9 Tindakan Ini Selamatkan Anak Usia 6 Ke 12 Tahun, Jadi Mangsa Pedofilia

Suka atau tidak, inilah realiti yang anak usia 6 ke 12 tahun berkemungkinan akan hadapi; terdedah dengan bahaya menjadi mangsa predator pedofilia.

Mereka boleh jadi sesiapa saja, hatta guru tuisyen (kes viral ini berlaku sekitar tahun 2017), pengunjung kedai serbanika atau pengguna media sosial yang giat menjalankan niat jahatnya itu.

Pesan Lara Marina agar mak ayah jangan terlalu dedahkan anak-anak di media sosial ini ada banyak benarnya.

Predator Pedofilia Cari Gambar Anak Kecil Di Media Sosial

Zaman sekarang zaman teknologi, semua benda nak di upload. Ye betul. Itu hak masing-masing. Cuma bab over dan obses memuatnaik gambar anak-anak di laman sosial tanpa kawalan itu yang menakutkan.

Saya faham yang anda excited nak tunjukkan dan kenalkan anak-anak anda kepada dunia luar. Pernah terfikir apa kaitan pedophilia dengan memuatnaik gambar anak-anak? Tanpa sedar, parents sendiri yang expose anak-anak mereka kepada predators.

Tetapi bila ditegur kata,

Kau dengki kan sebab kau tak kawen lagi.”
Kau dengki lah tu kau takde anak.”
Anak aku suka hati aku lah.”
Aku jaga anak aku ni guna duit kau ke?”

9 Tindakan Ini Selamatkan Anak Dari Jadi Mangsa Pedofilia (Predator)

Orang yang mempunyai nafsu seks terhadap kanak kanak range age starting 6 months until 12 years old.

Boleh imagine tak yang anak anda adalah salah satu mangsa pedophilia? Sudah tentu TIDAK bukan ?

Dear parents/future parents,

1. Please jangan terlalu/over expose anak-anak anda di media sosial. Kenapa? Kerana “predators” mudah mencari mangsa melalui media sosial. Since some parents suka upload gambar anak-anak, kemudian mereka simpan gambar anak anda sebagai stok.

2. Tolong pastikan anak anda memakai pakaian yang bersesuaian (proper attire). Saya tahu kita suka sangat tengok budak-budak memakai pakaian yang comel-comel. Tetapi ‘predators’ akan memandang anak anda sama ada berpotensi menjadi mangsa atau tidak. Dalam tidak sedar, anda sudah memberi kredit kepada predators untuk terus memerhatikan anak anda.

3. Pastikan dressing anak anda sopan-sopan dan bila memuatnaik especially di facebook, please set only for friends. Tidak sesekali set kan as”public”, otherwise set privacy for Only You!

4. Ajar anak anda tentang tempat “appropriate and inappropriate” untuk disentuh/dipegang seperti penis, vagina, breast dan lain-lain. At least kids tahu dan faham part mana yang boleh dan tak boleh disentuh. Bila anak anda faham, katakan predators meraba anak anda, anak anda akan cakap ‘Ayah/ibu, ada orang pegang saya punya breast/penis’ etc.

5. Jangan biarkan anak perempuan anda duduk di atas orang lain especially LELAKI. Kenapa? Tidak semudahnya predators akan bersentuhan dengan anak anda. Bila makin dekat,makin senang lah mereka melakukan kerja. Jangan lupa bahawa predators boleh terdiri daripada ahli keluarga sendiri.

6. Parents, please listen to your kids. Hanya anda medium bagi mereka meluahkan perasaan. Banyak parents di luar sana yang cuba “menafikan” apa yang anak mereka cuba luahkan.

Jaga-jaga Bila Anak Kata Ada Orang Pegang-pegang..

7. Bila anak anda cakap “Ibu , tadi paksu pegang-pegang adik dekat tempat yang tak sepatutnya dan anda sebagai ibu cuba menafikan kerana anda rasa mustahil mereka akan berbuat perkara tersebut lebih-lebih lagi kepada ahli keluarga sendiri. Please listen to your kids.

8. Ramai parents yang masih kurang memahami dan mendalami tentang ‘kesedaran pedophilia’ dan yang menjadi mangsa anak itu sendiri. Sedih bila benda sudah terjadi, mental effect direct pada mangsa. Kebanyakannya bila besar,abusement ini akan berkitar semula. Tidak semua yang boleh semudahnya survive daripada ‘trauma’.

9. Parents mesti bertindak rigid. Bukan sekadar tidak over exposed anak di media sosial, tetapi juga memonitor kelakuan pelik anak-anak. Dari mana anak dapat tahu benda yang tak senonoh and so on. Kanak-kanak ni memang tak pandai menipu. Tetapi mereka ada satu tabiat suka bercerita dan mempunyai daya imaginasi yang tinggi.

So parents/future parents,
Please educate yourself and kids regarding this issue. Teach them about good and bad touch. We should follow this habit as it can prevent our children from being a victim.

Sumber/Foto : Lara Marina