Menjalani kehidupan suami isteri, menjadi impian setiap pasangan agar dapat mengharungi susah dan senang bersama-sama. Bukan mudah untuk membuat keputusan sukar apabila lagi bila ia melibatkan risiko nyawa.Namun tetap rela berkorban dengan ikhlas demi pasangan tersayang.

“Isteri berhak hidup sihat seperti orang lain. Sebagai suami, saya nak dia hidup bahagia,” kata Mohamad Al Bukhari Ellia atau mesra disapa Bukhari.

Bukhari, 25, mendapat tumpuan ramai kerana kesudiannya mendermakan buah pinggang kiri kepada isteri, Nurul Hasanah Salim, 31, menerusi prosedur transplan, 12 Mei lalu.

Hasil ikhtiarnya dan dengan izin Allah, Nurul Hasanah kini tidak lagi menderita akibat penyakit buah pinggang.

“Isteri Berhak Hidup Sihat Seperti Orang Lain” Suami Nekad Derma Buah Pinggang

Komplikasi Buah Pinggang

Berkongsi kisahnya, Bukhari berkata, dia diijabkabulkan dengan Nurul Hasanah pada 25 September 2020 dan hanya dapat menjalani kehidupan normal sebagai pasangan suami isteri selama seminggu sebelum isterinya dikejarkan ke hospital akibat komplikasi teruk pada buah pinggang.

Bukhari mengakui sedih dan terkesan dengan keadaan isterinya itu namun cuba berlapang dada dengan menganggap ia sebagai ujian Allah SWT.

“Isteri Berhak Hidup Sihat Seperti Orang Lain” Suami Nekad Derma Buah Pinggang

Nekad Jalani Transplan Buah Pinggang

Menurutnya, ada juga segelintir pihak yang mempersoalkan keputusannya namun dia nekad kerana sudah berfikir panjang dan mempertimbangkan kesannya.

IKLAN

Meskipun perlu menunggu dua tahun untuk menjalani transplan buah pinggang, Bukhari bersyukur kerana layak menjadi penderma selepas melepasi saringan ditetapkan malah puas dapat membantu insan tercinta.

“Ramai juga tanya dengan saya mengapa saya nak dermakan buah pinggang dan tak takut ke memandangkan masih muda.

“Jujurnya memang gementar kerana ia soal hidup dan mati malah saya sampai tulis wasiat tetapi cekalkan hati demi isteri.

“Lagipun organ yang saya ada itu adalah pinjaman Allah SWT, jadi apa salahnya derma buat isteri yang memerlukan.

“Dua kali juga pemindahan buah pinggang itu hampir gagal kerana komplikasi ketika cuba masukkan organ ke saluran pundi namun akhirnya berjaya.

“Cuma isteri ditidurkan selama dua hari selepas prosedur itu,” katanya yang mencari rezeki di Tapak Gerbang Malam, Pusat Bandar Bagan Serai, Perak.

IKLAN

“Isteri Berhak Hidup Sihat Seperti Orang Lain” Suami Nekad Derma Buah Pinggang

Keadaan Isteri Bertambah Baik

Menceritakan perkembangan terkini, Bukhari berkata, keadaan isterinya bertambah baik dan kini menjalani rawatan susulan di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Dia juga dalam usaha menjaga pemakanan dan tidak terlalu aktif dengan aktiviti lasak seperti disyorkan doktor.

Berhubung perkongsian di TikTok, Bukhari tidak menyangka video dimuat naiknya akan dapat perhatian netizen hingga tular dan meraih hampir sejuta tontonan.

IKLAN

“Bagi saya, transplan buah pinggang satu prosedur biasa memandangkan ramai lagi di luar sana buat yang sama dan niat kongsi video di TikTok adalah untuk jadikan kenangan.

“Tak sangka akan tular malah ramai tonton video itu luahkan rasa sedih dan mendoakan selain DM (hantar kiriman mesej),” katanya.

Mesti Baca:Sanggup Jual Rumah, Derma Buah Pinggang, KAHWIN SEMULA Bekas Isteri Sakit Tenat!
Baca Lagi Di Sini:Selamba Jual Buah Pinggang Isteri Tanpa Pengetahuan, Suami Kahwin Wanita Lain!
Artikel Menarik:“Terima Kasih Abang, Nana Akan Jaga Buah Pinggang Ini Sebaik Mungkin”

Mingguan Wanita: Alhamdulillah tahniah buat pasangan suami isteri ini. Sanggup berkorban dan melalui susah senang bersama demi yang tersayang.

Sumber: Hmetro

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.