kongsi resipi daripada Azina Ina Fans. Mesti cuba untuk raya nanti.
Melalui perkongsiannya:
“Siapa-siapa yang minat kek buah jenis bakar. Kali ni ada rasa coklat dan sedap sangat sebab buah kering yang digunakan kurang manis dan rasa masam-masam manis. Paling penting kek nie senang sangat nak buat.
Gaul sebati
p/s: Tuang dalam loyang 8×8 lapik dengan baking paper.
Bakar pada suhu 170 darjah selsius selama satu jam.
Resipi: Azlina Ina Fans
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cantik Kejadian BISKUT BUNGA CINA 3 Bahan, Bakar Dalam Kuali!
Cantik Kejadian BISKUT BUNGA CINA 3 Bahan Bakar Dalam Kuali! Kadangkala tekak teringin nak makan biskut yang dibakar sendiri, namun oven pula rosak. Sebenarnya mak-mak tetap boleh bakar biskut dalam kuali, guna dapur gas je.
Boleh cuba resipi biskut mudah Biskut Bunga Cina yang dikongsikan oleh Puan Noriza Awang Hamat ini. Bakar dalam kuali pun cantik kejadiannya. Boleh buat raya nanti.
Oven rosak, sis teringin nak buat biskut. Sis cuba pakai kuali je. wowww cantik kejadian. Sis buat biskut Bunga Cina yang dulu-dulu punya.
Biskut Bunga Cina guna 3 bahan je:
Bahan-Bahan:
350gm atau 1 peket tepung jagung
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan Planta
Cara Membuat:
1. Kacau Planta dengan susu pekat kemudian masukkan tepung jagung uli manja dengan tangan je.
2. Kalau masih lembik adunan tambah sikit-sikit tepung jagung. Hiasan terpulang pada masing-masing. Saya guna acuan pecah 14.
Cara bakar biskut raya atas dapur gas:
1. Boleh guna pan, kuali atau periuk bertutup. Alas pelapik besi untuk sokong alas dulang serta dapur gas. Penutup kuali pastikan ada aliran udara supaya biskut naik cantik dan sekata.
2. Tak perlu letak air atau pasir dalam pan. Sebab dah letak alas pelapik besi sebagai sokongan untuk dulang biskut.
3. Sebelum mulakan kerja membakar, panaskan sekejap kuali dan alas pelapik besi dalam 10 minit, kemudian barulah letak dulang untuk bakar biskut.
4. Gunakan api paling kecil sepanjang proses membakar.
5. Sukatan masa membakar ikut jenis biskut. Contoh biskut bunga cina ambil 15 minit / sehingga kekuningan.
6. Tak perlu sapukan minyak pada dulang biskut.
Siapa cakap tanpa oven maka tiada biskut raya? Lepas ni boleh la buat sendiri biskut raya, tak ada dah ‘kuih tunjuk’. Selamat mencuba!
Mesti Baca:‘BISKUT DATIN’ Rasa Macam Kuih Tart, Buat Lebih Senang Cepat Siap!
Baca Lagi Di Sini:Biskut BUAH KANA Legend Ramai PM Minta Resipi, Dihalalkan Buat Meniaga
Artikel Menarik:Resipi M&M Cookies Mudah Sukatan Cawan, Tak Perlu Guna Penimbang!
Mingguan Wanita:Menarik juga resipi Biskut Bunga Cina ni. Guna 3 bahan je. Bakar dalam kuali pun boleh jadi gebu dan cantik macam ni.
Sumber: Noriza Awang Hamat
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bubur Ala McD, Nak Sedap Masak Beras Guna Air Rebusan Ayam
Teringin nak makan bubur ala McD? Apa kata anda buat sendiri di rumah.
Hendak buat bubur nasi sekarang mudah sahaja. Kita boleh cari cara membuatnya di internet kerana terdapat banyak resipi bubur nasi yang telah dikongsi oleh warganet di alam maya.
Bagi mereka yang suka makan bubur nasi ayam, bolehlah masak beras dengan air rebusan ayam.
Boleh juga tambah air sedikit demi sedikit jika mahu bubur nasi itu menjadi lebih lembut.
Boleh cuba resipi dan tip daripada pemilik akaun Facebook Nurul Hawa Nadila Sari ini.
Semudah ABC. Ini cara buat bubur ala McD.
Bahan-bahan
1 1/2 Cawan Beras
1 1/2 Inci Halia -Diketuk / dititik
1 Kiub Pati Ayam
300gm Isi Ayam / 1/4 Ekor Ayam
Sedikit Garam
1 Liter Air
Lada Merah
Daun Bawang dan Daun Sup
Sedikit Minyak Bijan
Artikel berkaitan:
Pemanis Mulut Pengat Dan Bubur Pelengkap Hidangan
Cara Buat
1-Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya.
Air rebusan ayam jangan dibuang.
2-Basuh beras bersih. Masukkan beras dalam periuk lebihan air rebusan ayam.
3-Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. Masak bubur ikut suka – selembut mana kita nak.
4-Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
MW: Resipi ini mudah untuk dibuat. Cuma pastikan beras itu kembang agar bubur nasi jadi lembut bila sudah siap dimasak.
Kredit/Sumber/Foto: Nurul Hawa Nadila Sari
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Abang Ini Kongsi Tip Goreng Bendi, Jangan Masak Guna Bawang Besar, Elak ‘Berlendir’
Rata-rata semua orang suka makan bendi, malah ia menjadi sayuran yang wajib ada untuk masakan kari. Walau bagaimanapun ada juga yang suka goreng bendi untuk gandingkan dengan hidangan lain.
Namun, yang selalu menjadi masalah bila goreng bendi, mesti akan jadi ‘berlendir’. Terus putus selera nak makan bila jadi macam ini.
Ada pelbagai tip dan petua yang diberikan untuk berlendir bila goreng bendi. Mungkin ada yang menjadi dan ada juga yang tetap sama kejadiannya.
Perkongsian daripada Mohd Romzie ini boleh mak-mak jadikan rujukan terutamanya masak goreng bendi. Walaupun nampak simple tapi rasanya mahuy bertambah nasi nanti.
Paling penting Mohd Romzie siap bagi tip untuk pastikan bendi tidak berlendir dan nampak segar walaupun digoreng.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Ringkas Kerang Rebus Sos Thai, Buat Sendiri Sosnya, Barulah Terangkat!
Resipi Mudah Ayam Singgang Kelate, Bubuh BUDU Dan Lebihkan Bawang Merah, Baru SEDAP
Info Lebih Menarik DI SINI
Goreng Bendi Tak Berlendir – Ini Tipnya
Kali ini, abang kongsikan resipi buat ‘Bendi Goreng Bilis’ yang nampak segar dan tak berlendir.
Ada tipnya bagaimana nak kurangkan lendir bendi bila buat masakan bendi jenis bergoreng macam ni.
Resipi ‘Bendi Goreng Bilis’
Bahan-bahannya:
Bendi
1 keping tauhu putih
Ikan bilis (segenggam)
6 ulas bawang putih
1 biji cili merah
Garam
Cara Membuat:
1. Ini bahan-bahan yang abang telah sediakan.
Segengamikan bilis di cuci bersih.
Tauhu potong dadu.
Bawang putih potong kasar atau diketuk
Cili merah potong serong nipis.
2. 6 TIP Untuk GORENG BENDI Supaya TAK BERLENDIR Semasa Digoreng
a) Basuh bendi dahulu sebelum potong. Untuk kekalkan kesegaran bendi masukkan 1 sudu garam dan rendam sekejap.
b) Toskan dan biarkan kering. Kalau nak cepat, boleh saja keringkan dengan tisu dapur. Jangan di potong lagi bendi tu.
c) Jangan goreng dengan bawang besar untuk elakkan berlendir.
d) Masa nak masukkan bendi dalam kuali baru dipotong. Kalau potong awal buatkan bendi itu berlendir lebih.
e) Masa masukkan bendi dalam kuali, baru dibesarkan api, jadi goreng dalam keadaan api sedikit besar.
f) Jangan dimasukkan sedikit pun air dalam bendi yang di goreng itu sebab bendi tu sendiri akan berlendir. Kalau di tambah air menyebabkan lendir tu makin banyak.
3. Jom kita mulakan memasak. Panas minyak dalam kuali.
4. Masukkan bilis dan goreng sehingga keperangan.
5. Bila ikan bilis dah keperangan masukkan tauhu basah yang dipotong dadu.
6. Apabila tauhu sudah keperangan baru masukkan bawang putih. Tumis sampai bahan-bahan ini garing sedikit. Masa ini masukkan sedikit garam atau perasa. Garam jangan lebih kerana bilis itu dah masin.
7. Masukkan bendi yang dah di potong dan cili merah, baru di besarkan api. Gaul bendi hingga sebati dengan bahan tadi. Terlupa pula abang nak ambil gambar masa masukkan cili merah.
8. Dah siap.
10- Siap dihidang. Nampak bendi tu segarkan.
#DariDapurMR.
MW: Selamat mencuba.
Sumber: Mohd Romzie
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI