punca sembelit

Memang kesian bila lihat anak selalu menangis susah nak buang air besar sebab sembelit dan najis keras.Seringkali mak ayah tertanya-tanya apa punca yang mengakibatkan anak boleh kena sembelit dan najisnya jadi keras. Kebanyakkan tanggapan mak ayah ia berpunca daripada susu formula yang tidak sesuai dan perlu tukar kepada jenis/jenama yang lain. Andaian ini sebenarnya kurang tepat.

Menerusi perkongsian oleh Dr Hairin Anisa Tajuddin yang merupakan seorang Doktor Pakar Kanak-Kanak ada 3 punca yang menyebabkan anak hadapi masalah ini..

Berikut merupakan antara perkongsian beliau;

Assalam
I’m sharing cases yesterday. Semalam constipation day ..pelik kan? Kalau ada seorang datang dengan satu problem.Nanti berturut pulak patients yang ada simptom yang sama.

Memang semalam ada baby darapada umur 10 bulan hingga anak umur 4 tahun yang ada masalah najis keras.Susah nak buang air besar malah sampai najisnya berdarah sebab luka anusnya (lubang dubur).

Sama aje historynya:

1) Bagi susu Formula Milk (FM) dan too dependant dengan FM tu

Penjelasannya :

Susu formula milk (FM) terutama yang high calorie menyebabkan anak selalu rasa kenyang, digestion susu FM lambat dan anak rasa mudah sebab tak perlu kunyah.Hisap telan aje). Sebab itu anak jadi kurang selera makan. Susu FM pulak adalah tepung.Ada campuran kanji seperit corn starch, maka najis akan keras macam kena glue (gam kan buat daripada kanji).

2) Kurang Minum Air Masak (tak termasuk air-air lain ye), mak kata bagi air masak tapi jumlahnya setiap hari tak cukup

Penjelasannya :

Air masak sangat penting untuk melembutkan najis yang terhasil dalam usus.Jika badan kurang air, maka lebih banyak air daripada usus yang akan diserap ke dalam darah.Maka najis jadi kurang air & keras.

3) Kurang pengambilan fiber or serat (ambil tapi tak cukup)

Penjelasannya :

Serat ni ibarat macam sponge (jika sponge kita yang tinggi fiber, akan senang nak serap air kan?)
Serat besar yang ada dalam makanan tidak diserap balik oleh tubuh & tertinggal dalam usus (maka najis yang ada tinggi serat) untuk menyerap semula air dalam usus yang ada najis & memastikan najis sentiasa lembut.
Serat daripada buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin berserat tinggi, adalah makanan yang bagus untuk perjalanan usus.

# Ada mak kata dah masukkan sayur tapi satu jenis aje sayur dalam bubur atau hidangannya.

# Ada yang ingat kentang tu pun sayur sedangkan kentang tu sejenis makanan kanji yang boleh keraskan najis.Ia pengganti kepada nasi (karbohidrat).

# Ada yang beli serat daripada pharmacy sedangkan serat boleh didapati daripada natural fruit & sayur & oat.

#Ada yang ingat susu FM berlabel IT (improve transit) kononnya untuk sembelit tapi tetap sembelit sebab apa? Semuanya sebab tak cukup makan serat & minum air masak.

Macam-macam cerita semalam kalau nak share.
Nanti saya cerita berapa amount air masak yang diperlukan oleh anak2-anak ye.

Selepas 2 Tahun Ganti Dengan Susu Segar @ Susu UHT

Setelah putus susu ibu, after 2 years old boleh diganti dengan susu fresh milk or susu UHT (Full cream), mereka tidak boleh bergantung kepada susu semata-mata, maka 3 kali susu sehari dah cukup, selebihnya berikan makanan seperti cheese & yogurt dan lain lain serta makanan lain yang natural.

Jika anak yang tak menyusu ibu, selepas 1 tahun tak perlu bagi susu FM lagi, berikan susu Fresh milk or Full Cream UHT kalau susah nak jumpa fresh milk. Nak bagi yang ada perasa sekali sekala pun boleh. Tapi sebab ianya manis maka campurlah separuh susu putih & separuh susu berperisa. Pelbagaikan nutritious drink seperti campurkan susu Fresh dengan horlick or malt chocolate pun boleh tapi kurangkan gula ye.

Alhamdulillah ramai patients saya yang berjaya pulih daripada sembelit setelah tukar diet changes tanpa perlu pening-pening kepala nak tukar susu formula apa.

Banyak nak kongsi lagi.InsyaAlllah jika ada masa. Wassalam.

Sumber:Hairin Anisa Tajuddin

Jangan Lupa Komen

komen