Jodoh dengan wanita berusia, tak ada masalah berbeza umur asal serasi. Bila menyentuh bab jodoh, semuanya adalah rahsia Allah. Hanya DIA sahaja yang tahu alasan dan sebab dan musababnya, siapa pasangan kita.

Jodoh Dengan Wanita Berusia

Malah, tiada siapa dapat menjangka anda akan bertemu jodoh dengan wanita yang lebih berusia. Sebagai pasangan yang lebih muda usianya jangan jadikan ia faktor anda tidak bahagia apabila tidak ada keserasian bersama.

Sebaliknya cuba positifkan diri bahawa anda adalah lelaki yang power dan hebat kerana mampu menawan hati wanita yang lebih berusia.

Tak Ada Masalah Berbeza Umur Asal Serasi

Jodoh Wanita Berusia, Tak Ada Masalah Berbeza Umur Asal Serasi

Tip untuk bina keserasian bersama:

1. Intai Sifat Matangnya

Fahami isteri dan jadikan diri lebih matang. Itu tidak bermaksud anda harus tinggalkan perangai ‘gila-gila’. Anda masih boleh jadi diri anda, cuma perlu ‘mendewasakan’ sedikit pemikiran.

2. Kenali Rakan Isteri

Mungkin masa bercinta anda tidak berapa kenal isteri anda. Dekati rakan-rakannya untuk tahu sikap sebenar dan elakkan cemburu buta bila isteri meluangkan masa bersama rakan.

IKLAN

 

3. Cuba Saingi Pengalaman Isteri

Berkahwin dengan isteri lebih tua, isteri lebih ‘makan garam’. Tapi, jangan harapkan isteri buat semua tanggungjawab anda. Apa salahnya untuk menyaingi pengalaman yang ada pada isteri.

4. Bergaul Dengan Orang Lebih Berusia

Sebagai suami, anda mesti menghadapi masalah untuk masuk zon atau era zaman isteri. Untuk memahami isteri apa kata anda bergaul dengan mereka yang berusia, secara tak langsung anda akan mula terikut-ikut cara ‘orang dewasa’ bergaul.

IKLAN

Jodoh Wanita Berusia, Tak Ada Masalah Berbeza Umur Asal Serasi

5. Jaga Sensitiviti

Jangan mudah terikut-ikut darah muda. Mungkin bagi kawan sebaya tidak menjadi masalah. Tapi tak semua orang boleh terima, lagi-lagi mereka yang lebih berusia.

6. Bertolak Ansur

Bertolak ansur hubungan rumah tangga lebih aman. Jika anda berdua mengamalkan perkara ini, percayalah, hubungan anda akan sampai ke akhir hayat.

IKLAN

Jodoh Wanita Berusia, Tak Ada Masalah Berbeza Umur Asal Serasi

7. Banyak Bersabar

Ada saja yang tidak kena, lagi-lagi bila isteri cuba ubah anda jadi lebih matang. Tak salah jika anda bersabar dan cuba ikut caranya. Mungkin masa mula-mula saja isteri akan suka, lama-kelamaan dia akan bosan apabila anda tidak ada jati diri dan pegangan hidup.

Baca artikel lain juga: Lelaki Muda Bila Kahwin Dengan Wanita Berusia, Hidup Lebih Bahagia

Kahwini Wanita Berusia, Itu Bukti Anda Lelaki Power

12 Sebab Kenapa Wanita Berusia Lebih Hot Jadi Pilihan Lelaki Muda

“Tudung is my hair. Kalau tak ada tudung, rasa macam botak. Masak pun pakai tudung, tidur pun dengan tudung…inilah perkongsian dari artis legenda, Bonda Noor Kumalasari.
Dalam pertemuan Mingguan Wanita bersamanya, bintang kesayangan ramai ini turut sebak dan mengalirkan air mata tatkala bercerita tentang hijrah 30 tahun lalu mengenai pemakaian tudung yang dilakukannya seterusnya memilih untuk tidak lagi bergelar anak seni walau menerima banyak tawaran.
Mengimbau kenangan lalu, kata Bonda Noor, dahulu balik dari Makkah, dirinya masih tidak menutup aurat dengan sempurna biar ada dinasihati oleh suaminya kerana mati itu akan berlaku tanpa kita tahu.
“Ketika itu Kak Noor cakap, Kak Noor nak pakai ikut kata hati. Kak Noor minta pada Allah dan itulah yang berlaku hingga ke hari ini. Tak pernah tanggal langsung dah. Dah macam rambut.
Lagi satu bila kita memilih bertudung, kena tanya pada hati kita. Kita pakai untuk siapa? Pakai untuk diri sendiri? Untuk suami? Atau kerana Allah? The best thing pakailah kerana Allah kerana itu adalah syariat dan tuntutan menutup aurat bagi wanita. Ya itulah kita kena lakukan.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI