Gadis lemaskan anak sendiri dalam mangkuk tandas, banduan akhir menangis dibebaskan.

Setiap manusia tidak terlepas dari membuat kesilapan. Sama ada ia besar atau kecil kerana tiada siapa yang maksum. Sama ada ia melanggar undang-undang atau tidak. Namun tidak semua kesilapan itu mesti berakhir dengan hukuman kerana aturan Allah itu sudah tertulis buat hamba-Nya yang menyatakan penyesalan.

Satu perkongsian dari aktivis masyarakat Natipah Abu di facebooknya menarik perhatian ramai. Ini kerana sewaktu melawat Penjara Pokok Sena, Kedah, dirinya telah bertemu dengan seorang banduan akhir (dinamakan Zati) yang menghadapi tuduhan membunuh anak sendiri di dalam mangkuk tandas, hasil hubungan tanpa nikah ketika di kolej.

Hanya dirinya dijatuhkan hukuman sementara lelaki yang menghamilinya masih bebas.

Gadis Lemaskan Anak Sendiri Dalam Mangkuk Tandas

Satu perkongsian dari aktivis, Natipah Abu mengenai kisah gadis ini membuatkan ramai ingin tahu perjalanan hidupnya. Sama ada menjalani hukuman mati atau bagaimana.

Dan semalam, semasa perbicaraan kesnya di Mahkamah Rayuan, panel tiga hakim diketuai Datuk Hadhariah Syed Ismail membuat keputusan membebaskan gadis ini serta merta.

Dari hukuman mati kepada dibebaskan serta merta selepas dimaklumkan bahawa Jabatan Peguam Negara (AGC) menerima representasi Nur Izzati Adi, 26, yang memohon pertuduhan lebih ringan iaitu daripada membunuh kepada menyebabkan kematian.

Ternyata sebaik kes dibacakan, Nur Izzati menangis kerana dilepaskan serta merta dari pertuduhan membunuh kepada menyebabkan kematian bayinya sendiri.

“Perayu dibebaskan serta-merta hari ini (Selasa) dan saya arahkan warden penjara untuk membuka gari perayu dan perayu boleh berjalan keluar dari mahkamah dengan lapang dada,” kata Hadhariah yang bersidang bersama-sama Datuk Azman Abdullah dan Mohamed Zaini Mazlan.

Pada 10 April 2017, Nur Izzati didakwa membunuh mangsa di tandas asrama perempuan aras tiga Kolej Pertanian Malaysia Bukit Kayu Hitam, Kedah pada pukul 5.20 petang 30 Mac 2017 mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Banduan Akhir Menangis Dibebaskan

Baca rentetan cerita awalnya sebelum sinar perjuangan itu berhasil..

SURAT CINTA DARI PENJARA

Membaca kisah Allahyarhamah Nur Anisah ( 21 thn ), seorang gadis yatim piatu yang mati dibunuh dengan kejam oleh kekasihnya sendiri dalam keadaan hamil empat bulan … mengingatkan Kak Pah tentang seorang lagi gadis yang Kak Pah temui ketika majlis berbuka puasa di Penjara Pokok Sena tempohari.

Zati .. dia telah dijatuhi hukuman mati setelah melahirkan anak sendirian di dalam tandas dan anak itu ditemui mati di dalam mangkuk tandas kolejnya. Ketika kejadian .. dia baru berusia 19 tahun.

Bayangkan .. apa perasaan gadis semuda itu saat melihat bayi yg dilahirkan meluncur laju lalu jatuh ke dalam mangkuk tandas.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :– Hinanya Pengakhiran Seorang Mak, Dibunuh Anak Sendiri & Dihumban Dalam Tangki Najis!

Berborak Soal Agama Berakhir Tragedi Berdarah, Suami Isteri Dibunuh Kejam Anak Sendiri

IKLAN

Bayi Kena Sawan Tangis, Ibu Hilang Kawalan Sampai Hampir Bunuh Anak

Ayah Tergamak Bunuh Anak 4 Tahun, Gara-Gara Berang Terkena Air Kencing

Dalam keadaan sakit dan ketakutan yang amat sangat, apalah yang mampu dia fikirkan lagi.

Kronologi perjalanan kisah mereka berdua seakan hampir sama. Menjadi korban akibat cinta dalam usia yang masih terlalu muda.

Kedua wanita malang ini, hakikatnya punya jiwa yang penuh dgn kasih sayang dan sangat naif kerana tetap meneruskan kehamilan mereka tanpa ada niat atau usaha untuk menggugurkan kandungan lebih awal.

Namun ternyata, keduanya akhirnya tewas apabila seorang mati dibunuh dengan kejamnya oleh kekasih sendiri dan seorang lagi pula sudah dijatuhi hukuman mati.

Cuma bezanya, teman lelaki Allahyarhamah Nur Anisah sudah diseret ke muka pengadilan manakala teman lelaki Zati yang telah bergelar banduan akhir itu, masih bebas tanpa sebarang pertuduhan.

Wahai ibu ayah di luar sana, jaga dan didiklah anak kita baik-baik. Kehidupan hari ini sangatlah keras.

Bukan hanya anak perempuan saja yang perlu dilindungi tapi anak lelaki juga harus diajar tentang betapa pentingnya melindungi.

Baru-baru ini .. Kak Pah berpeluang menziarahi keluarga Zati di kampung.

Hanya Allah saja yang tahu betapa sebak hati tatkala menyambut salam dan berbalas pelukan dengan seorang ibu yang tak pernah berputus harap agar si anak dapat kembali semula ke pangkuannya.

IKLAN

Menatap wajah si ayah, jiwa lelaki itu sarat dengan rindu dan harapan agar anak tersayang terselamat dari hukuman mati.

Yaaa … mereka akui memang Zati bersalah di atas segalanya. Zati meniti alam remaja di dalam penjara dan kini sudah 7 tahun lamanya Zati di dalam sana.

Entah berapa lama lagi Zati akan terus berada sana, tiada jawapannya.

Harapan Zati kini hanya dengan mengemukakan rayuan ke mahkamah dan proses itu bukanlah mudah.

Selain memakan masa yang panjang,  ia juga memerlukan wang yang banyak untuk kos guaman.

Terakhir … ialah mengharapkan kepada pengampunan Di Raja.

Kata ibu Zati, mereka sekeluarga kuat dan tabah untuk menghadapi apa saja cemuhan atau ujian yang datang sejak Zati ditahan kecuali satu …

Yang satu itu cukup untuk menghancur luluhkan perasaan mereka. Satu itu ialah, bila mana melihat Zati dibawa ke mahkamah untuk perbicaraan dalam keadaan bukan hanya tangan saja yang bergari tapi kaki juga bergari.

Saat itu …air mata mereka tumpah tidak tertahan lagi. Hanya Allah saja yang tahu betapa dalamnya kasih mereka kepada anak itu.

Sedihnya hati bila mengenangkan bagaimana anak yang dididik dgn penuh kasih sayang, seorang yang manja dan sangat menghormati kedua ibu ayah itu, akhirnya terpaksa menempuh jalan hidup yang penuh tragis.

IKLAN

Sungguh sukar utk mereka jelaskan alasannya. Yang mampu mereka katakan .. inilah takdir hidup yang harus mereka jalani dgn tabah.

Mereka tidak pernah putus berdoa agar Allah S.W.T mengampuni segala dosa Zati.

Membaca nukilan hati yang Zati titipkan buat ayah dan ibu tercinta, ternyata dia sudah benar-benar insaf atas apa yang terjadi.

Semoga Allah ampunkan segala dosa dan terimalah taubatnya.

Jun nanti .. kes Zati akan didengar di Mahkamah Rayuan Putrajaya.

Doakanlah agar Zati dibebaskan dan dpt kembali semula ke pangkuan keluarga.

Sungguh Allah tidak pernah memandang kepada bermulanya hidup seseorang. Yang dipandang dan dinilai kelak ialah bagaimana pengakhirannya.

Justeru itu, untuk suatu apa pun … kita jangan pernah jemu berdoa dan mengejar pengampunan Allah …

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sisi lain Tok Ram mengikut isterinya, Datin Alyah. Siapa yang macam Tok Ram? Kalau sekali dah suka kat tempat tu, tempat tu je lah kita pergi setiap kali