Sebaiknya jangan menghina mereja yang lakukan kesalaham kerana hidup umpama roda, boleh berpusing dan berlaku pada kita.

Sebolehnya sebelum menuding jari itu dan ini pada orang, sebaiknya renung dahulu seketika kerana apa yang berlaku pada orang lain juga boleh berlaku kepada kita sendiri serta keluarga. Betul tak?

Ikuti perkongsian Ustaz Firdaus Mokhtar ini dan hadam baik-baik iya:

Jangan Menghina Mereka Yang Lakukan Kesalahan

Kalau nampak satu kesalahan di depan mata, ingatlah kita, anak-anak dan cucu cicit kita boleh jadi terlibat kesalahan yang sama.

Jika nampak satu kesusahan di depan mata, ingatlah kita pun boleh berada dalam keadaan itu nanti.

Kalau nampak satu kesenangan di depan mata yang bukan kita punya, ingatlah nanti Tuhan boleh beri yang sama buat kita.

Hidup Umpama Roda, Boleh Bepusing Pada Kita

Setiap yang kita nampak, semuanya boleh berlaku pada kita juga. Hidupkan macam roda. Kadang yang berlaku pada orang lain, berpusing dan berlaku pada kita pula.

Maka,
1. Elakkan mengata atau menghina mereka yang bersalah tetapi doakan. Doakan juga kita dan keluarga tidak terlibat dosa yang sama akan datang. Ketenangan akan hadir dalam doa kita.

IKLAN

2. Bantulah sekali pun kita dalam keadaan tak cukup. Bahagia itu datang setiap kali kita membantu orang lain.

3. Bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Kerana apa yang ada ini lah yang sangat sesuai untuk kita buat masa ini. Berbahagialah.

Baca Juga Di Sini:

Nampak Salah Orang Jangan Mengata, Hidup Umpama Roda Nanti Akan Berpusing Pada Kita

Mak Ayah Jangan Mengata Anak Orang Meragam, Walaupun Cuma Terdetik Dalam Hati

IKLAN

Begitulah hidup ini.
Kena sentiasa bersederhana.

Mingguan Wanita : Hiduplah seadanya dan bersyukur dengan setiap kurniaan Allah tanpa mengecilkan kelemahan dan kelebihan orang lain. Barulah bahagia.

Sumber: Ustaz Firdaus Mokhtar

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

IKLAN

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Jangan Menghina Mereka Yang Lakukan Kesalahan, Hidup Umpama Roda, Boleh Berpusing Pada Kita

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Jangan Menghina Mereka Yang Lakukan Kesalahan, Hidup Umpama Roda, Boleh Berpusing Pada Kita

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI