Cara Berkesan Guru Ini Bantu Anak Tahap 2 Faham Petikan Yang Dibaca

Guru ini, Faridah Salleh (Cikgu Eida) terangkan dengan jelas bagaimana membantu anak-anak yang berada di tahap 2 iaitu tahun 4, 5 dan 6 memahamkan apa yang dibawa dan fahamkan petikan ayat yang dibaca.

Ini kerana, ramai di kalangan anak-anak sekolah yang boleh membaca tapi bermasalah dalam memahamkan apa yang mereka baca.

Cara Ajar Anak Faham Apa Yang Dibaca, Baca Dan Fahamkan Petikan

Selepas anak-anak boleh membaca menggunakan buku yang mempunyai suku kata berwarna, kita sebagai ibu bapa atau guru tidak boleh menyatakan bahawa anak-anak sudah selesai dan boleh membaca.

Membaca adalah satu proses dan ianya menjadi penekanan utama oleh KPM bagi murid tahap 1 yang sudah diketahui tiada peperiksaan. Apabila melibatkan proses ianya adalah perlu berterusan.

Usah andaikan apabila anak kita boleh mengeja dia sudah boleh membaca. Pentaksiran PBD melibatkan proses membaca yang lancar dan intonasi yang betul.

Itu bermakna bacaan lancar ialah anak tidak lagi bersangkut-sangkut atau tersekat-sekat atau terhenti-henti untuk mengeja. Intonasi di mana perhentian mempunyai koma atau tanda noktah.

Ramai anak-anak yang bersekolah di tahap 2 iaitu tahun 4, 5 dan 6 yang boleh membaca tetapi tidak faham apa yang mereka baca.

Ini boleh dilihat dengan melihat markah keputusan peperiksaan anak setengah tahun ini. Adakah anak-anak sahabat lulus dengan baik atau cemerlang untuk mata pelajaran Bahasa Melayu?

Proses ini sangat mudah cuma kesediaan untuk melakukan secara konsisten oleh ibu bapa atau guru. Bagaimana cara kita nak anak kita fahami apa yang dibaca?

Di sini Cikgu Eida senaraikan apa langkah yang perlu dilakukan. Di harap langkah ini dapat membantu anak-anak sahabat semua.

Langkah 1

Selepas anak mahir membaca gunakan buku apa juga tak kisah buku teks keluaran KPM atau buku cerita atau cerita yang ditaip sendiri yang mempunyai tulisan berwarna hitam sahaja.

Bukan lagi buku berwarna suku kata. Ini supaya kita mahu anak biasakan dengan realiti kehidupan. Semua buku adalah mempunyai tulisan berwarna hitam sahaja. Bukan berwarna. Biasakan anak membaca buku seperti ini.

Pada peringkat permulaan ibu bapa boleh memenggalkan suku kata dengan menggunakan pensel atau gunakan teknik 12345 iaitu memahirkan anak dengan jumlah suku kata.

Langkah 2

Selepas anak membaca petikan cerita. Ibu bapa perlu menyoal secara lisan sama ada anak faham apa yang dibaca. Biasanya petikan mempunyai 6- 10 atau lebih ayat.

IKLAN

Tapi kita perlu menyoal setiap ayat. Bukan menyoal selepas anak baca semua ayat dalam petikan. Jika anak sudah biasa barulah kita boleh menyoal setelah anak selesai membaca semua petikan.

Pada peringkat awal, selepas membaca ayat, ibu bapa perlu menyoal sama ada anak faham atau tidak.

Apa yang dikatakan ayat?


Ayat ialah bermula dengan huruf besar san berakhir dengan tanda noktah. Ne fahaman paling mudah untuk ibu bapa.

Contoh,
Nama saya Faridah Salleh. Saya berusia 38 tahun. Saya bekerja sebagai guru. Saya bekerja di SK Bukit Mahkota Kota Tinggi Johor. Saya suka membaca novel. Saya mempunyai 5 orang cahaya mata.

Caranya ialah, apabila anak membaca ayat :

Nama saya Faridah Salleh.

Pastikan anak menbaca dengan nada dan intonasi yang betul. Berhenti apabila ada tanda noktah. Kemudian soal anak.

IKLAN

Siapakah nama dalam petikan ini?

Jika anak jawab Faridah Salleh. Bermakna anak faham apa yang dia baca.

Selepas anak sudah biasa. Ajarlan anak memahami dengan berstrukur iaitu menjawab pula secara penuh. Siapakan nama dalam petikan ini? Nama dalam petikan ini ialah Faridah Salleh.

Selepas anak kuasai secara ayat per ayat barulah ajar memahami secara keseluruhan petikan.

Langkah 3

Selepas anak membaca petikan dan memahami apa yang dibaca. Ibu bapa dan guru perlu membuat imlak atau perkataan mudah ialah ejaan. Pastikan anak ada buku ejaan atau imlak.

Buatlah sehari 10 perkataan sahaja. Selepas anak kuasai imlak perkataan barulah buat imlak ayat. Ibu bapa sebut dan anak tulis. Sambil memasak pun boleh lakukan. Kemudian ibu bapa tanda apa yang anak tulis. Betul atau salah. Jika salah minta anak buat pembetulan.

Langkah 4

Berikan anak soalan secara bertulis. Kita tidak mahu anak tahu baca tetapi tidak tahu menulis. Pastikan anak menggunakan ayat penuh dan menulis dengan cara yang betul.

Mana nak cari soalan?

IKLAN

Gunakan petikan yang sama dan soalan yang sama cuma ibu bapa tulis sahaja soalan itu dalam buku tulis. Jika anak kita boleh jawab secara lisan pasti dia boleh menulis jawapan kerana kita menyoal dan menulis soalan yang sama.

Cuba praktikan 4 langkah ini.

In sya Allah anak-anak akan dapat markah yang tinggi dalam peperiksaan dan memudahkan urusan mereka pada masa kini dan depan.

Kita biasa lihat anak-anak yang kita minta buat benda lain tapi benda lain yang dibuat. Itu menunjukkan mereka tidak faham arahan. Cara nak atasi adalah sama.

Apabila kita biasalah 4 langkah ini nescaya kita dapat atasi masalah dalam apa juga subjek peperiksaan iaitu masalah memahami.

Klik Sini : 5 Cara Ini Ajar Anak 6 Tahun Membaca ABC Tanpa Memaksa

Rujuk Video Proses Mengajar Anak Tahap 2 Fahamkan Petikan

 

Posted by Faridah Salleh on Monday, May 27, 2019

 

 

Posted by Faridah Salleh on Monday, May 27, 2019

 

Sumber/Foto/Video : Faridah Salleh, Cikgu Eida juga membantu anak-anak yang tidak kenal huruf, tidak boleh membaca, tidak lancar membaca atau tidak memahami apa yang dibaca.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI