Jatuh Disebabkan Kata-kata Manusia, Bangkitlah Dengan 5 Panduan Ustazah Kongsi

Sesiapa pun bernama manusia, akan ada masanya hati tercalar dengan kata-kata bernama manusia yang menyakiti. Baik sengaja atau pun tidak. Hati takkan dapat lari dari berasa sedih, hiba malah terluka.

Proses itu normal mak ayah, cuma kesembuhan hati itulah yang kita sendiri tidak tahu lama mana akan diambil. Bak kata pendakwah, Ustazah Asma Harun, “ketika jatuh kerana manusia, bangkitlah keranaNya.”

Dan langkah penyembuhan hati itu pun ada caranya.

 

Jatuh Disebabkan Kata-kata Manusia, Bangkitlah Dengan 5 Panduan Ustazah Kongsi
Kredit foto : mindful-muslimah.com

5 Langkah Penyembuhan Hati, Dek Kata-kata Manusia

Berfikir berlebihan tentang perkara yang telah berlaku atau kata-kata manusia sangat merugikan masa, tenaga, emosi dan akal kita. Bahkan ia boleh menjejaskan kesihatan. Kita tak boleh sesekali mengubah apa yang telah berlaku walau dengan air mata darah sekali pun. Apa yang boleh kita buat saat ini,

IKLAN

1. Kesat air mata tu,

2. Tarik nafas,

3. Zikir, Ya Qawiyy (terpulang jumlahnya), Ya Allah Yang Maha Kuat, berilah aku kekuatan jiwa untuk menghadapi Ujian ini.

IKLAN

4. Zikir, Ya Fattah (terpulang jumlahnya), ‘Ya Allah Yang Maha Membuka, bukakanlah jalan keluar daripada kebimbangan, kesulitan, keresahan dan kesempitan ini.

5. Lepas tu cepat-cepatlah buat kerja, atau apa-apa aktiviti fizikal, yang suri rumah kemas rumah atau buat operasi ke, yang berniaga buat betul-betul, yang di pejabat jaga masa dan kualiti kerja. Kita semua ada banyak kerja nak dibuat.

IKLAN

Jatuh Itu biasa. Bangkit setiap kali jatuh Itu luar biasa. Jatuh kerana manusia, bangkitlah keranaNya. Allah sentiasa inginkan kebaikan untuk kita, Dialah Allah ya Barr Yang Maha Baik, Dialah yang paling Dekat dengan kita!”

Silakan Share.

MW : Amalkan hari-hari sampai hati kental, tak tercuit pun emosi dek kecaman manusia.

Sumber/Foto : Ustazah Asma Harun