Siapa yang minat kek marble dan kek buah, apa kata kita sekalikan jadi kek marble buah. Ada sesetengah mak-mak buah kering nie mesti ke bawah. Kali nie kita kongsi resipi daripada Azina Ina Fans. Mesti cuba untuk raya nanti.

Melalui perkongsiannya:

“Siapa-siapa yang minat kek buah jenis bakar. Kali ni ada rasa coklat dan sedap sangat sebab buah kering yang digunakan kurang manis dan rasa masam-masam manis. Paling penting kek nie senang sangat nak buat.

IKLAN
Kek Marble Buah Gebu, Paling Penting Senang Nak Buat!
2 cawan majerin
1 cawan gula halus (nak manis boleh tambah lagi) 
5 sudu besar susu pekat
1 sudu besar esen vanila
Mix sampai kembang gebu
Kek Marble Buah Gebu, Paling Penting Senang Nak Buat!

Cuci awal-awal buah kering, tos dan keringkan.
Kek Marble Buah Gebu, Paling Penting Senang Nak Buat!
2 cawan 1/2 tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 sb baking powder
ayak kan
ambik sesenduk dan letak pd buah kering td

Kek Marble Buah Gebu, Paling Penting Senang Nak Buat!

Gaul sebati

IKLAN
Kek Marble Buah Gebu, Paling Penting Senang Nak Buat!
Dekat bowl mixer td tambah kan susu tepung 1/4 cawan mix lg
Kek Marble Buah Gebu, Paling Penting Senang Nak Buat!
Masukkan 5 biji telur. Satu persatu yer.
Kek Marble Buah Gebu, Paling Penting Senang Nak Buat!
Masukkan tepung.
Kek Marble Buah Gebu, Paling Penting Senang Nak Buat!
Masukkan buah kering tadi kacau rata
Kek Marble Buah Gebu, Paling Penting Senang Nak Buat!
Bahagikan adunan kepada dua. Satu bahagian, letakkan serbuk koko dan kacau.
Kek Marble Buah Gebu, Paling Penting Senang Nak Buat!
Sedia untuk dibakar.

p/s: Tuang dalam loyang 8×8 lapik dengan baking paper.

IKLAN

Bakar pada suhu 170 darjah selsius selama satu jam.

Resipi: Azlina Ina Fans