Elak jadi mangsa kecaman. Segalanya sangat cepat viral dengan kuasa media sosial. Silap cakap, buat perangai, mulalah akan terima kecaman dan kutukan. Bukan untuk menjatuhkan tapi sebagai satu pengajaran.

Jangan main-main dengan media sosial sekarang ini. Boleh dikatakan, bila buat baik pun viral, apatah lagi yang tidak menyenangkan hati akan lagi cepatlah komen-komen dari netizen.

Mungkin kisah ini dari minggu lepas lagi dan hingga sekarang masih ada yang tidak puas hati atas tindakan dan percakapan dan jawapan dari seorang penyanyi tanahair.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Jaga Pergaulan, Biarlah Kita Nampak Old School Tapi Menjaga Hukum Tuhan!

Nak Minta TOLONG Suami BOLEH Tapi Beradab, Jagalah Air Muka Suami Depan Keluarganya

Elak Jadi Kecaman, Permudahkan Urusan Orang

Bukan untuk mengeruhkan keadaan, tidak memihak pada mana-mana sekali pun. Cuma apa yang perlu kita ambil pengajaran adalah adab ketika berurusan dengan orang.

Perkongsian daripada dari Nor Zabetha ini adalah untuk memberitahu, tak kira kita orang terkenal atau hebat sekali pun, jaga adab bila berurusan dengan orang sn semua ini boleh elak jadi kecaman orang yang mendengarnya.

Saya terlihat sedutan laporan berita antara penyampai berita dan Dato Hattan.

Dato Hattan berulang kali bertanya siapa penulis lirik lagu XPDC. Bagus pembaca berita mengendalikan situasi. Dia cuba juga menjawab dan dia cuba ketawa kecil sedikit.

Sudah diberikan jawapan masih lagi, Dato Hattan menyampaikan rasa tidak puas hatinya. “Adoi”.

Bila saya baca komen, rata-rata tidak setuju dan marah. Cara pengendalian yang tidak betul. Kalau kita berurusan dengan orang, jangan kaedah ini. Tidak berapa lagendanya kita atau hebatnya kita.

IKLAN

Jangan malukan orang lain dan membuatkan dia jelas kelihatan tidak bijak di hadapan orang lain. Pembaca berita atau penyampai berita bukanlah wartawan yang menyingkap atau mengupas setiap satu berita atau segmen yang bakal dia hasilkan.

Nama pun penyampai.

Sebab itu, ayatnya “Boleh Dato ceritakan.” Kita dengar dari yang lebih berpengetahuan.

Sebab itu dalam segmen berita jika ada sesi atau slot, perlu tanya pakar ekonomi, pakar psikologi, doktor, peguam, pakar politik. Ikut kepakaran masing-masing. Biar pakar yang menjelaskan. Orang yang ditemubual bual itu, tidak boleh tanya sambil merendah-rendahkan.

Beza Wartawan Dengan Penyampai

Saya tahu ada yang membezakan wartawan dengan penyampai, sebab wanita itu hanya penyampai dan bukan wartawan. Kalau wartawan sekalipun, dia bertanya kepada yang lebih tahu atau yang pakar dalam bidangnya. Adakah wajar kita merendah-rendahkan dia?

Contoh minta pandangan peguam untuk jelaskan tentang undang-undang. Tiba-tiba peguam tanya “Ha! Pengubahan wang haram apa seksyennya? Apa elemennya? Takkan tak buat homework sebelum interview saya”.

Banyak wartawan yang saya jumpa. Ya, Allah segala hal mereka perlu selidik dan teliti. Contoh dalam satu liputan keganasan rumahtangga untuk satu slot siaran.

Hendak temubual pakar psikologi, hendak temubual peguam, hendak temubual PDRM, hendak temubual mangsa.

IKLAN

Jadi mereka mengharapkan pendapat pakar dalam bidang psikologi. Pendapat peguam dalam bidang guaman. Pendapat polis berkaitan dengan jenayah yang dilaporkan.

Tanya pada yang pakar. Itu lebih baik. Dunia penyampaian berita dan siaran berbentuk liputan atau dokumentari ini perlu dilakukan dengan baik. Sebab itu, mereka menemualbual orang yang selayaknya untuk memberi pandangan.

Kalau tidak, tidak perlu temubual. Mereka ‘study’ sendiri dan terus siarkan. Kadang-kadang perkongsian dari yang lebih tahu dan yang lebih pakar itu berbeza.

Saya banyak kali bekerjasama dengan wartawan dan mereka memang sangat profesional. Sangat peramah dan belum pernah sepanjang pengalaman saya ada pengalaman yang tidak senang.

Itulah, melihat situasi ini. Kadang-kadang kita selalu mempersoalkan kenapalah kehidupan kita ini ada saja halnya. Orang tidak suka. Orang tidak faham. Pada saya cara pengendalian.

Kita bayangkan pula kalau temubual semalam Dato Hattan jawab dengan cara lain pula. “Lirik yang ditulis sangat mendalam kerana…”. Sambil menjelaskan,
memberikan penghargaan kepada karya dan menjelaskan karya begini barangkali tidak lagi bakal dihasilkan.

IKLAN

Sambil memberi pesanan pada kita untuk menghargai karya seni dan penghormatan terakhir kepada arwah.

Barangkali klip video itu tidak viral dan barangkali Dato Hattan juga tidak dikritik. Barangkali Dato Hattan, lebih dihormati.

Tapi itulah, cara kita mengendalikan sesuatu hal sangat memberikan kesan pada sesuatu hal.

Lihat bagaimana setiap kali Khairul Aming menjelaskan setiap isu. Simple and humble. Majoriti orang suka. Lihat cara influencer lain yang jenis tidak mengaku salah dan mempersoalkan kenapa dia sentiasa menjadi mangsa kecaman atau ‘play victim’. Kita tak lagi kesian tetapi tambah meluat.

Semuanya berbalik kepada cara pengendalian. Jangan cari masalah kalau tak mahu masalah.

Jadi setiap kali, kita berurusan dengan orang, pikir cara bagaimana yang memudahkan urusan kita dan orang sana. Kita tidak pening kepala, dia pun mudah. Orang sekeliling pun tidak menghukum.

Mingguan Wanita : Tidak memihak pada mana-mana tapi sebagai manusia, tinggi atau rendah pangkat seseorang itu, jagalah adab, jangan malukan orang lain.

Sumber: Nor Zabetha

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI