Isteri baru kahwin seminggu menangis kena bangun awal, biasa bukak mata jam 11 mak dah hidang semua. Bukan mudah membiasakan diri pada hal yang tidak pernah dilakukan sebelum ini.

Biasa kita dengar anak-anak gadis bangun lewat dan tidak menolong mak-mak di dapur pada awal pagi kerana kebanyakan mereka khususnya yang masih belajar akan bangun seawal-awalnya jam 10 atau 11 pagi.

Isteri Baru Kahwin Seminggu Menangis Kena Bangun Awal

Bangun saja, tahu-tahu mak sudah sediakan semua sarapan dan mereka hanya tahu makan saja. Alasan diberi penat belajar. Bagi yang bekerja pula, masa cuti akan digunakan untuk merehatkan badan dengan alasan penat bekerja.

Bila memasuki alam rumah tangga, pada permulaan proses pasti ramai yang terkejut dengan “circle” yang jauh berubah. Perlu  bangun seawal pagi untuk sediakan sarapan suami, mengemas rumah, membasuh baju, memasak untuk tengahari dan lain lagi dan semuanya akan menjadi kebiasaan bila semakin lama berumahtangga.

Biasa Bukak Mata Jam 11 Mak Dah Hidang Semua

Namun satu perkongsian di Tik Tok @baihakidisini, dirinya berkongsi momen lucu  isterinya sedang menangis kerana perlu bangun pagi dan berasa penat menguruskan keperluan rumahtangga kerana sebelum ini biasa Mamanya yang buatkan. Dirinya buka mata seawal jam 11 pagi dan semuanya sudah terurus.

“Tidak menyenangkan, perlu bangun pagi. Sebelum ini bangun jam 11 pagi. Kalau makan biasanya semua sudah terhidang di atas meja sebab Mama uruskan semua. Sekarang semuanya kena buat sendiri,” kongsi Baihaki mengenai gelagat isterinya, Chami yang dirakam sedang menangis.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- “Jangan Anggap Kahwin Muda Jodoh Tak Panjang..” ‘Terciduk’ Umur Bapa 16 Tahun Dalam Surat Beranak

IKLAN

‘Semoga Allah Permudahkan Urusan, Bertahun Pikul Beban Perasaan.” Dilema Wanita Berkahwin Lelaki Bangladesh

Kalau Perkahwinan Lebih Banyak Mudarat Daripada Kebaikan Jika Diteruskan, Mungkin Perpisahan Jalan Terbaik

6 Tahun Kahwin Akhirnya Idayu Hamil “Pasangan Yang Nak Baby, Jangan Mudah Putus Asa”

Memetik perkongsiannya lagi, mereka bertemu Disember tahun lalu di laman sosial Instagram dan Januari itu mengadakan pertemuan pertama.

IKLAN

Mereka saling bertemu keluarga masing-masing, seorang di Banten dan seorang di Riau dan Mac itu merupakan pertemuan kedua mereka.

@baihakidisini set sat set Final part #fyp #foryoupage #couple #ldr ♬ suara asli – Baihaki – Baihaki ❤️ Chami

 Tidak mengambil masa lama, pada pertemuan kedua mereka serius untuk berkahwin dan membuat persiapan pre-wedding.

“1 Mei pada pertemuan ketiga lamaran dibuat dan pada 6 Mei mereka mendirikan rumahtangga,” katanya berkongsi momen bertemu isterinya.

IKLAN

Terlalu cepat dan pantas jodoh keduanya dan ini mungkin kejutan buat isterinya yang sebelum ini banyak bergantung kepada orang tua. Apa pun, proses bergelar suami isteri untuk saling mengenal mengambil masa dan kita juga melaluinya di awal perkahwinan dahulu. Kematangan itu akan datang seiring dengan masa.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Tular pengasuh kasari anak orang di taska. Luluh hati ibu-bapa melihat video anak ditepuk di kepala dan dihembus nafasnya di hadapan muka ketika anak sedang menangis. Persoalannya, salah siapa?