Ini Bahaya Jika Mak Ayah Tak Ada Al Quran Dalam Dada

Rupanya dalam pada nak mendidik hati anak ikut cakap mak ayah, mak ayah itu sendiri kena pasakkan dalam diri cintakan Al Quran. Dari situlah ketenangan dalam mendidik terbenam dalam hati.

Inilah yang dikongsikan Dr Taufiq Razif. Betapa Al Quran itu boleh mengubah cara pandang mak ayah terhadap didikan anak-anaknya.

 

Ini Bahaya Jika Mak Ayah Tak Ada Al Quran Dalam Dada

Hilang Bahagia Mak Ayah Jika Gagal Baca, Hayati Mesej Al Quran

1. Gelisah tiap hari

Kita sebenarnya dalam satu perjalanan dan hati kita faham betul tentang benda ni. Yes, we are all travellers! We are on a journey!

Itulah kenapa hati kita jadi gelisah sebab dia nak kita tunjuk pada dia ke mana dia akan pergi nanti. Dia akan rasa risau dan tak senang duduk kalau lost dan tak tahu nak tuju ke mana. Semua tu tak ada dalam buku teks. Benda ni cuma ada dalam Al Quran.

2. Mudah serabut

Kita akan jadi mudah serabut jika kita tak ada solution pada masalah kita. Cara nak dapat solution direct daripada Al Quran ni mudah je. Ni caranya :

Niatkan untuk cari solution pada masalah kita dan buka secara rawak halaman Al Quran yang ada di depan kita tu. Nescaya kita akan jumpa jawapan yang menakjubkan terhadap masalah yang kita alami. Cuba sekarang tau.

IKLAN

3. Habis idea nak bersembang dengan anak

Bila kita tak baca Al Quran, kita tak tahu sebenarnya dalam Al Quran tu ada beribu kisah Storytelling yang sebenarnya boleh kita jadikan modal untuk bersembang dengan anak.

Storytelling ni sangat powerful untuk ubah cara fikir dan karakter anak. Tu lah kenapa di Barat sana suka baca Bedtime Story pada anak mereka kerana mereka tahu betul tentang betapa powerfulnya sebuah storytelling untuk membentuk karakter anak anaknya

4. Tak ada Quranic Operating System ( OS )

Bila mak ayah tak ada Quranic OS dalam dada, maka agak agak sistem apa yang mak ayah guna untuk bentuk anak anaknya nanti? Jom kita menungkan sekejap tentang benda ni

5. Hilang rasa bahagia

Dato’ Dr Hussamuddin Yaacub, Chairman Karangkraf dan TV Al Hijrah bagitahu saya yang dia dah buat bisnes dan jadi jutawan selama 40 tahun dah tapi dia cuma rasa bahagia pada 5 tahun terakhir sahaja.

Nak tahu apa yang buat dia rasa bahagia pada 5 tahun terakhir itu? Kerana masa tu la beliau baru belajar kembali baca Al Quran setelah 35 tahun beliau abaikan Al Quran. Sekarang ni bila beliau dah kembali pada Al Quran, saya boleh nampak sendiri pada wajahnya dan saya boleh katakan beliau adalah orang yang paling bahagia di Malaysia!

IKLAN

Tolong sebarkan mesej ini pada seluruh keluarga kita yang kita cinta. Ini mungkin akan mengubah hidup mereka selamanya.

 

 

Gema Bacaan Surah Al-Kahfi Sempena Malaysia #QuranHour

Program Malaysia #QuranHour kali kelima ini di bawah anjuran Yayasan Warisan Ummah Ikhlas dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) berlangsung dengan jayanya di Masjid Putrajaya semalam, 30 Ogos 2019.

IKLAN

Bersempena sambutan Hari Kebangsaan Malaysia ke-62 sekaligus menjayakan kempen ‘MengQurankan Bangsa dan Mengikhlaskan Ummah’ yang mengajak semua lapisan masyarakat dari dalam dan luar Malaysia berinteraksi dengan Al-Quran.

Berpandukan 10 ayat akhir surah Al-Kahfi dan kaitannya dengan 10 ayat awal.

terdapat sembilan pesan utama buat warha Malaysia yang merdeka agar berpegang teguh kepada nilai-nilai yang ada di dalam Al-Quran.

 

Ini Bahaya Jika Mak Ayah Tak Ada Al Quran Dalam Dada

 

Sumber/Foto : Taufiq Razif

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI