Musim-musim panas nie, mesti mak-mak mencari ais je. Dahaga katakan. Kalau boleh tak nak ais kosong saja, mahunya ais yang manis-manis. Tambah-tambah sekarang nie bukan senang nak dapatkan ais yang best ikut tekak kita.
Apa kata mak-mak buat sendiri air jagung leleh yang dikongsi oleh Fyza Shah. Bukan mak-mak je yang suka, anak-anak lagilah. Menurut Fyza:
“Air jagung blended yang lemak manis, tekstur yang super gebu, boleh sejukkan tekak yang kering dengan keadaan cuaca sekarang ni. Segelas pun tak cukup ni.
“Resipinya cukup senang, hanya guna lima bahan sahaja.
Bahan-bahan:
Kordial jagung
Susu pekat
Susu cair
Gula
Krim jagung/aiskrim
1. Masak air jagung dulu.
2. Lepas tu, masukkan susu pekat. Tambah susu cair dan kacau. Baunya pun dah wangi.
3. Kemudian, bekukan.
4. Apabila sudah keras, kisar halus macam nie.
5. Siap. Boleh letak topping dengan krim jagung dan aiskrim. Superbbb…
Sumber: Fyza Shah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lontong Kali Kedua Sempena Syawal, Buat Makan Ramai-Ramai Memang Seronok!
Lontong dan Kuah Lodeh selalu dihidangkan ketika sarapan pagi atau juga hidangan di hari raya. Memang sedap nasi impit dimakan bersama kuah lodeh dan sambal tumis ikan bilis mahupun kuah kacang. Menu ini sangat terkenal di negeri Johor.Nak buat lontong ni agak renyah, tapi bila masak bersama-sama dan makan beramai-ramai memang seronok dan berbaloi.
Berikut perkongsian resipi yang dikongsikan oleh Puan Afieyza Isahak. Menurutnya, lontong ini adalah gabungan beberapa resipi dan rasanya memang sedap dan puas hati.
“Lontong kali kedua sempena Syawal.Kali pertama buat masa hari raya pertama. Dalam keadaan demam panas, syukur ada mak saudara yang sudi tolong kisar rencah sebab tak larat sangat. Kemudian gagahkan diri untuk masak makan ramai-ramai. Alhamdulillah.”
“Cuma tekak orang demam, tak berapa nikmat sangat bila menjamah. Jadi, hari ni buat kembali dan alhamdulillah, puas hati.”
“Cik Fieyza kongsi resipi andai ada yang belum pernah cuba buat.Resipi ni hasil gabungan daripada beberapa resipi”
Nasi Himpit (direbus)
Bahan Kisar :
Bawang besar
bawang putih
serai
lengkuas
halia
buah keras
kunyit hidup
udang kering
ikan bilis
Sayur-Sayuran:
Lobak merah
kacang panjang
tauhu(goreng terlebih dahulu)
udang
pucuk(rendam sekejap)
tahun(suun)-basuh sahaja
Santan sekotak besar
kiub ikan bilis
asam keping
bahan perasa
Telur rebus
Sampingan : Sambal tumis ikan bilis/kuah kacang
Cara Membuat :
1.Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2.Masuk air untuk kuah.
3.Masukkan lobak merah, kacang panjang dan asam keping.
4.Masak hingga mendidih, masukkan kiub ikan bilis, udang dan tauhu goreng yang dipotong dadu.
5.Tuang santan dan sayur pucuk serta bahan perasa.
6.Bila mendidih, masukkan tahun (suun) dan tutup api. Boleh tabur hirisan cili besar.
•••Sediakan mangkuk, masukkan beberapa ketul nasi himpit, tuang kuah kemudian letak sambal tumis dan telur rebus. Dah boleh ngap setelah bismillah.
Selamat Mencuba!
MW: Sedapnya makan lontong. Memang berbaloi buat makan ramai-ramai.Sesuai untuk majlis makan-makan rumah terbuka.
Sumber:Novelis Afieyza Isahak
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Nasi Goreng Cili Kering Macam Nenek Masak, Nostalgia Dulu-Dulu, Sedap!
Nasi goreng, salah satu hidangan yang wajib ada atas meja pada waktu pagi. Kadang-kadang, tak perlu ada lauk lain dah, cukup dengan ini saja. Mulalah ingat nostalgia dulu-dulu tatkala nenek yang masak.
Peliknya bila masak nasi goreng, rasa tak sama dengan nenek atau mak kita buat. Padahal, bahan dan cara buat dah sama. Itulah air tangan nenek dan mak-mak kita yang tiada galang gantinya.
Kali ini, Surianti Kitchen berkongsi resipi nasi goreng yang macam nenek masak. Kembalikan nostalgia nenek masak dulu.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi ‘Nasi Goreng Sekolah’, Goreng Sampai ‘Berasap’, Barulah Masak Sempurna Dan Sedap!
Resipi NASI GORENG CINA Sedap, Simple Tak Pedas Anak-Anak Suka!
Nasi Goreng Lejen Nenek
Bahan-bahan:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
7-10 tangkai cili kering – rebus sekejap
Segenggam ikan bilis – rendam anggaran 10 minit supaya lembut
3 biji telur
4 cawan nasi putih
.
Caranya;
1. Tumbuk kasar bahan di atas dan boleh tambah sedikit belacan, jika suka.
.
2. Untuk rasa lebih sedap, boleh tambah isi ikan goreng. Tumbuk sekali.
3. Panaskan minyak masak.
4. Masukkan bahan yang telah ditumbuk kasar tadi.
5. Masak sehingga naik bau dan naik minyak sedikit.
6. Selepsa itu, masukkan 3 biji telur
7. Kacau sebati.
8. Kemudian masukkan 4 cawan nasi sejuk.
9. Garam secukupnya.
10. Kacau sebati sehingga berasap, barulah angkat.
11. Boleh dihidangkan dan dinikmati.
Mingguan Wanita : Tak perlu bahan macam-macam. Cukup dengan ikan bilis dan telur pun dah berselera sangat ni.
Sumber: Surianti Kitchen
Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF
Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.
Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini Cara Buat Sendiri Aiskrim Kacang Merah Homemade Lemak Berkrim, Lebih Sedap Dari Beli Di Kedai!
Rupanya mudah je jika mak-mak nak buat sendiri aiskrim perisa Kacang Merah di rumah . Rasanya kacang merahnya yang manis dan lemak berkrim dimakan sejuk memang sedap melungsur ditekak lebih-lebih lagi ketika cuaca panas. Musim raya ni, selain hidangkan menu-menu raya seperti rendang, lemang, ketupat, mak-mak boleh sediakan aiskrim kacang merah ni sebagai pencuci mulut, pelengkap hidangan.
Berikut perkongsian resipi Aiskrim Kacang Merah oleh Nur Atikah yang mak-mak boleh cuba sendiri dirumah.
BAHAN A
200gm gula pasir (kalau rasa tak suka manis sangat boleh kurangkan)
3sudu besar susu tepung (tak kisah brand apa)
350ml air
BAHAN B
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum
50ml air
-campurkan tepung-tepung dengan air – kacau rata.
BAHAN C
80gm susu pekat (ikut tahap kemanisan)
500ml santan pekat atau susu cair 2 tin (ika pakai susu cair je).
250gm kacang merah dalam tin dilecek (lagi banyak kacang lagi sedap apa-apa jenama tak kisah, jenama Rex pun sedap, nak rebus kacang merah sendiri pun boleh)
Sedikit pewarna merah ataupun sedikit kordial sirap (ika letak sirap je sikit sebab nak bagi warna aiskrim cantik)
Daun Pandan bagi wangi
Paling penting jangan lupa letak garam secukup rasa bagi rasa lemak.
Cara-Cara Membuat:
1.Guna kaedah whisk supaya tidak berketul-ketul dan sentiasa di kacau supaya tekstur aiskrim halus di atas api yang sederhana.
2.Masak bahan A sehingga gula larut. Masukkan bahan B sampai mendidih. Masukkan bahan C. Bila mendidih, matikan api.
3.Tuang dalam acuan ais krim atau plastik aiskrim malaysia pun tak pe, ika pakai plastik aiskrim je sebab senang nanti tetamu datang boleh hidangkan.
4.Bila dah sejuk, masukkan ke dalam freezer dan bekukan.
Posted by Nur Atikah on Saturday, June 23, 2018
Siap! Selamat Mencuba!
Mudah je mak-mak boleh buat kan.Asyik makan kuih raya & lemang je time raya, apa kata sesekali beri kelainan sikit buat tetamu yang datang hidangkan aiskrim homemade kacang merah ni.
Sumber: Nur Atikah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI