Sudah tertulis rezeki mereka. Mereka jumpa muntah ikan paus bernilai RM6.20 juta, kehidupan 35 nelayan ini terus berubah setelah menjual muntah ikan paus tersebut.

Memang bertuah sesiapa yang menjumpai muntah ikan paus kerana harganya begitu tinggi dan digunakan dalam penghasilan minyak wangi.

Kehidupan 35 Nelayan Terus Berubah

Kehidupan sekumpulan nelayan Yemen yang terdiri daripada 35 orang berubah setelah mereka menemui muntah ikan paus di dalam perut bangkai seekor ikan paus sperma yang terapung di permukaan laut di perairan selatan Aden, Yemen pada Februari lalu.

Menceritakan detik-detik penemuan itu, seorang nelayan itu, Fares Abdulhakeem dan rakan-rakannya kemudian menarik bangkai ikan tersebut ke daratan dan memotong dagingnya sebelum terkejut menemui muntah ikan paus yang turut dikenali sebagai ’emas terapung’ kerana nilainya tinggi di pasaran.

Jumpa Muntah Ikan Paus Bernilai RM6.20 juta

‘Emas terapung’ itu juga dikenali sebagai ambergris iaitu bahan yang terdapat di dalam perut ikan paus sperma dan digunakan untuk pembuatan minyak wangi.
Ia berbentuk pepejal dan mengandungi bahan-bahan lemak.

Muntah ikan paus tersebut yang seberat 127 kilogram itu kemudian dibeli oleh seorang ahli perniagaan dari Emiriah Arab Bersatu (UAE) dengan harga lebih AS$1.5 juta (RM6.20 juta).

Baca Juga Di Sini:

TUAH Pengutip Sampah, Jumpa ‘Batu’ Wangi Tepi Pantai Bernilai RM2.9 Juta!

IKLAN

Tuah Seorang Lelaki Kutip Sofa Buangan Tepi Jalan, Jumpa Emas & Seikat Wang

Tuah Tompokan Putih, Budak Lelaki Usia 7 Tahun Jadi Model Antarabangsa

Membantu Golongan Yang Memerlukan

Sebahagian wang diterima itu kemudian digunakan untuk membantu golongan yang memerlukan kerana kehidupan di Yemen menjadi sukar disebabkan perang saudara yang meletus sejak tahun 2014 manakala baki wang yang tinggal dibahagi-bahagikan kepada 35 anggota nelayan tersebut.

Nelayan Yemen memang sudah mengenali tentang nilai muntah ikan paus itu yang boleh digunakan untuk menghasilkan minyak wangi.

Kehidupan Berubah

Menurut Fares, kehidupannya berubah selepas menemui muntah ikan paus itu.

IKLAN

“Ada yang menggunakan (wang jualan muntah Ikan paus itu) untuk membeli bot, ada yang membaiki rumah. Saya membina rumah saya,” katanya seperti dilaporkan oleh AFP.

Seorang lagi nelayan yang menemui muntah ikan paus itu, Salim Sharf berkata, penemuan itu membolehkannya untuk menyimpan wang itu untuk masa depannya. – Agensi

Mingguan Wanita : Biarpun mereka mendapat rezeki tergolek, namun mereka tidak melupakan golongan yang memerlukan di Yemen. Sikap ini patut dipuji walaupun hasil jualan muntah ikan paus itu perlu dikongsi dan dibahagikan seramai 35 orang.

Sumber : Sinar Harian / Agensi

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

IKLAN

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Jumpa Muntah Ikan Paus Bernilai RM6.20 Juta, Kehidupan 35 Nelayan Terus Berubah

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Jumpa Muntah Ikan Paus Bernilai RM6.20 Juta, Kehidupan 35 Nelayan Terus Berubah

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI