Sejak dulu sampailah sekarang, masalah harta pusaka sering menjadi perbualan dan rebutan pada setiap keluarga. lebih-lebih lagi apabila suami meninggal dunia. Mulalah timbul jumlah harta si mati, siapa pewaris yang wajib atau faraid yang perlu diberikan kepada ahli keluarga.

Lebih menyedihkan apabila suami meninggalkan isteri yang hanya suri rumah tangga sepenuh masa. Segala perbelanjaan dan keperluan rumah hanya bergantung pada suami. Jadi, apabila suami meninggal tiada lagi punca pencarian, yang ada hanyalah harta yang ditinggalkan itu.

Ini belum lagi tentang mak ayah yang meninggal dunia. Ada pula pergaduhan tentang harta pusaka antara adik beradik pula. Bila tidak ada jalan penyelesaian, mak kes ini mulalah dibicarakan dan akan mengambil masa agak lama untuk diselesaikan, jika ada keperluan yang tidak mencukupi syarat.

Perebutan Harta Pusaka Suami / Isteri

Sebenarnya, masalah perebutan harta pusaka ini boleh diselesaiakan dengan cepat, jika semua pihak saling bekerjasama. Bagi suami yang meninggal dunia, ahli keluarga sebelah si mati kenalah bertolak ansur kepada balu yang akan menjalani kehidupan mendatang bersama anak-anak.

Malahan, dalam menyelesaikan masalah ini, baik ahli keluarga si mati mahu pun balu perlu tahu dan faham tentang harta pusaka yang ditinggalkan itu. Beberapa salah faham yang perlu isteri tahu tentang harta yang ditinggalkan seperti yang dikongsikan oleh Azizul Azli Ahmad.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Setiap Harta Pusaka, WARIS Berhak Ke Atasnya Walaupun Hanya SEBATANG PEN

Harta Sepencarian, Hak Isteri Harus Diselesaikan Dulu Sebelum Pembahagian Pusaka Peninggalan Suami

Info Lebih Menarik DI SINI

Salah Faham Isteri Tentang Harta?

1. Wanita beranggapan jika suami meninggal rumah yang mereka duduk akan jadi milik mereka sepenuhnya.

Hakikatnya, kediaman itu menjadi pusaka dan akan dibahagikan secara Harta Sepencaraian dan barulah secara faraid.

IKLAN

2. Wang yang ada dalam KWSP atau Tabung Haji yang dinamakan atas nama isteri sepenuhnya, isteri boleh ambil semuanya beli beg harmes!

Secara hakikatnya, isteri berperanan sebagai pemudah cara atau pemegang amanah saja untuk duit itu dibahagikan secara faraid. Bukan hak mutlak isteri.

3. Pusaka Tunai oleh suami yang meninggal bagi anak anak bawah umur diperolehi secara terus oleh isteri.

Sebenarnya, isteri tidak boleh langsung mengambil bahagian anak anak ini, bahagian isteri hanya 1/8 dari jumlah yang ditinggalkan sahaja.
4. Buat rumah atas tanah suami dengan duit isteri, isteri akan dapat rumah tersebut jika suami meninggal.

Rumah itu tetap menjadi pusaka dan akan diberikan secara faraid. Isteri cuma dapat 1/8 dari rumah itu.

5. Semua harta suami akan jadi hak isteri jika meninggal.
Terdapat hak ibu bapa suami, bahagian bapa saudara jika tiada anak lelaki dan baitulmal dalam kes kes tertentu.

IKLAN

Pesan pada suami tercinta, untuk elak semua harta jadi pusaka dan dibahagikan secara faraid. Buatlah Hibah Bersyarat atau Bertangguh.

“Jika saya dah meninggal semua harta ini kepunyaan awak dan anak”.
Azizul Azli Ahmad

#PesanPesanBuatSuami

Sumber: Azizul Azli Ahmad

TENTANG HIBAH
Hibah merupakan satu alternatif pengurusan harta yang boleh memupuk kasih sayang dan mengukuh ikatan silaturrahim dalam keluarga. Sesuatu hibah diiktiraf dan menjadi sah sekiranya memenuhi rukun hibah yang ditetapkan oleh jumhur fuqaha’ iaitu pemberi hibah, penerima hibah, barang yang dihibah dan sighah (ijab dan qabul).

Terdapat dua jenis hibah yang wujud dalam pasaran iaitu hibah mutlak dan hibah bersyarat.

IKLAN

HIBAH MUTLAK ialah apabila seseorang menghibahkan hartanya dalam bentuk yang biasa dan tanpa ditetapkan sebarang syarat untuk menguatkuasakan hibah tersebut. Ia akan memberikan tiga kesan berikut:

a.Harta yang dihibahkan berpindah milik kepada penerima hibah berkuatkuasa serta-merta.

b.Hak milik penerima hibah adalah kekal dan tidak dihadkan tempohnya.

c.Hilangnya hak milik penghibah terhadap ‘ayn dan manfaat harta yang dihibahkan.

Hibah secara mutlak adalah mudah kerana secara konstruktifnya, sesuatu harta yang telah dihibahkan itu jelas telah dipindahmilik dan tidak tergolong sebagai harta pusaka.
(Kredit: SINAR HARIAN)

HIBAH BERSYARAT
Akad hibah dibuat semasa hidup tetapi pindahmilik harta hibah hanya akan dibuat selepas kematian pemberi hibah. Selagi Pemberi Hibah masih hidup, pemberi hibah masih boleh memanfaatkan harta tersebut untuk dirinya sendiri dengan persetujuan penerima hibah. Tetapi sekiranya penerima hibah mati dahulu maka harta hibah tersebut akan kembali semula kepada pemberi hibah (ruqba). – (Kredit: ROSLINA SABIYAH & CO)

MW: Sebenarnya untuk memudahkan cara, baik ahli keluarga si mati atau si balu kena saling berbincang agar tidak berlaku perebutan harta. Bagi ahli keluarga si mati kenalah faham keadaan balu pasangan yang mungkin memerlukan perbelanjaan demi meneruskan hidup bersama anak-anak, melainkan jika si mati sudah membuat sebarang wasiat sebelum meninggal.

 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI