razan al najjar

‘Ditembak secara tidak sengaja’. Itulah alasan mudah yang diberikan oleh tentera rejim zionis atas atas pembunuhan sukarelawan perubatan Palestin,Razan Al Najjar baru-baru ini. Kematian wanita ini mendapat liputan yang meluas apabila ramai yang mengecam tindakan kejam yang dilakukan tentera zionis serta menimbulkan kemarahan umat Islam kerana paramedik tidak seharusnya menjadi sasaran perang.Ribuan orang turut menghadiri majlis pengebumian Razan di Gaza pada Sabtu lalu.

Tentera Israel, semalam berkata siasatan awal mengenai pembunuhan sukarelawan Palestin ketika bantahan di sempadan Gaza menunjukkan mangsa ditembak secara tidak sengaja.

Pegawai kesihatan Gaza dan saksi berkata, tentera rejim Zionis menembak mati Razan al-Najjar, 21, sukarelawan perubatan, ketika beliau berlari ke arah pagar sempadan di bandar Khan Younis dalam usaha menyelamatkan penunjuk perasaan Jumaat lalu.

Tentera rejim berkata, pejuang Palestin menyerang anggotanya di sepanjang sempadan dengan tembakan dan bom tangan.

IKLAN

“Siasatan awal berhubung kejadian itu sebilangan kecil peluru dilepaskan dan tiada tembakan sengaja disasarkan secara terus ke arahnya,” menurut sebahagian kenyataan ringkas dikeluarkan tentera Israel.

Siasatan diteruskan, menurut kenyataan, dan hasilnya akan diteliti komander kanan dan diserahkan kepada pendakwa raya tentera untuk pertimbangan.

Ribuan menghadiri majlis pengebumian al-Najr di Gaza Sabtu lalu, termasuk sebahagian yang pernah dirawatnya ketika cedera pada bantahan sebelum itu.

IKLAN

Zionis Kata Tak Sengaja Tembak Mati Sukarelawan Perubatan Palestin, Razan Al Najjar!

Pasukan perubatan Gaza berkata, tentera Israel membunuh 120 penduduk Palestin ketika bantahan setiap Jumaat dilancarkan pada 30 Mac lalu di Semenanjung Gaza.

IKLAN

Damailah Razan Al Najjar, pergimu pada bulan Ramadan yang mulia dengan niat ikhlas membantu rakyat Palestin. Semoga wanita berani ini ditempatkan dikalangan para syuhada’ dan golongan salehin.

Baca disini:
‘Tidurlah ya Syahidah Razan Al Najjar’ Siapa Sebenarnya Gadis Paramedik Yang Maut Ditembak Askar Israel

Sumber: Hmetro

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI