Datuk Red sah cerai isteri pertama, bekas isteri tak tuntut nafkah sama seperti Adira Suhaimi. Mungkin agak perit namun ia untuk kebaikan kedua belah pihak.

Jika sebelum ini Datuk Red sah berpisah dengan penyanyi Adira yang juga isteri keduanya, hari ini sah sebutan talak satu dengan isteri pertamanya, Datin Seri Sharifah Norshafila Hashim, 38 tahun.

Datuk Red Sah Cerai Isteri Pertama

Usahawan yang juga ‘tiktoker’, Datuk Red, 46, kini bergelar duda buat ‘kali kedua’ di Mahkamah Rendah Syariah Daerah Kuala Selangor, pada jam 10.40 pagi ini hari ini.

Pada 24 April lalu, Datuk Red atau Datuk Seri Adnan Abu terlebih dulu bercerai talak satu dengan isteri keduanya iaitu penyanyi, Adira Suhaimi, 32, di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Barat selepas sembilan tahun hidup bersama dan dikurniakan empat cahaya mata.

Memetik laporan Harian Metro, Datuk Red berkata, dia bersetuju menceraikan Datin Red kerana tidak mahu memanjangkan lagi isu rumah tangga mereka dan memilih berpisah secara baik walaupun sudah 18 tahun hidup bersama dan mempunyai lima anak.

“Saya dan bekas isteri (Datin Red) sudah berbincang dan sepakat mahu bercerai secara baik. Kami juga akan bersama-sama membesarkan anak-anak. Kalau saya teruskan (tak mahu cerai) nanti lagi panjang.

IKLAN

Datuk Red Sah Cerai Isteri Pertama, Bekas Isteri  Tak Tuntut Nafkah Sama Seperti Adira Suhaimi

Bekas Isteri Tak Tuntut Nafkah Sama Seperti Adira Suhaimi

“Atas nasihat peguam, kami mencapai persetujuan perceraian (hari ini). Insya Allah, anak-anak faham sebab mereka pun sudah besar,” katanya yang  mahu fokus bekerja untuk meraih pendapatan bagi melunaskan hutang.

Terdahulu, Datuk Red melafazkan cerai terhadap Datin Red di hadapan Hakim Syarie, Mohd Nurulazhar Mohd Tohar, serta difahamkan wanita itu juga tidak menuntut sebarang nafkah kepada bekas suaminya.

IKLAN

Ia berikutan, Datin Red memahami situasi masalah kewangan dihadapi bekas suaminya itu dan dia enggan menyusahkan Datuk Red serta bertekad akan berusaha sendiri mencari pendapatan menyara anak-anaknya.

Sebelum ini, Datin Red memfailkan perceraian terhadap bekas suaminya itu pada penghujung Januari lalu, selain bekas madunya, Adira memfailkan perceraian pada 25 Oktober tahun lalu.

Bagaimanapun, ketika prosiding kes cerai mereka pada 18 Mac lalu, Datuk Red enggan menceraikan Datin Red kerana masih mahu menyelamatkan rumah tangga yang sudah lama dibina itu.

IKLAN

Datuk Red yang pernah berkahwin dengan Adira di Songkhla, Thailand pada 3 Disember 2015 mempunyai empat anak iaitu Anggrek, 7, Asan, 6, Anggun, 5 dan Ayob yang kini berusia dua tahun.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Datuk Red Akhirnya Lafaz Cerai Talak Satu, Adira Setuju Tidak Menuntut Nafkah 

Berkawan Baik Dengan Madu, Adira Akui Suami Kena Main Peranan Penting Serta Perlu Adil

Adira & Isteri Pertama Failkan Perceraian Serentak, Datuk Red Akui Lalai “Asyik Minta Maaf Banyak Kali”

“Tudung is my hair. Kalau tak ada tudung, rasa macam botak. Masak pun pakai tudung, tidur pun dengan tudung…inilah perkongsian dari artis legenda, Bonda Noor Kumalasari.
Dalam pertemuan Mingguan Wanita bersamanya, bintang kesayangan ramai ini turut sebak dan mengalirkan air mata tatkala bercerita tentang hijrah 30 tahun lalu mengenai pemakaian tudung yang dilakukannya seterusnya memilih untuk tidak lagi bergelar anak seni walau menerima banyak tawaran.
Mengimbau kenangan lalu, kata Bonda Noor, dahulu balik dari Makkah, dirinya masih tidak menutup aurat dengan sempurna biar ada dinasihati oleh suaminya kerana mati itu akan berlaku tanpa kita tahu.
“Ketika itu Kak Noor cakap, Kak Noor nak pakai ikut kata hati. Kak Noor minta pada Allah dan itulah yang berlaku hingga ke hari ini. Tak pernah tanggal langsung dah. Dah macam rambut.
Lagi satu bila kita memilih bertudung, kena tanya pada hati kita. Kita pakai untuk siapa? Pakai untuk diri sendiri? Untuk suami? Atau kerana Allah? The best thing pakailah kerana Allah kerana itu adalah syariat dan tuntutan menutup aurat bagi wanita. Ya itulah kita kena lakukan.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI