gambar selfie

Kalau nak tegur orang yang suka up gambar selfie, nanti dikatakan kita ini jeles. Tak pun dituduh sibuk hal tepi kain orang.

Tetapi agak-agak kalau baca perkongsian daripada bekas tukang urut, Puan Nurul Marjan, anda rasa berbaloi ke upload gambar selfie di media sosial. Jemput baca…

Nota Buat Anda Yang Suka Up Gambar Selfie

Hati-hati bagi yang kerap sangat upload selfie. Dulu masa aktif mengurut, penat juga saya nak repair masalah ‘ain kat wajah customer ni. Yang cara naik jerawat melampau tak sembuh-sembuh, yang kepala penuh dengan bad energy sampai muka kusam tak ada seri, fikiran sentiasa blank, mata pula kelabu (penglihatan tak jelas), yang keluar abu debu mayat masa kena urut pun ada. Yang ada risiko kena Bell Palsy/ Stroke muka, hampir 90% ada. Ini juga kemungkinan berpunca dari kesan penyakit ‘ain terhadap wajah kita secara langsung atau tidak. Yang berdepan atau virtual, dua-dua menyumbang kesannya yang tersendiri.

Boleh dikatakan risiko kepada mereka yang suka selfie ni, kebanyakannya dah resap, serap energi negatif makian atau segala jenis ‘ain secara tak langsung dari alam maya kerana sikap mereka sendiri menjengkelkan. Jangan lupa bahawa kita sendiri yang mengundang. Tak semua orang suka, walaupun komen seumpama puji tinggi melangit, belum tentu hati berkata yang benar walaupun sememangnya nampak cantik, flawless kebabom. Kadangkala, boleh termasuk frekuensi bisikan orang lain dalam hatinya yang macam-macam.

IKLAN

“Kau tunggu lah, kena jugak (sihir) nanti.”, “Eh, dia ni macam lah lawa sangat..”, “Menyampah betul lah minah ni, asyik selfie je macam dia sorang je kat dunia ni”, pelbagai ungkapan lagi.

Macam Ada Penyakit Disorder

Saya pun SEJUJURNYA boleh meluat juga kalau yang 10x sehari duk selfie. Jadi saya hidekan saja orang yang suka selfie overdose ni. Selain makian orang pun saya boleh dengar ke telinga saya, baik saya hide dari ter-akses channel tak sepatutnya.

IKLAN

Yang suka selfie ni nampak macam ada sejenis penyakit disorder pun ya, ada namanya, Selfitis/ Narcissist…

IKLAN

Okay, tak suka post ni? Tapi itulah realiti. Boleh baca di komen, apa kaitan kata hati orang yang berbaur negatif dan kesan dia kepada diri kita.

Amacam, tetap nak selfie juga? Boleh. Ada doa-doa dan adabnya bagi mengelakkan ‘ain. aib, fitnah dan sihir. Cuma, niat tu kena tahu untuk apa, janganlah niat kita sendiri yang mengundang. Ada saya share amalan-amalan elakkan 4 perkara ni sebelum ni. Namun jika masih enggan dan degil untuk terima kenyataan dan realiti akan risiko ini, tak apa.. teruskan sahaja selfie tanpa protection. Wajah anda, tanggungjawab anda. Kalau huduh, buruk pun, sendiri tanggung. He he he.

Terima kasih kerana sudi membaca.