Setiap hari sudah tentu kita akan habiskan masa dengan aktiviti rutin. Tak kiralah kerja rumah tau pun amalan yang dirasakan satu tabiat yang perlu buat ini. Nak tak nak memang kena buat.

Bila dah biasa dengan tabiat ini, lama-kelamaan kita akan rasa tidak lengkap tanpa melakukan. Sebab bila difikirkan balik, ia hanya mengambil masa beberasa minit saja.

Begitu juga, kalau nak rezeki melimpah dan hidup berkat, bileh amalkan tabiat ini. Mungkin, ia nampak kecil tapi kita tak tahu akan datang ia akan memberi satu kejutan yang kita sendiri tidak sangka-sangka.

Inilah yang dikongsikan oleh Khairul Hakimin Muhammad tentang micro habit, perkara yang perlu kita jadikan tabiat setiap hari. Tak rugi pun sebab kesannya akan lebih besar dalam hidup kita.

Info Lebih Menarik Di Sini: Rezeki Bukan Hanya DUIT, Tak Mewah Tapi Keluarga Sihat, Ujian Kita Berbeza, Bersyukurlah

Isteri Tak Perlu Malu Minta DUIT BELANJA, Itulah Cara Agar Rezeki Suami Berkat

Info Lebih Menarik DI SINI

Tabiat Ini Kena Biasakan

Kita kena ada 13 micro habit yang ini. Ia kecil dari jumlah masa, namun beri impak besar dalam hidup:

IKLAN

1. Mengaji 1 helai Al-Quran setiap hari, jiwa akan tenang.

2. Membaca 1 helai buku setiap hari, akan dapat lebih 200 perkataan dimasukkan dalam kepala.

3. Bersenam 10 minit sehari, badan sihat.

4. Minum 8 gelas air masak sehari, badan cergas.

5. Sentiasa berfikir 1-2 saat sebelum bercakap atau menjawab soalan atau memberi idea adalah rasional.

6. Solat 5 waktu hanya 30 minit dari 24 jam sehari.

7. Menyusun checklist setiap pagi untuk siapkan kerja sepanjang hari.

8. Istighfar jika tersalah, bismillah untuk bermula dan sebut alhamdulillah apabila selesai adalah mendahulukan Allah. Ia sekitar 1 saat setiap kali menyebutnya.

9. Mengucap selawat kepada Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam sekitar 5-7 saat sahaja. Ia untuk tegapkan hati mendahului sifat, sikap dan cara baginda dalam melakukan sesuatu.

10. Sedekah secara transfer atau menghulurnya terus hanya sekitar kurang 10 saat sahaja.

11. Terserempak sesiapa, beri salam. Ia hanya perlu sekitar 1 saat sahaja mengucapkannya.

12. Berdoa merupakan perkara kita suka buat. Namun kita sengaja baca laju-laju. Tenang! Bacalah perlahan-lahan, biasanya hanya sekitar 2-3 minit sahaja!

13. Berwuduk hanya sekitar 1 minit sahaja kawan-kawan!

Kawan-kawan,
Semua perkara ini sangat sekejap. Sangat kecil dari jumlah 24 jam sehari. Kita mahu hidup kita aman, tenteram, jiwa lapang dalam diuji, namun kita tak serikan dengan habit-habit “kecil” begini.

Ia adalah cara hidup (lifestyle), kita kena biasakan. Jadikan sebagai tabiat. Hidup kita akan banyak berkat. Dilimpah dengan berbagai hadiah, rezeki dan nikmat.

Begitulah.

Buat list micro sendiri! Lihat mana yang tiada, tambah! Mula terus esok! Bismillah!

Mingguan Wanita : Selalunya begitulah, bila fikir balik masa yang ambil sekejap saja pun tapi nak buat tu ambil masa bukan main lama lagi. Kena biasakan ni.

IKLAN

Sumber: Khairul Hakimin Muhammad

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.

IKLAN

( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak.

( https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/ )

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita