Isteri Merajuk Itu Dah Biasa, Ini Pula Cara Nak Pujuk Suami Yang Kuat Merajuk

Rajuk- merajuk sudah biasa dalam setiap perhubungan. Baik semasa bercinta hinggalah mendirikan rumah tangga. Kalau bab merajuk ini, tentu sekali diserahkan pada isteri. Tegur sikit atau perli pun boleh buat dia merajuk. Itulah wanita.

Tetapi, bagaiamana pula kalau suami yang merajuk. Kadang-kadang, biasa suami merajuk, keadaannya lebih teruk daripada isteri. Betul ke? Kalau isteri suka pujuk, tiada masalah tetapi kalau terlalu kerap merajuk lebih daripada isteri sendiri, boleh naik angin isteri. Jadi, macam mana nak pujuk atau kenal pasti suami yang merajuk ini?

 

Isteri Merajuk Itu Dah Biasa, Ini Pula Cara Nak Pujuk Suami Yang Kuat MerajukDr Ben Fadzil

 

Menurut Dr Ben Fadzil, merajuk ini berlaku apabila salah seorang daripada dua pihak ingin mendapatkan ‘perhatian istimewa’ dan perasaan ingin bermanja dengan pasangan.

IKLAN

Melayan orang merajuk ini, mungkin awalnya nampak ‘awesome’ tapi kalau dah terlalu kerap, boleh naik meluat dan malas nak layan. Itu dari sisi isteri. Macam mana pula dengan suami yang kuat merajuk?

Kata Dr Ben lagi, lelaki atau suami yang kuat merajuk pada tahap yang tinggi dan kerap adalah lelaki yang engada-ngada, mempunyai sifat lemah lembut dan mudah diperdaya.

Lelaki yang kuat merajuk juga adalah lelaki yang mempunyai emosi tinggi dan tidak mempunyai ketahanan atau keyakinan diri, sering berpura-pura, menginginkan kepastian dan selalu minta pujian.

IKLAN

Merajuk Dengan Pasangan

Sifat ini boleh dikatakan rumah tanggan menjadi renggang, jika tidak dikawal dengan betul. Isteri seolah-olah merasa satu tugas dan tanggungjawab tambahan untuk menjaga suami yang merajuk. Jika terlalu kerap merajik, ia boleh merenggangkan rumah tangga, lebih-lebih lagi bila tidak ditangani dengan betul.

Cara Isteri Pujuk Suami

Cara terbaik adalah dengan berkomunikasi sesama sendiri dengan mengetahui kemahuan masing-masing serta berterus-terang. Kebanyakan merajuk ini adalah kurang berbincang tentang kelemahan dan kekuatan sesama sendiri.

Jangan Sampai Ke Tua

Sifat merajuk pada suami akan menjadi kekal jika dia sendiri tidak menyedari bahawa merajuk ini akan menyusahkan ramai orang. Anak-anak akan mempelajari sikap dan perangai bapanya yang dilihat sebagai kurang matang, tidak menunjukkan kedewasaan, gedik serta menyampah dalam ertikata tidak “Manly atau gentleman”

IKLAN

Pesanan Buat Suami

Kepada suami, merajuk nie adalah perangai budak-budak dan tidak menunjuk kedewasaan. Ia seperti meminta perhatian berlebihan. Sesekali merajuk menunjukkan manja tidak apa, tetapi pantang bila merajuk itu sudah menjadi kebiasaan, ia akan memberi perasaan meluat kerana si isteri akan rasa penat untuk memujuk. Cara yang terbaik adalah dengan berkomunikasi tentang apa yang si suami ini hendak dari isteri membuat tekaan yang sering kali salah. Perlu diingatkan bahawa isteri ini bukanlah pandai membaca fikiran suami dan sering kali bacaan minda suami ada lah salah atau tidak tepat. Suami perlu memahami juga tabiat isteri bahawa isteri bukanlah badut yang perlu menghiburkan hati suami sahaja. Hati dan isteri juga rapuh dan perlukan ketua rumah yang kuat.

Pesanan Buat Isteri

Kepada isteri isteri, janganlah menyentuh perasaan suami dengan mengungkit kisah kisah peribadi, menduga dan mencabar egonya, membangkitkan hal-hal perhubungan yang dah lalu, mengenangkan kisah yang mendukacita sebelum berkahwin, memburuk buruk kan hal keluarga suami termasuk adik-beradik nya dan bertanya soalan soalan yang agak sensitive. Berlawak secara berlebihan dan memperkecilkan suami juga tidak digalakkan.

Dengan erti kata jangan membuka aib suami di depannya sendiri dengan sengaja atau tidak sengaja. Jangan berlawak dengan dia sekiranya suami bukan jenis yang suka berlawak atau di dalam keadaan stres.

Sekiranya si isteri telah menguris hati suami, hendak lah dia meminta maaf secepat mungkin sebelum dia merajuk hingga ke beberapa hari, dan bukan menunggu hati dia sejuk atau memohon maaf di malam hari. Walau bagaimana pun isteri perlu membendung dan mengawal merajuknya seorang suami seperti menjaga anak kecil.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI