Ada macam-macam tip untuk memasak agar-agar agar jadi cantik, dan teksturnya ikut citarasa yang kita inginkan. Bagi mak-mak yang baru nak belajar masak agar-agar boleh cuba tip mudah yang dikongsikan oleh Puan Zaleha Rusli ini. Senang je ikut tip ini, tak perlu sukat beriya ikut timbangan.
Berikut perkongsian tersebut;
Tips untuk beginner masak agar-agar dengan cantik dan berjaya.
1. Basahkan agar-agar tali hingga lembut dan buang airnya.
2. Isikan agar-agar tersebut serta padatkan dalam mana-mana bekas/ cawan/mangkuk. Ingat ya..mesti dipadatkan.
Contoh seperti dalam gambar.
3. Nisbahkan agar-agar kepàda air/apa-apa cecair (termasuk susu/santan dsb) adalah:
Agar-agar : cecair
1 bekas : 4 bekas (keras-keras manja tapi kalau suka keras-keras sikit ok dah cantik )
1 bekas : 4.5 bekas (sedang-sedang saja)
1 bekas : 5 bekas (lembut. Tapi jangan sampai lebih 5 bekas nanti lembik/berair sangat)
Nisbah air 4 ke 5 ikut kekentalan yang disukai.
Anggaran dia contoh agar-agar dapat 1 gelas, airnya 4 ke 5 gelas ikut suka kita nak keras mana. Kalau letak susu/santan pun sama sukatkan sekali dengan air supaya dapat 4 atau 5 gelas tu.
Jadi tak perlu sukat-sukat beriya tepat-tepat sangat timbangan agar-agar/isipadu cecair sekiranya tak yakin.
Insya Allah jadi agar-agar tu nanti. Cubalah!
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini: Sukatan Agar-Agar Nak Keras, Lembik, Sedang Elok,PENTING Tak Lari FORMULA Ini
MW: Jadi buat mak-mak yang pertama kali nak cuba buat agar-agar boleh ikut tip yang dikongsikan ini. Mudah sangat tak perlu beria nak sukat dan ikut timbangan, agar-agar jadi cantik ikut citarasa yang kita mahukan.
Sumber: Zaleha Rusli
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Puding Kastard Dengan Kuah Koktail, Kacau Sampai Berkilat, Sedap Makan Sejuk-Sejuk
Biasa mak-mak lebih suka menyediakan puding kastard jagung untuk hidangan keluarga. Apa kata kali ini, tukar selera dengan campurkan kuah koktail.
Cara nak buat puding kastard pun tetap sama, Cuma yang membezakan adalah kandungan kuah koktail yang digandingkan sekali. Sedapnya ya amat.
Nak tahu cara mudah dan paling senang, ikuti resipi perkongsian daripada Noor Asmaa’ Hussien ini untuk semua. Paling penting kena kacau kastard itu sampai berkilat.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Puding Roti Kayangan Guna 3 Bahan MUDAH Dengan Sos Creamy, Paling Sedap!
Tip PENTING Buat Biskut Elok Menjadi, Lebih Rangup & Tahan Lama!
Info Lebih Menarik DI SINI
Puding Kastard Berkuah Koktail
Resipi Kastard
3 cawan kastard
12 cawan air
1 cawan gula
Daun pandan
Cara Membuat:
Campurkan semua bahanbahan di atas dan kacau rata sebelum dimasak di atas api.
Buka api dapur dan kacau sentiasa sehingga pekat.
Semasa mengacau kena sabar sebab nak pastikan kastard jadi berkilat dan nampak meletup-letup. Apabila masak, tutup api dan tuangkan dalam acuan. Sejukkan.
Resipi Kuah Koktail
1 tin buah koktail (premium)
2 tin susu sejat
2 mug air
3 sudu besar tepung kastard (larut dalam 1/2 cawan air)
2 cawan gula (boleh tambah, jika suka manis)
1 sudu besar esen vanilla
Cara Membuat:
Tapis buah cocktail dan ambil airnya.
Campurkan dengan 2 tin susu sejat, air, esen vanilla dan gula.
Masak di atas api dan masukkan tepung kastard yang dilarutkan dengan air sehingga menggelegak.
Kacau sentiasa dan apabila mendidih, masukkan buah dan tutup api.
Sejukkan.
Tip:
Simpan dalam peti ais. Potong kastard dan campurkan kuah. Hidangkan ketika sejuk
Boleh juga guna buah laici. Bagi sukatan di atas, gunakan 2 tin laici pengganti 1 tin koktail.
Selamat mencuba.
MW: Sedapnya bila makan sejuk-sejuk, Anak-anak pun mesti suka dengan hidangan in.
Sumber: Noor Asmaa’ Hussein
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?
Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.
Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.
Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.
Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.
https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Puding Cendol, Unik & Simple, Makan Sejuk-Sejuk Memang Sedap
Puding cendol antara menu puding yang sering menjadi pilihan apabila setiap kali ada jamuan atau makan-makan selepas mesyuarat. Menjadi pilihan sajian pencuci mulut yang cukup popular, puding cendol enak dinikmati sejuk-sejuk.
Rasanya lemak-lemak manis. Anak-anak mesti suka apatahlagi dapat kunyah-kunyah cendol yang dicampurkan bersama. Tahap kemanisan puding ini mak-mak boleh tentukan sendiri sama ada hendak manis atau kurang manis.
Resipi Puding Cendol, Unik & Simple
Berikut dikongsikan resipi untuk membuat puding cendol. Mak-mak bolehlah cuba buat untuk dihidangkan pada suami dan anak-anak ya!
RESIPI PUDING CENDOL
BAHAN LAPISAN SANTAN
120 gram gula pasir
1 sudu kecil serbuk vanila
1 sudu kecil garam
10 gram serbuk agar-agar
780 ml santan
2 helai daun pandan
350 gram cendol
BAHAN LAPISAN GULA MERAH
300 gram gula merah
25 gram gula pasir
1/4 sudu kecil garam
10 gram serbuk agar-agar
780 ml air
2 helai daun pandan
Makan Sejuk-Sejuk Memang Sedap
CARA MEMBUAT:
1. Dalam periuk masukkan gula pasir, serbuk vanila, gram, agar-agar serbuk, santan pekat. Gaul sebatikan tanpa buka api. Masukkan daun pandan. Barulah buka api. Kacau sentiasa.
2. Apabila santan telah mendidih dan agak pekat teksturnya, keluarkan daun pandan. Matikan api.
3. Biarkan adunan santan suam-suam, barulah masukkan cendol. Kacau seketika. Ketepikan.
4. Sediakan loyang. Basahkan loyang dengan air. Masukkan cendol tadi ke dalam loyang. Gunakan sudu, buang buih-buih yang ada di permukaan.
5. Sejukkan dahulu adunan ini di dalam chiller selama 15 minit.
6. Sementara itu buat lapisan gula merah. Dalam periuk, masukkan gula merah, gula pasir, garam, agar-agar serbuk, air dan daun pandan. Hidupkan api. Kacau sehingga gula larut dalam air.
7. Masak sehingga bancuhan menjadi sedikit pekat dan gelap warnanya. Tutup api apabila air telah mendidih.
8. Tapis air gula merah tadi. Ketepikan.
9. Keluarkan adunan cendol daripada chiller. Cucuk-cucuk sedikit permukaannya dengan garpu. Perlahan-lahan, tuangkan air gula merah di atas permukaan adunan cendol. Biarkan seketika pada suhu bilik supaya sejuk sedikit air gula merah tadi.
10. Setelah sejuk, barulah masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 hingga 2 jam.
11. Keluarkan puding dari peti sejuk. Sediakan pinggan leper. Letakkan loyang berisi puding dan terlungkupkan supaya adunan keluar daripada loyang. Siap.
12. Bolehlah potong untuk dihidangkan.
Sumber: Nurul Jannah melalui Rasa Share Resipi
Baca artikel lain di sini: Resipi CENDOL Betul-Betul Sedap, Guna Tepung Jagung Lebih Kenyal Tak Mudah Hancur
Buat Cendol Guna Acuan Maruku, Hasilnya Tetap ‘Molek’
Cendol Versi Tiada Mesin Parut Ais, Bekukan Dulu Santan & Susu!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Semai Ketumbar Siram & Baja Guna Teknik Self Watering, Tanah Lembab Pokok Kekal Segar!
Setiap tanaman ada teknik dan caranya yang tersendiri, barulah menjadi dan hidup subur. Jika nak semai pokok ketumbar, siram dan baja boleh gunakan teknik self watering. Memudahkan kerja, terutamanya bila kita tiada dekat rumah. Tak perlu nak siram-siram dan risau tanaman terabai. Malah tanah lembab dan pokok pun kekal segar.
Baca perkongsian Puan Nurmaya Mustafa sebagai panduan;
“Mencabar juga tanam pokok ketumbar ni.2 kali tanam sebelum ni tak jadi, ni paling berjaya. Sebelum ni tanam bila dah cambah sekejap jer mati terkulai kulai.”
Kaedah Dan Cara:
1. Sebelum rendam air, gelek biji ketumbar dengan pencanai karipap yang kayu tu supaya biji ia terbelah dua. Agar lebih cepat bercambah. Pakai ketumbar yang timbang je. (Letak dalam kain masa gelek selembut salju supaya biji ketumbar tak jadi peluru lastik).
2.Rendam semalaman biji ketumbar yang telah terbelah dua tersebut.
3. Tanah saya pakai 30% tanah 6in1 ninso (tanah hitam), 40% cocopeat, 30% tanah biasa korek belakang rumah. Tu je.
Tip Bonus paling penting!
1. Masa semai tu biji benih kena banyak biar rapat-rapat.
Sebab pokok ni batang dia halus sangat kalau cambah rapat-rapat dia akan sokong satu sama lain.
2. Lepas sebarkan benih atas medium tu kambus biar dalam. Sedalam 5cm -7cm supaya tanah yang dalam tu dapat sokong batangnya yang halus agar tak cepat patah dan mati.
3. Cari tempat terang tapi jangan letak dekat tempat terbuka. Kena hujan nanti patah.
Siram Guna Teknik Self Watering
Saya baja dan siram pokok ketumbar ni guna teknik selfwatering. Tapi tak pakai mikro tiub bagai, pakai 3 bahan jer untuk sistem ni.
Bahan-Bahan Diperlukan;
Botol kosong (saya guna botol minyak yang 5 liter tu)
Tali yang boley serap air macam dalam gambar tu. Beli dekat Kedai Eco 3 gulung RM 2
Baja AB
Cara Membuat:
1.Buat lubang dan saya buat muat-muat tali supaya semut atau nyamuk tak masuk bertelur.
2.Masukkan tali dalam botol dan keluarkan sebahagian tali, letakkan atas tanah pada pasu.
3.Baja AB tu saya bancuh 5ml setiap baja A dan baja B dan dilarutkan dengan 5 liter air atas saranan penjual.Lepas tu balut dengan plastik legap tak tembus cahaya.
Tali tu memang akan sentiasa lembab basah, tanah pun sentiasa lembab je. So pokok kita kekal segar tak yah siram-siram dah.
Kenapa saya pakai teknik ni
1. Sebab dah mula kerja takut pokok tak tersiram dan terbaja nant takut pokok mati.
2. Daun ketumbar ni tak boleh siram secara terus, nanti batangnya patah sebab halus sangat.
3. Senang kalau nak balik kampung ke atau nak pergi travel.Bila tiada dekat rumah.
Cubala yang suka berkebun tapi takut tanaman terabai tu.Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Pertama Kali SEMAI Biji KETUMBAR Beli Timbang Kilo, Merimbun POKOK Sepasu
Akar Ketumbar, Minyak Bawang Putih, Buat Kuetiaw Sup Thailand Bertambah Sedap!
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak-mak yang nak berjimat, boleh tanam sendiri pokok ketumbar di rumah cuba cara dan tip yang dikongsikan ini. Tak perlu risau pokok tak bersiram bila balik kampung atau tinggalkan rumah, guna teknik selfwatering je.Lebih mudah!
Sumber: Nurmaya Mustafa
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI