Ibu dua anak dinobat pelatih terbaik keseluruhan PLAK, tak sia-sia berjauhan dengan anak-anak. Sarjan Siti Fairuz Abdullah, 32, terpilih sebagai Pelatih Terbaik Keseluruhan Program Latihan Asas Kepolisan (PLAK) Sarjan Percubaan di Pusat Latihan Polis (Pulapol).

Ibu Dua Anak Dinobat Pelatih Terbaik Keseluruhan PLAK

Ibu Dua Anak Dinobat Pelatih Terbaik Keseluruhan PLAK, Tak Sia-sia Berjauhan Dengan Anak-anak

Anak kelahiran Bukit Mertajam, Pulau Pinang itu mengakui dia sejujurnya tidak meletakkan sasaran dipilih sebagai pelatih keseluruhan terbaik.

“Satu pencapaian membanggakan sebagai seorang wanita dan tidak menjangkakan dipilih sebagai pelatih terbaik keseluruhan,”katanya.

Beliau yang berkelulusan Diploma Kejuruteraan Awam dari Politeknik Sultan Azlan Shah berkata, komitmen 100 peratus diberikan sepanjang sembilan bulan latihan di Pulapol.

Ibu Dua Anak Dinobat Pelatih Terbaik Keseluruhan PLAK, Tak Sia-sia Berjauhan Dengan Anak-anak

“Saya kira ini satu pencapaian membanggakan kerana saya merupakan seorang pelatih wanita berjaya dipilih sebagai pelatih keseluruhan terbaik.

“Sememangnya saya telah tanam minat sejak dari kecil lagi untuk menjadi warga PDRM kerana ayah juga seorang pegawai polis,” katanya pada Jumaat.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas tamat majlis Perbarisan Tamat Latihan Program Latihan Asas Kepolisan (PLAK) Sarjan Percubaan di Pusat Latihan Polis (Pulapol).

Ibu Dua Anak Dinobat Pelatih Terbaik Keseluruhan PLAK, Tak Sia-sia Berjauhan Dengan Anak-anak

Tak Sia-sia Berjauhan Dengan Anak-anak

Majlis tersebut disempurnakan oleh Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Seri Ramli Mohamed Yoosuf.

Siti Fairuz berkata, dia bersyukur kerana mendapat sokongan penuh daripada ahli keluarga tercinta dan rakan-rakan.

IKLAN

Ibu Dua Anak Dinobat Pelatih Terbaik Keseluruhan PLAK, Tak Sia-sia Berjauhan Dengan Anak-anak

Ibu kepada dua anak itu berkata, cabaran utama semasa menjalani latihan selama sembilan bulan di Pulapol adalah berjauhan daripada anak-anak tersayang.

Ibu Dua Anak Dinobat Pelatih Terbaik Keseluruhan PLAK, Tak Sia-sia Berjauhan Dengan Anak-anak

Menurutnya, selama ini dia tidak pernah berjauhan begitu lama dengan anak-anak, namun semua itu berjaya ditempuhi dengan penuh kesabaran.

Siti Fairus juga adalah pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Sains Kemasyarakatan, major dalam Sains Politik di Pusat Pengajian Pendidikan Jarak Jauh Universiti Sains Malaysia dan kini menangguh pengajian kerana mengikuti kursus kepolisan tersebut.

Siti Fairuz yang lahir dan dibesarkan di Pulau Pinang adalah anak kelima dari sembilan adik beradik dan telah berkhidmat sebagai anggota polis sejak tahun 2018.

Siti Fairuz berkata, dia bersyukur kerana mendapat sokongan penuh daripada ahli keluarga tercinta dan rakan-rakan.

Siti Fairuz berkata, latihan fizikal yang berat bukan satu halangan bagi dirinya namun terpaksa berjauhan dengan dua anak kecil berusia 9 dan 8 tahun menjadi cabaran paling utama.

“Saya sangat berterima kasih kepada suami dan keluarga saya yang telah banyak menyokong dan berkorban dalam pelbagai segi terutama kepada suami saya yang menjadi ibu dan ayah kepada dua cahayamata saya semasa 9 bulan saya berkursus,” kata Siti Fairuz yang mempunyai seorang anak lelaki Adam Hariq, 9 dan seorang anak perempuan Arisa Humaira, 8.

IKLAN

“Ayah saya banyak memberikan bimbingan dan fokus dan ini menjadi dorongan kepada saya untuk cekal dalam mengikuti kursus tersebut dengan penuh keyakinan di samping pengalaman pertama saya semasa berkursus dahulu.

“Sebagai seorang pelajar Rancangan Pengajian Jarak Jauh USM dan juga Duta Pelajar PJJ, saya menyeru supaya lebih ramai anggota polis menyambung pengajian di PPPJJ USM di samping memajukan diri dan kerjaya, yuran pengajian di sini adalah murah dengan pengajian yang sangat fleksibel.

Ujarnya lagi, segala titik peluh dan keringat yang dicurahkan menjadi lebih bermakna apabila diumumkan sebagai pelatih terbaik keseluruhan bagi pengambilan sarjan percubaan Bil.1 Siri 1/2023 di Pusat Latihan Polis (Pulapol) Kuala Lumpur.

Ditanya mengenai tugas sebelum ini, katanya, dia menyertai PDRM pada 2018 dan menjalani latihan di Pulapol Langkawi sebelum ditugaskan di unit trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) KLIA.

Siti Fairuz melapor diri pada 18 Jun lalu sebagai Penolong Pegawai Penyiasat Jenayah di IPD Shah Alam, Selangor

Sumber: Sinar Harian dan School Of Distance Education, Universiti Sains Malaysia

Kredit foto: Siti Fairuz

IKLAN

Baca artikel lain juga: Ibu Virgoun Syukur Anak Ditangkap Kerana Dadah, “Nasib Lebih Buruk Kalau Masih Bebas…”

Ibu Kandung Meraung Anak 5 Tahun Mati Didera Keluarga Angkat, Kenapa Buat Anak Aku Macam Tu

 

“Saya turunkan ego saya…

Kakak Hello Kitty. Usahawan ini pernah bercerai dan ramai mengaitkan perceraiannya kerana suami dipaksa pakai baju Hello Kitty.

Mesra disapa Na, mengakui perceraian selama 23 hari dengan suami membuatkan diri dan hatinya tidak kuat. Perlu melakukan kerja-kerja rumah yang selama ini dibantu suaminya, Mohd Afizi.

Dan kerana itulah dirinya mengambil peluang kedua diberi Allah dan mereka kembali rujuk demi anak-anak serta menurunkan ego masing-masing demi membina keluarga bahagia.
Ikuti video penuh kisah suka duka pasangan ini yang memilih peluang kedua dalam kehidupan mereka dalam Sembang Wanita Xtra di saluran YouTube MW.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI