Air Ketuban Lebih, Buat Bayinya Cuma 6 Bulan Bertahan Dalam Kandungan

Ibu ini, Intan Nureezanie semasa hamilkan anak kedua alami masalah air ketuban lebih. Keadaan itu menyebabkan semput kerap menyerang terutama bila kandungan melepasi usia 20 minggu.

Sampai satu tahap, dia terpaksa membuang lebihan air ketuban dari kantung rahimnya. Dan selepas itulah peristiwa pilu ini ibu alami. Satu persatu, ibu ini kisahkan sebagai kenangan akhir untuk anak syurganya.

Cuma 6 Bulan Dalam Rahim Bonda

Alhamdulillah, seminggu sudah pemergian anak syurga bonda MUHAMMAD ASEEF HABIB. Ramai yang nak tahu sebab anak syurga meninggal di kala usia 6 bulan lebih dalam kandungan. Hari ni (ketika status ditulis) Bonda dah kuat untuk story.

Bonda pregnant kali ni agak excited juga, even Bonda ada anak sebelum ni MUHAMMAD AQEEF HILAL. Bonda excited sebabnya Bonda nak dapat hero lagi. So Bonda excited semua perkara.

Tapi Allah uji Bonda untuk anak syurga Bonda hanya dalam rahim Bonda selama 6 bulan @ 27 week 1 days sahaja.

Nak dijadikan cerita, satu hari Bonda keluar, tetiba sesak nafas macam tak cukup oksigen tu.. Bonda penat lelah. Bayangkan duduk aircond lemas, bukak tingkap lemas. Last terpaksa ke KKBM tapi semuanya okay cuma rate nadi tinggi sikit. Selepas tu, setiap hari jadi lemas. Bila tidur, kedudukan kepala kena tinggi dari badan. Kalau tidur flat memang lemas semput.

 

Air Ketuban Lebih, Buat Bayinya Cuma 6 Bulan Bertahan Dalam Kandungan

Alami Air Ketuban Lebih Selepas Hamil 20 Minggu


Maka bermulalah episod di mana Bonda tahu Bonda ada masalah kandungan apabila kandungan usia 20 week++. Bila checkup ketinggian perut lebih dari sepatutnya. Nurse ragu-ragu sama ada kedudukan baby atau air ketuban lebih.

Sampai lah Bonda setiap minggu buat checkup ketinggian perut yang makin lama makin besar.

Bayangkan perut Bonda dah tak macam pregnant 6 bulan. Sebab air ketuban lebih.

Kan selalunya orang hanya tahu air ketuban kurang sahaja.

Nak dijadikan cerita, Bonda checkup pada 14/5/2019. Memang setiap hari Selasa Bonda kena follow checkup di RSAT. Sebab berat naik turun dan nak checkup perut. Nurse nak pastikan adakah kerana kedudukan atau perkara lain. Masa checkup baby dan jantung semua okay tapi ketinggian perut masih tinggi.

Susah Bernafas, Lemas Dan Semput

Bayangkan tengah checkup pun tetiba lemas semput. Nurse pun refer doctor, bayangkan checkup dengan doctor 2 kali semput dan lemas, berpeluh.. dalam bilik doctor yang sejuk pun berpeluh. Bila check AFI 30. Jadi kandungan kali ni Bonda mengalami air ketuban lebih.

Doctor pun terpaksa refer pakar O&G. Bila refer pakar O&G AFI tu 34.

Bayangkan air ketuban dengan paru-paru tu dekat sangat. Patutlah selalu lemas tak cukup oksigen. So pakar decide Bonda kena keluarkan sedikit air ketuban tu tetapi ade risiko nya. Dan pakar mintak Bonda minum air gula. Biasanya mereka yang ada air ketuban lebih berlaku pada ibu yang ada GDM.

Ini risiko yang mungkin Bonda lalui:

  • Boleh terkena jangkitan kuman
  • Contraction awal
  • Bersalin awal
  • Lekang uri
  • Demam

Bonda putuskan kena keluarkan sebab tak mampu bertahan asyik semput. Hari tu juga Bonda kena warded. Sedih bukan sebab warded tapi kena berpisah dengan bujang. Lepas kena warded nurse mintak Bonda puasa start 10 malam sebab 4 pagi nak minum air gula.

15/5/2019 ( Rabu )

Pukul 4 pagi, tengah lena nurse datang mintak minum air gula. Dalam mamai-mamai minum lah walaupun manis.. paham paham lah.

Pagi tu nurse bagitahu no GDM. Doc pun dah bagitahu kemungkinan pada baby. Oh my! Bonda dah risauuu lah. Tapi masih positif. Doc datang decide nak keluarkan air ketuban. Esok kan harinya. Doc terangkan risiko yang bakal Bonda hadapi.

Bonda kata anak syurga Bonda kena kuat. Dan Bonda pun kuat untuk anak syurga bonda walaupun ape jadi. Bonda kena cucuk Dexa matangkan paru-paru baby dulu baru boleh proceed untuk next stage. Sekali lagi, doc minta puasa start 4 pagi sebab 9 pagi nak keluarkan air ketuban.

 

Air Ketuban Lebih, Buat Bayinya Cuma 6 Bulan Bertahan Dalam Kandungan

16/5/2019 ( Khamis )

Selepas checkup dan pantauan doctor pukul 11 pagi, doc nak keluarkan air ketuban yang lebih tu. Sakit dia jangan cakap sebab dia cucuk di perut kita. Don’t worry tak kena baby. Dia scan dulu ruang kosong mana yang sesuai. Dekat setengah jamlah bonda keluarkan air ketuban yang lebih tu sebanyak 1 liter.

Faham tak 1 liter tu banyak mana kan. Baru lah Bonda selesa nak bernafas selepas air ketuban tu dah buang. Sakit lepas buat tu.. Kena rehat dan tak boleh bergerak. Takut berlaku contraction atau masalah lain.

Nak dijadikan cerita, malam tu waktu nak tidur tetiba menggigil, berpeluh, kepala sakit. Pukul 4 pagi macam tu nurse datang check BSP. Nurse nampak Bonda pucat menggigil.

Sekali check suhu 38.6. Habis lah Bonda demam lepas buat procedure tu. Nurse mintak mandi. Suhu turun 36.9. Tetapi selepas tu doc on antibiotik badan Bonda start menggigill semula. Check suhu 37.9.

17/5/2019 ( Jumaat )

Suhu masih tak okay lagi. Tapi dah kuat lah juga sebab tak nak layan dah. Takut makin melarat. Doc datang jumpa. Dia dah detect kandungan Bonda dah ada jangkitan kuman sebab Bonda demam selepas procedure itu. Tapi doc cakap Bonda okay lagi.

Start petang tu, dah menggigill demam lagi melarat ke malam. Nurse check suhu dah 39.6C. Bila badan Bonda menggigil macam apa, nurse dan doctor dah keliling Bonda.

Masuk lah segala jarum kiri kanan kat tangan. Ambik darah semua. Doc decide Bonda dipindahkan di HDU labour room untuk pemantauan.

Tetapi bila dipindahkan ke HDU masa itu suhu dah 40.1C . Doc terus decide Bonda terpaksa emergency caeser. Masa itu juga kuman dah detect ada dalam kandungan dan baby.

Tekanan nadi Bonda pun dah 120++ ke atas. Memang laju.. Nak tak nak Bonda terpaksa emergency caeser walapun kandungan baru 6 bulan. Berat baby masih kecik. Tetapi kalau Bonda tak caeser, akan ada masalah lain pada Bonda.

Doc terangkan dia terpaksa caeser sebab kalau kuman detect saluran darah, Bonda akan koma atau meninggal sebab suhu terlampau tinggi. Kuman pada air ketuban tu dah aktif selepas procedure tu. Bonda kena redha. Doc minta Bonda kuat walau apa-apa terjadi

Tepat pukul 11 lebih malam, Bonda ditolak ke bilik pembedahan. Perasaan masa tu kosong.

 

Air Ketuban Lebih, Buat Bayinya Cuma 6 Bulan Bertahan Dalam Kandungan

18/5/2019 ( Sabtu )

Tepat 12.15 am lahirlah anak syurga Bonda seberat 1kg. Tetapi anak Bonda dilahirkan dan diletakkan di NICU sebab anak Bonda kecik. Bonda pun selepas caeser dipindahkan ke bilik HDU. Untuk pemantauan memandangkan masih demam.

Sampai lah pukul 11 lebih Bonda masih tak kuat, pening lagi. Doc kanak-kanak dari NICU call Bonda bagitahu anak kekurangan darah. Jadinya, doc datang ambik darah Bonda.

Dalam pukul 12, doc call bagitau anak Bonda dah tenat kritikal. Masa tu jantung.. Allah saja yang tahu. Dalam hati Bonda terus berdoa supaya anak Bonda kuat. Selepas tu, doc pakar kanak-kanak datang bagitau Bonda itu ini sebelum Bonda ditolak ke bilik NICU yang menempatkan anak syurga Bonda.

Bonda dalam keadaan pening, doc terangkan keadaan anak Bonda.


Dah tak mampu bertahan kerana pendarahan otak. Sebab lakukan CPR 15 minit sekali, tak ada tindak balas. Akhirnya, Bonda decide pada doc lepaskan lah anak syurga bonda. Satu keputusan yang paling berat Bonda kena lakukan dalam hidup Bonda selama ni.

Tepat 12.15 pm dan akhirnya anak Bonda pergi untuk selamanya. Cuma 12 jam kamu bertahan sayang.

Bonda mampu hantar anak Bonda di forensik sahaja. Dan sedih dia Allah yang tahu. Bonda tak mampu pulang bersama. Ketika itu, Bonda masih dalam pemantauan.

Pulanglah anak syurga Bonda bersama ayah, atuk, opah, tokabah, nenda, moyang dan kawan-kawan ayah ke Jengka. Selepas Asar anak Bonda selamat dikebumikan bersebelahan arwah abang dan adik bonda. ( Paklong dan Makcik anak syurga Bonda )

Selama ni tak pernah terfikir akan melalui fasa dugaan kehilangan zuriat yang dikandung. Tapi Allah menyayangi dari Bonda sayang anak syurga Bonda.

Bonda dah 8 hari (ketika status ditulis) berpantang tanpa anak. Sakitnya Allah yang tahu . Tapi anak syurga Bonda dah rehat di taman syurga Allah.

Al fatihah anak syurga Bonda MUHAMMAD ASEEF HABIB B MOHAMAD AZLAN

Alhamdulillah Bonda dah kuat sebab Bonda masih ada permata hati Bonda lagi MUHAMMAD AQEEF HILAL. Yang sentiasa menceriakan hidup Bonda, kekuatan Bonda untuk melangkah dari hari ke hari.

Sumber/Foto : Intan Nureezanie

Jangan Lupa Komen

komen