IVF

Apabila seorang wanita mengalami menopause bermakna potensi untuk mendapatkan seorang anak adalah mustahil.Ini kerana tiada lagi telur yang dikeluarkan oleh ovari sendiri.

Namun demikian, seorang wanita dari Britain yang telah disahkan menopaus pada usia 36 tahun dan diberitahu oleh doktor bahawa dia tidak akan memiliki anak sendiri, telah selamat melahirkan seorang bayi perempuan melalui kaedah persenyawaan in-vitro (IVF).

Marie Neal, 49, dari Nelson di sini telah melahirkan Essie dengan berat 3.54 kilogram pada 10 Ogos lalu selepas sembilan kali melakukan kaedah IVF yang menelan belanja mencecah £60,000 (RM324,224) sejak berusia 42 tahun.

Meskipun Disahkan Menopause Usia 36 Tahun, Wanita Berjaya Lahirkan Bayi Dengan Kaedah Ini

Menopause

Wanita yang bekerja sebagai seorang setiausaha perundangan dan suaminya Dale, 49, telah bersama selama 12 tahun. Mereka berusaha untuk memiliki anak pada usian lewat 30an, namun kecewa apabila diberitahu oleh doktor bahawa dia telah mengalami menopause dan tidak akan mempunyai anak sendiri.

IKLAN

“Saya selalu membayangkan mempunyai anak sendiri, sehinggalah doktor memberitahu bahawa saya tak boleh mempunyai anak sendiri kerana telah mengalami menopause. Saya sedar bahawa pentingnya ada sebuah keluarga.Ia agak mengejutkan kerana tiada lagi telur dan bermaksud saya takkan ada anak kandung saya sendiri,” ujar Neal.

Meskipun Disahkan Menopause Usia 36 Tahun, Wanita Berjaya Lahirkan Bayi Dengan Kaedah Ini

IKLAN

9 Kali Rawatan IVF

Pasangan tersebut mengumpul maklumat mengenai IVF dan mengambil keputusan untuk melakukannya menggunakan telur yang didermakan untuk disenyawakan bersama sperma Dale.

Selepas sembilan kali mencuba rawatan IVF yang melibatkan dua kali keguguran kandungan dan tiga kali kehamilan luar rahim, doktor memberi amaran bahawa cubaan Marie untuk hamil hanya akan merisikokan nyawanya, namun ternyata pertaruhan itu berjaya.

IKLAN

Meskipun Disahkan Menopause Usia 36 Tahun, Wanita Berjaya Lahirkan Bayi Dengan Kaedah Ini

Kegigihan wanita ini untuk memperolehi ‘anak sendiri’ wajar dipuji. Keazaman dan tekad untuk memiliki cahayamata dan rela menempuhi segala ujian serta pengorbana tanpa berputus asa, seharusnya menjadi inspirasi.

Buat para wanita dan pasangan suami isteri yang masih menantikan kehadiran cahaya mata, jangan sesekali pernah berputus asa, teruslah berusaha dan berjuang kerana tiada apa yang mustahil jika terus bersikap positif dan keajaiban itu ada.

Sumber: Kosmo, daily mail