DANGAI Kukus Sedap Lembut, Guna 4 Bahan Pakai Acuan Lompang! Bagi peminat kuih-kuih lama tradisional, kuih Dangai ni antara kegemaran ramai. Selalu disediakan sewaktu kenduri kendara, majlis perkahwinan dan sebagainya. Rupanya mudah sahaja nak buat kuih Dangai ni. Hanya guna 4 bahan.
Namun jika selalu kuih dangai ini dibakar, rupanya ia juga boleh dikukus. Malah lebih sedap dan lembut. Pertama kali buat pun boleh jadi. Boleh buat makan sendiri untuk keluarga mahupun untuk jualan.
Cuba resipi Dangai Kukus yang dikongsikan oleh Puan Anie Japri ini sebagai panduan;
Bahan-Bahan:
3 cawan kelapa parut putih
1 cawan tepung pulut
Sedikit garam
Gula merah @ gula melaka secukupnya
Cara Membuat:
1. Gaul sebati kelapa parut, tepung pulut dan garam.
2. Sediakan acuan lompang (acuan tak perlu sapu minyak)
3. Sudukan adunan tepung tadi dalam acuan, tekan tengah dan masukkan gula merah @ gula melaka ditengah.
Ads
4. Sediakan periuk kukus, masukkan daun pandan dalam air kukusan untuk aroma.
Mingguan Wanita:Boleh cuba buat sendiri kuih Dangai, kuih lama & tradisional ni. Mudah rupanya nak buat sendiri guna 4 bahan je. Jika selalu kita makan yang dibakar, boleh cuba yang kukus pula.Memang sedap elok lembut.
Mempunyai rak dapur sangatlah penting untuk susun barang-barang agar nampak lebih kemas dan teratur. Jika selalu rak dapur kita beli je, dengan idea menarik dan kreatif sebenarnya mak-mak boleh cuba buat sendiri rak dapur mudah alih pelbagai guna ini semudah ABC. Lebih menjimatkan dan puas hati buat sendiri.Guna kepingan kayu pallet untuk menghasilkan rak dapur ini, bukan sahaja berfungsi untuk letak barang tapi juga mampu menaikkan lagi seri dapur.
Ikut langkah mudah ini;
Bahan-Bahan:
Kayu Pallet (Terpulang kepada pilihan jenis kayu masing-masing)
Paku
Penukul Besi
Alas Rumput
Cara Membuat:
1. Dapatkan kayu pallet ( saya guna pine wood)
2. Potong mengikut bentuk kotak-kotak dan paku. Anggaran panjang dan lebar kayu mengikut anggaran sendiri, jika mahu panjang atau pendek, besar atau kecil.
3. Gosok dgn kertas pasir atau mesin keatas permukaan kayu serta varnis jika mahu.
4. Buatkan tiang kiri dan kanan secara vertical.
5. Screw atau paku kotak pada tiang kiri kanan.
6. Potong dan alaskan rumput tiruan (pilihan).
** Rak sengaja di susun serong pada bahagian atas dan tegak pada bahagian bawah bagi memudahkan untuk meletak botol-botol.
Buat ‘Bread Fingers Magnum’ Jajan Premium, Confirm Berebut Habis Dulu! Jika dekat rumah tu ada roti yang tak habis, mak-mak boleh buat jajan premium ‘Bread Fingers Magnum’ untuk anak-anak. ‘Confirm’ laku keras, anak-anak berebut dan cepat habis nanti.
Boleh cuba resipi mudah yang dikongsikan oleh Siti Asma Ctzeck ini.
Lunch hari ni kita tak masak, petang-petang sikit kita masak.Ni kita buat Bread Fingers Magnum.Sakit mata, sakit hati tengok roti beria suh beli tapi makannya tak seberapa. So kita buat jajan premium confirm karang bapaknya pun berebut. Raya nanti pun boleh hidang dengan biskut-biskut lain jugak yang penting confirm yang ni habis dulu.
Bahan-Bahan:
Roti gardenia
Dark Chocolate
Marjerin
Almond Nibs
Cara Membuat:
1.Potong panjang roti gardenia, kemudian bakar selama 20min pada suhu 170°c. Ketepikan.
2. Cairkan dark chocolate,marjerin guna kaedah double boil.
3. Selepas itu masukkan almond nibs dalam dark choc yang dah cair tadi.
4. Akhir sekali salutkan roti yang dah dibakar tadi dan sejukkan.
Siapa yang minat kek marble dan kek buah, apa kata kita sekalikan jadi kek marble buah. Ada sesetengah mak-mak buah kering nie mesti ke bawah. Kali nie kita kongsi resipi daripada Azina Ina Fans. Mesti cuba untuk raya nanti.
Melalui perkongsiannya:
“Siapa-siapa yang minat kek buah jenis bakar. Kali ni ada rasa coklat dan sedap sangat sebab buah kering yang digunakan kurang manis dan rasa masam-masam manis. Paling penting kek nie senang sangat nak buat.
2 cawan majerin 1 cawan gula halus (nak manis boleh tambah lagi) 5 sudu besar susu pekat 1 sudu besar esen vanila Mix sampai kembang gebu Cuci awal-awal buah kering, tos dan keringkan.2 cawan 1/2 tepung gandum 1/2 cawan tepung jagung 1/2 sb baking powder ayak kan ambik sesenduk dan letak pd buah kering td
Gaul sebati
Dekat bowl mixer td tambah kan susu tepung 1/4 cawan mix lgMasukkan 5 biji telur. Satu persatu yer.Masukkan tepung.Masukkan buah kering tadi kacau rataBahagikan adunan kepada dua. Satu bahagian, letakkan serbuk koko dan kacau.Sedia untuk dibakar.
p/s: Tuang dalam loyang 8×8 lapik dengan baking paper.
Bakar pada suhu 170 darjah selsius selama satu jam.
Datuk Ram Singh: "Saya beri khidmat percuma, tertuduh bukan anak VVIP." Peguam yang mewakili salah seorang daripada lima remaja yang dituduh berhubung kes kematian Zara Qairina Mahathir mendedahkan, pasukan guamannya menawarkan khidmat secara pro bono tanpa sebarang bayaran.