Jururawat Ini Kongsi 8 Asas Penjagaan Luka Jahitan Bersalin Agar Cepat Sembuh & Tak Terbuka Semula

6763
luka bersalin

Luka jahitan bersalin memang perlu dijaga dengan betul agar ia cepat sembuh sekaligus mengelakkan risiko ia terbuka semula. Bahagian Miss V juga akan kembali cantik. Sebab tu, mak-mak yang baru lepas bersalin dinasihatkan agar menitikberatkan pemakanan, kebersihan dan cara berjalan.

Jururawat terlatih ini,  Noor Shafinah Mamat terdetik berkongsi cara sebenar jaga luka bersalin, setelah jahitan pesakitnya terbuka pada hari ke 9 berpantang.

Berikut antara perkongsian beliau;

“Disebabkan jahitan patient saya terbuka pada hari ke 9 berpantang, saya rasa baik saya share benda yang patut ibu-ibu jaga untuk make sure jahitan betul-betul sembuh pada waktunya, harap-harap tak jadi macam patient saya ni, ada gap pada benang tu. Tak kena jahit balik tapi seram la, dah tak lawa cik bunga kita ??”

1. Cuci Luka

Silalah baring. Lepas settle mandi/buang air, lap kering-kering pakai tisu gulung/tuala, lepas tu ambik masa baring dan anginkan luka sebelum letak ubat kuning dalam 5min. Lepas letak ubat kuning, anginkan lagi 5min. Saya beli kipas kecik senang nak keringkan tempat jahitan. Hair dryer boleh tapi bising sangat bunyi dia.

2. Spray Bottle

Beli dekat kedai 2 hinggit je botol spray kecik. Isi ubat kuning, nak guna spray je. Spray banyak, biar bahagian dalam lipatan jahitan tu pun kena. Ubat kuning kalau habis boleh mintak lagi dekat Klinik Kesihatan. Kalau pakai kapas dab dab, kadang-kadang tak kena tempat luka tu, macam saya la mula-mula. Beriya letak rupanya tak kena pun tempatnya. Tahu-tahu benang atas dah hilang.

3. Kurangkan Berjalan Tetapi Boleh Bersenam

semestinya. Kalau perlu sangat, tolonglah kepit macam tak bagi emas terlepas dari kepitan kaki. Lagi rapat kepit, lagi cepat daging cantum elok.Senaman kegel pun menggalakkan peredaran darah ke tempat luka ,luka lagi cepat sembuh~ uolss tau tak senaman kegel camane?? Tak tau pm tepi..hihihi

4. Tukar Pad 2-4 Jam Sekali

Kira dapat lagi selalu anginkan jahitan tu. Kalau anak meragam, buatlah kerap mana yang mampu. Tapi jgn tunggu 5-6 jam, cepatlah melecet nanti, tak masuk kuman lagi apa semua. Please elak.

5. Vitamin C, Zinc

Ambiklah extra Vitamin C. Macam saya tak boleh makan oren sunkist tu sebab perut meragam, saya ambik vit c tambahan untuk bantu pulih luka. Beli je ,asalkan kita cepat baik. Yang boleh makan oren, lagi baik. Cepat kering.

6. Air Garam

Ada kata garam ni cepatkan benang reput, ada kata cepatkan cantum luka, macam orang kata. So buatlah at least sekali sehari. Air garam pun saya masuk spray bottle senang terus spray je lepas buang air. Kalau dapat buat sitz bath lagi better.berendam ~

7. Buang Air – Elak Sembelit

Minum air cukup, makan buah & sayuran hijau & kalsium juga boleh mengelakkan sembelit ~ kalau susah nak minum susu,ambik je OSTEOMATRIX kalsium . Sembelit memang akan kacau tempat jahitan tu, takut terbuka. Jangan teran-teran sangat ye.

Ni je basic penjagaan luka jahitan yang misi boleh share. Yang tambah manjakani, asam keping etc tu optional, ikut keyakinan diri. Saya tak buat & tak sarankan sebab tahap kebersihan bahan-bahan tersebut diragui juga & sebab takut jadi jangkitan jugak. Sekian.

Semoga bermanfaat

Sumber: Noor Shafinah Mamat