Jalan Berdua Dengan Anak Sulung, Tak Sempat Bermanja Lama, Cekap Bantu Jaga 6 Adik

Mendidik dan membesarkan anak sulung begitu mencabar sekali. Dialah penghuni pertama rahim ibu, dan apabila hadir adik-adik yang lain. Anak sulung mula merasai erti tanggungjawab tanpa hatinya rela. Andai betul didikannya, anak sulung membesar jadi cahaya mata yang banyak membantu orang tuanya.

Kisah pendakwah terkenal, Ustazah Asma’ Harun berkongsi kisah anak sulungnya menjentik hati ibu-ibu. Dalam kelembutan ada ketegasan, dalam ketegasan ada pujian dan teguran. Begitulah indahnya, seorang ibu yang sabar membesarkan anak perempuan sulung.

Jalan Berdua Dengan Anak Sulung

SubhanAllah.. Jalan berdua dengan anak sulung, ada orang belakang jeles (Abinya) snap gambar senyap-senyap. Anak pertama, ada orang kata yang paling manja, tapi Atikah seperti tak sempat nak manja lama, berturut adik-adiknya lahir sorang demi sorang.

Dah biasa daripada kecil tolong Umi Abi dalam menguruskan banyak perkara. Atikah (14 tahun) terpaksa cepat matang dan cekap buat banyak perkara. Tinggalkan 6 adik-adiknya untuk dijaga (bukan tempoh lama) dah jadi biasa.

Atikah juga bantu fahamkan adik-adik yang belum mengerti kenapa Umi Abi sibuk sangat, bantu pastikan rutin ibadah dan kerja harian tetap berjalan ketika Umi Abi tinggalkan beberapa hari anak-anak bersama dengan penjaga.

IKLAN

Selalu hati kecil saya bimbang, sungguh saya bimbang bila membaca ramai Ibu Bapa yang meluahkan kesedihan apabila tiba satu saat anak sulung berubah sikap, mula memberontak, mula rasa Ibu Ayah tidak adil dan menzaliminya dengan pelbagai tugasan, bahkan ada yang meluahkan rasa benci pada Ibu Ayah.

Allahu Allah.. saya doakan semua Ibu Ayah kuat dalam mendidik anak-anak di zaman yang sungguh mencabar ini.

Fahamkan Anak, Meminta Maaf Itu Akhlak Memuliakan Seseorang

Kesabaran, ketenangan dan kelembutan kami juga seringkali roboh saat diuji dengan kerenah dan sikap anak-anak. Jika benar kami dah melampaui batasan, kami akan merendahkan diri memohon maaf daripada anak-anak, ia tidaklah menjatuhkan maruah, bahkan kita sedang memberi kefahaman bahawa meminta maaf itu adalah satu akhlak yang akan memuliakan seseorang.

Saya sebenarnya ibu yang tegas, namun pujian dan teguran cuba diberikan seimbang pada anak-anak. Dalam kesibukan tetap cuba seimbangkan dengan aktiviti santai bersama seperti, masak-masak, main basikal, badminton, karom, tengok rancangan yang bagus, dan lain-lain.

IKLAN

InsyaAllah ada rezeki, saya nak kongsi tips parenting, kami bukan Ibu Ayah yang terbaik, tapi cuba jadi yang baik untuk Dunia dan Akhirat bersama. Menjadi anak kepada UAH bukan suatu yang mudah untuk anak-anak kami lalui, ada tekanan dan ujian yang kami perlu bersama dengan anak-anak hadapinya.

Atikah 161cm
Umi 158cm

IKLAN

Sekian penjelasan, sebab ramai bincang.

Mak ayah peluk, berbuallah dengan anak sulung, jangan buat emosinya terbeban tanggungjawab.

MW : Melentur anak-anak biar dari kecil lagi.

Sumber/Foto : Asma’ binti Harun
#UAHSahabatDuniaAkhirat

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI