Niatnya cukup murni iaitu mahu menjadi seorang pendidik yang cemerlang satu hari nanti. Begitulah cita-cita murni personaliti yang juga pemilik empunya nama Nur Eliyani Ismail, 24 tahun yang berasal dari Selangor. Gadis yang kini masih menuntut menerusi program Ijazah Sarjana Muda TESL di UiTM Puncak Alam ini sebenarnya sejak dari dulu sentiasa memandang tinggi tugas seorang pendidik.

Anak kedua daripada empat beradik yang kini menetap di Puchong bersama keluarga tekad untuk menyambung Ijazah dalam jurusan pendidikan selepas tamat pengajian Diploma Perakaunan di UiTM Seri Iskandar.

“Alhamdulillah, saya ditawarkan jurusan yang saya inginkan. Sepanjang dua tahun setengah belajar dalam jurusan ini, saya sedar menjadi pendidik bukan suatu perkara mudah, malah sangat mencabar. Saya yakin salah satu penyumbang kepada setiap kejayaan yang terukir adalah daripada usaha dan titik peluh guru yang mengajar. Dari situ, saya berazam untuk menjadi guru yang mungkin satu hari nanti mampu membentuk generasi yang cemerlang bukan saja dari segi akademik tetapi juga dari segi akhlak dan peribadi.

“Inspirasi dalam bidang pendidikan sudah tentu datang daripada guru-guru yang pernah mengajar saya di sekolah dulu. Mereka adalah insan-insan yang banyak membantu dalam perjalanan akademik saya, yang saya kira sebab untuk saya teguh dalam jurusan ini. Selain itu, pencapaian kakak saya dalam akademik yang merupakan pemegang Ijazah Sarjana dalam bidang Sains Ekonomi dari UUM, menjadikan tanda aras dan sebab untuk saya menyambung pelajaran. Kini, seorang daripada adik saya juga mengikut jejak langkah kakak menyambung pelajaran di peringkata Ijazah Sarjana Muda di Uitm Jasin. Saya percaya ilmu adalah sangat penting dalam kehidupan, dan itu yang akan saya terapkan pada setiap bakal anak murid saya nanti,” ujar Nur Eliyani membuka bicara.

Nur Eliyani Mahu Jadi Pendidik Bantu Bentuk Generasi Cemerlang

Perlu Bijak Bahagikan Masa

IKLAN

Ditanya sebagai seorang pelajar antara cabaran yang perlu ditempuhi, Nur Eliyani yang sememangnya bijak dalam menutur bicara menyambung;

“Menjadi seorang pelajar sepenuh masa, cabaran utamanya sudah tentu dari segi pengurusan masa. Bagi saya, untuk menjadi pelajar yang produktif dan proaktif, kita perlu tahu bahagikan masa untuk mngulang kaji pelajaran, beriadah dan berhibur. Prinsip saya mudah, work hard play hard. Buat sesuatu tu biar bersungguh dan jangan separuh jalan.”

Nur Eliyani juga merancang selepas tamat belajar dia merancang untuk menyertai aktiviti sukarelawan,

IKLAN

“Selepas tamat belajar, saya merancang untuk menyertai aktiviti sukarelawan secara aktif terutamanya melibatkan pendidikan untuk generasi muda mungkin sperti kelas untuk anak-anak gelandangan secara percuma. Dah lama saya teringin untuk mnyumbang kepada masyarakat, insyaAllah, bila tamat belajar. Kalau ikut perancangan, saya ingin bekerja selepas tamat pengajian Ijazah Sarjana Muda. Apa pun, saya percaya pada rezeki Allah,” terang Nur Eliyani yang juga minat dalam penulisan.

Nur Eliyani Mahu Jadi Pendidik Bantu Bentuk Generasi Cemerlang

Selalu Ingat Pesan Ibu & Ayah

Nur Eliyani juga sering teringat pesanan ibu dan ayah yang mahu dia bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu.

IKLAN

“Ayah dan ibu selalu pesan untuk saya sentiasa tetap pendirian dan bersungguh-sungguh dalam apa yang saya lakukan. Yang penting, sentiasa ingat Allah dalam apa keadaan sekalipun. Pada kebiasaanya juga saya akan buat jadual dan letakkan sasaran masa untuk siapkan tugasan. Jadi, saya akan jadi lebih berhati-hati dan siapkan kerja lebih awal. Selain itu, setiap kali cuti semester, saya akan bekerja sebagai guru tuisyen dan private tutor. Selain boleh tambah pendapatan, saya ambil peluang ni sebagai persediaan mental dan fizikal untuk saya jadi guru di sekolah satu hari nanti.

“Bagi saya bekerjasa sambilan ketika belajar bukanlah satu masalah satu masalah. Bla saya bekerja saya belajar banyak perkara yang saya takkan dapat dalam kelas. Proses pembelajaran tu sentiasa berjalan sama ada dalam atau luar kelas. Terpulang pada kita macam mana kita nak manfaatkan peluang baru tu. Yang penting, jadikan pelajaran yang paling utama dan yang lain sebagai medium untuk pertingkatkan kemahiran diri,” ujarnya.

Nur Eliyani Mahu Jadi Pendidik Bantu Bentuk Generasi Cemerlang

Seorang Yang Aktif

Nur Eliyani juga begitu rajin, selain bekerja sambilan dia juga aktif menyandang beberapa jawatan di universiti.

“Sepanjang belajar di universiti, saya pernah menyandang beberapa jawatan. Ketika menuntut di peringkat Diploma, saya merupakan Seketariat Kolej. Dan kemudian, di peringkat Ijazah pula saya memegang jawatan sebagai Jawatankuasa Perwakilan Blok, di Kolej. Pernah terlibat dalam beberapa penganjuran aktiviti aktiviti penting di kolej dan saya belajar banyak perkara termasuk la dari segi pembawakan diri, kerjasama dalam pasukan, dan ketahanan emosi,” akhiri Nur Eliyani.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI