Bagi sesetengah wanita, setua mana pun usia, syahwat tidak pernah ‘tua’, bahkan akan sentiasa muda. Pada usia emas sekali pun, keupayaan seksual masih pada tahap sama, malah kadang-kadang semakin memuncak.

Ikuti perkongsian daripada Dr. HM Tuah Iskandar Al-Haj, motivator yang juga penulis tetap ruangan Motivasi di dalam Majalah Mingguan Wanita berkenaan topik ini.

Godaan Cinta Plastik Lelaki Muda, Mak Sanggup Rampas Kekasih Anak Sendiri

Dulu Suka Yang Muda

Ini bukanlah perkara luar biasa, sebenarnya ia adalah fenomena yang bakal dialami oleh semua orang. Andainya panjang umur dan sihat, lihatlah syahwat anda terus di situ sebagaimana anda masa muda-muda dahulu.

Bezanya, taste anda mungkin berubah. Kalau dulu, terangsang bila melihat teruna, maklum ketika itu pun dara, tetapi kini beralih pada lelaki muda penuh keterampilan pula.

Dalam saat beginilah ramai wanita akhirnya menjadi mangsa. Apabila terlalu meminati, dia akan berkahwin lagi, kadang-kadang pasangannya jauh lebih muda. Meskipun ada yang jujur, tetapi tidak kurang lelaki muda yang lebih terangsang oleh harta benda yang dimiliki oleh wanita berusia itu tadi.

Makin Ramai

Saya menulis begini kerana kes wanita berharta akhirnya tertipu oleh lelaki muda semakin banyak. Sekurang-kurangnya boleh dikatakan setiap tiga bula,n saya akan mendapat kes begini, selalunya setelah ‘nasi menjadi bubur’, iaitu sudah pun berkahwin.

IKLAN

Antara kes terbesar ialah seorang jutawan wanita yang amat berjaya. Dia memiliki kilang sendiri tetapi akhirnya diisytiharkan muflis akibat muslihat suami.

Beliau pada mulanya menjadi penjamin suami ketika membuat pinjaman bank berjumlah hampir RM5 juta, tetapi disebabkan suaminya gagal menjelaskan hutang, dia menjadi buruan institusi kewangan sehingga semua hartanya disita selepas diisytiharkan muflis.

Diceraikan Menerusi SMS

Ketika hidupnya terumbang-ambing, dia diceraikan hanya dengan SMS dan pada masa sama bekas suaminya itu membina hidup baru dengan membuka perniagaan serta berkahwin lain!

Bukanlah semestinya lelaki muda itu tidak baik, malah sewaktu saya remaja, saya pernah berjiran dengan seorang wanita tua berusia 60-an sedang suaminya anak muda berusia 20-an sahaja. Kelihatannya mereka sangat bahagia dan setia.

IKLAN

Daripada cakap-cakap penduduk setempat sebenarnya anak muda itu kekasih kepada anak isterinya sekarang, tetapi entah macam mana wanita yang sepatutnya menjadi ibu mentuanya itu telah jatuh cinta terhadapnya lalu mereka berkahwin. Bayangkan bekas kekasih kini adalah anak tiri dan mereka tinggal serumah bersama-sama.

Godaan Cinta Plastik Lelaki Muda, Mak Sanggup Rampas Kekasih Anak Sendiri

Tetap Tinggal Sebumbung

Sememangnya saya lihat ada gambaran kesedihan di wajah anak gadis itu. Dia jarang keluar rumah dan apabila keluar misalnya menyidai pakaian, membuang sampah dan sebagainya, jarang senyum.

IKLAN

Kemurungan jelas terpapar di wajahnya. Ya, memang itu sesuatu yang amat menyedihkan. Saya kagum dengan gadis berkenaan kerana masih dapat meneruskan hidup di bawah satu bumbung meskipun sakit. Saya selalu membawakan kisah ini kepada gadis yang mirip-mirip menghadapi kisah serupa, menghubungi saya untuk mendapatkan motivasi dan kekuatan diri.

Nyata dia sangat kuat kalau dibandingkan dengan kisah seorang lelaki berusia 30-an yang memotong alat sulitnya sendiri berhampiran sebuah restoran di Danau Kota, Setapak. Dia dikatakan putus cinta.

Waspada

Pesanan buat semua wanita berjaya yang hidup bersendiri sekarang, berpada-pada apabila anda seperti terasa jatuh cinta semula, anda akan selalunya terjatuh cinta dengan lelaki muda. Semak betul-betul latar belakangnya, uji keikhlasannya dan berpuas hatilah dengan bukti-bukti yang ditunjukkannya, bahawa dia juga mencintai anda sejujurnya, bukan oleh harta benda yang anda miliki itu.

Perkahwinan kali kedua seperti ini harus menjadi sebab untuk lebih berjaya dan kaya. Rasulullah s.a.w bersabda, “Sesungguhnya ALLAH SWT tidak memandang kepada rupa paras dan harta benda kamu tetapi ALLAH hanya memandang kepada niat hati dan amalan-amalan kamu.” – (Muslim)

Sememangnya dunia ini turut didiami oleh mereka yang hanya memikirkan untuk hidup senang dengan bermodalkan cinta murahan ataupun plastik semata-mata.

Sebelum terlajak mencintai, jangan sekali-kali terlalu melihat pada ketampanannya hari ini, sebab sekali anda telah bergelar seorang isteri, segala-galanya boleh terjadi andainya dia tidak memiliki sekeping hati yang betul-betul boleh dipanggil hati.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI