Sumber Foto: Canva

Sejak akhir-akhir ini ramai yang mempersoalkan tentang hak penjagaan anak. Apatah lagi ramai isteri dan ibu di luar sana yang bimbang tentang hal ini. Peguam Syarie, Amirul Akmal memberi penjelasan tentang isu hangat ini.

Ibu Adalah Penjaga Yang Paling Berhak Dari Orang Lain

Malah Amirul juga berpesan agar sebarkan kefahaman ini agar tiada wujud salah faham lagi.

Jangan Risau, Ibu Adalah Penjaga Yang Paling Layak Menjaga Anak – Peguam Amirul Akmal
Peguam Syarie Amirul Akmal

Acap kali hampir setiap masa peti masuk Facebook ataupun Whatsapp di hujani dengan persoalan mengenai hak penjagaan anak yang telah disalahfahami dan disalah ertikan oleh orang awam.

“Antara soalan yang ditanya: “Kalau isteri minta cerai isteri hilang hak jagaan anak ke?” Kalau isteri tak bekerja suami cakap tak layak nak tuntut hak jagaan anak, betul ke tuan? dan pelbagai lagi soalan yang berkaitan hak penjagaan anak dengan seribu macam persoalan yang muncul. Namun terpanggil bagi saya untuk menjelaskan perkara ini bagi memberikan kefahaman terhadap orang awam yang masih terpingga-pingga dengan Undang-Undang Syariah khususnya mengenai perihal hak jagaan anak atau hadhanah.

“Untuk pengetahuan semua menurut seksyen 82 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Selangor menyatakan bahawa ibu adalah penjaga yang paling berhak dari orang lain bagi menjaga anak kecilnya samaada dalam tempoh perkahwinan mahupun selepas berlakunya pembubaran perkahwinan. Oleh demikian, dalam apa jua cara penceraian sekalipun hak jagaan anak ini perlu dituntut di Mahkamah Tinggi Syariah bagi mendapatkan hak yang telah digariskan oleh undang-undang.

Perihal Pendapatan Ibu Merupakan Suatu Perkara Yang Bukan Utama

Jangan Risau, Ibu Adalah Penjaga Yang Paling Layak Menjaga Anak – Peguam Amirul Akmal

“Selain itu,sekiranya seorang ibu tidak bekerja atau tiada mempunyai apa-apa pendapatan sekalipun ia tidak menjejaskan hak mereka dalam menuntut hak jagaan anak ini. Sepertimana yang digariskan dalam seksyen 83 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Selangor mengenai perihal kelayakan-kelayakan yang perlu untuk membolehkan seseorang mendapat hak jagaan anak adalah tidak digariskan mengenai pendapatan ini. Seksyen ini menyatakan bahawa Seseorang yang mempunyai hak mendidik seseorang kanak-kanak, adalah berhak menjalankan hak terhadap hadhanah jika-

“Pertama dia seorang beragama Islam, kedua seorang yang sempurna akal, ketiga umur beliau berkelayakan untuk berikan jagaan dan kasih sayang kepada kanak-kanak itu, keempat beliau seorang yang berkelakuan baik dari segi akhlak islamiah dan yang kelima beliau tinggal di tempat yang selesa yang boleh membentuk tumbesaran yang baik dari segi akhlak dan jasmani. Dalam erti kata yang lain, perihal pendapatan ibu merupakan suatu perkara yang bukan utama dalam melayakkan beliau mendapat hak jagaan anak.

Seorang Perempuan Juga Boleh Hilang Kelayakan Mendapat Hak Jagaan Anak

“Namun begitu, dalam keadaan yang bagaimana seorang ibu itu boleh hilang kelayakan dalam mendapat hak jagaan anak? . Perkara ini telah dijelaskan di dalam seksyen 84 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Selangor di mana seorang perempuan boleh hilang kelayakan untuk mendapat hak jagaan anak bilamana perkara berikut dilakukan oleh beliau.

IKLAN

“Pertama sekali apabila beliau berkahwin lain yang mana perkahwinan tersebut akan menyebabkan kebajikan anak-anak bawah jagaan beliau terjejas. Kedua apabila perempuan itu berkelakuan buruk secara keterlaluan dan terbuka, dalam perihal ini adakah nusyuz dikatakan sebagai berkelakuan buruk secara terbuka? jawapannya tidak perkara-perkara yang dikatakan melakukan perkara buruk secara terbuka adalah seperti diketahui umum bahwa perempuan itu pelacur dan beliau memang secara terbuka melacur maka perbuatan tersebut dikategorikan sebagai perbuatan buruk secara terbuka.

“Seterusnya yang ketiga bilamana perempuan itu dengan sengaja berpindah dan bermaustatin di tempat lain dengan niat untuk mencegah bapa kanak-kanak itu untuk menjalankan pengawasan yang perlu kepada kanak-kanak itu, tetapi sekiranya isteri yang telah bercerai dan ingin membawa anaknya balik kampung adalah tidak termasuk dalam perihal ini. Yang keempat pula bilamana seorang perempuan itu murtad dengan jelas.

“Yang terakhir adalah bilamana seorang perempuan itu memang sengaja cuai atau mengabaikan atau menganiayai kanak-kanak tersebut contohnya seperti mendera kanak-kanak itu maka hak jagaan kanak-kanak tersebut tidak layak untuk diberikan kepada si pendera itu.

“Namun begitu perkara-perkara ini adalah tertakluk kepada tuntutan yang perlu dikemukakan di mahkamah dan masih ada ruang untuk dihujahkan. Selain itu, hak ini tidak akan lucut serta-merta bagi kes bilamana seorang perempuan itu telah mendapat perintah hak jagaan anak dari Mahkamah Syariah, apabila berlaku mana-mana perkara yang telah dinyatakan diatas maka pihak satu lagi perlu pergi membuat tuntutan di Mahkamah Syariah untuk mengubah perintah yang sedia ada.

Kanak-Kanak Melebihi Had Umur Boleh Tetapkan Siapa Untuk Menjaga Mereka

Jangan Risau, Ibu Adalah Penjaga Yang Paling Layak Menjaga Anak – Peguam Amirul Akmal Jangan Risau, Ibu Adalah Penjaga Yang Paling Layak Menjaga Anak – Peguam Amirul Akmal

“Dalam perihal had umur anak yang layak untuk di mohon hak jagaan anak sepertimana yang digariskan di dalam seksyen 86 adalah sembilan tahun bagi kanak-kanak lelaki dan sebelas tahun bagi kanak-kanak perempuan. Sekiranya kanak-kanak tersebut telah melebihi had umur yang digariskan maka mahkamah akan mempertimbangkan juga kemahuannya dalam menetapkan siapa yang layak untuk menjaga beliau.

IKLAN

“Namun dalam mempertimbangkan perihal hak jagaan anak ini Mahkamah akan memfokuskan kepada kebajikan anak-anak itu sebagai faktor utama dalam menentukan siapa yang layak untuk menjaga anak tersebut. Maka masih ada ruang untuk dihujahkan di Mahkamah selagimana ada ruang yang diberikan oleh undang-undang dan syarak dalam menuntut hak jagaan anak ini.

“Justeru itu kepada wanita-wanita diluar sana tidak perlu gentar dengan ugutan suami dan tidak perlu risau sekiranya tiada pendapatan kerana nafkah anak tersebut adalh di bawah tanggung jawab bapa untuk memberikannya. Oleh yang demikian, sekiranya seseorang itu dalam proses penceraian mahupun telah bercerai, maka hak jagaan ini perlu dituntut dahulu di Mahkamah bagi membolehkan Mahkamah menetapkan siapa penjaga yang paling layak untuk menjaga anak itu.

“Oleh itu, kemukakan tuntutan anda di Mahkamah Syariah dahulu, usah khuatir mahupun risau kerana ibu adalah penjaga yang paling layak menjaga anak beliau selagimana tidak dibuktikan beliau hilang kelayakan disisi undang-undang.

“Sebaiknya dapatkan khidmat nasihat peguam tidak kisah peguam swasta mahupun peguam kerajaan sebelum mengemukakan tuntutan anda di Mahkamah Syariah. Semoga penerangan ini dapat membetulkan kefahaman orang awam yang telah tersalah faham dengan teori-teori mahupun konsep-konsep yang tiada asas yang ditetapkan oleh undang-undang dan syarak,” terang Peguam Syarie, Amirul Akmal.

Sumber/Sumber Foto: Facebook Peguam Syarie Amirul Akmal

IKLAN

https://www.facebook.com/PeguamSyarieAmirulAkmal/?__cft__[0]=AZVYBRMK99NysWFwdsP5VEeKh-SYWcBJpTquwsTpgI-JCCPXPHop42sADORAb1g_GfU0EdiDwUoMm8sdWdx4bNHx7db5pauOqWNp3z4gtCQ9QVRqQb1js00Vs9bn4yjROtMTutHw2iMyRo3CwDcRRoZ9&__tn__=-UC%2CP-R

Baca Disini Juga:

27 Tahun Berkahwin, Pasangan Terkaya Dunia, Bill & Melinda Gates Umum BERCERAI!

“Sekiranya Si Mati, Hanya Meninggalkan Hutang Maka Hutang Tidak Wajib Difaraidkan” Amirul Akmal

Kenapa Lebih Ramai Bercerai Dari Berkahwin? Peguam Amirul Akmal Kongsi Tip Suami Isteri Bahagia

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com